Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις τοπικών φορέων για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Ειδικότερα, το Δ.Σ. του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων “καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη παγκερκυραϊκή απεργία που έχει προκηρύξει για το Σάββατο καθώς και στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης την ίδια ημέρα, στην πλατεία Σαρόκο στις 11.00 το πρωί”.
• Με θέμα την προετοιμασία τόσο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας το πρωί του Σαββάτου όσο και της μεθαυριανής απεργιακής κινητοποίησής τους, έγινε την Τετάρτη το απόγευμα η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
• Ο Επιστημονικός Σύλλογος Κέρκυρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι - “παρά τα φιλόξενα αισθήματα του λαού μας -η Σύνοδος του Ο.Α.Σ.Ε. είναι ανεπιθύμητη στον τόπο μας. Ο Ο.Α.Σ.Ε. είναι ο οργανισμός εκείνος που μαζί με το ΝΑΤΟ και τις Η.Π.Α. σχεδιάζει και συμμετέχει ενεργά με συγκεκριμένο τρόπο σε κάθε πολιτική και στρατιωτική δράση για την υπεράσπιση των «ζωτικών συμφερόντων» του κεφαλαίου και κατά συνέπεια στην επίθεση ενάντια στους λαούς της γης”
ΣΥΡΙΖΑ: “Αναβάθμιση του ΟΑΣΕ- διάλυση του ΝΑΤΟ”
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, κινείραι η ανακοίνωση της πολιτικής επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επισημαίνει ότι “ο ΟΑΣΕ διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά για να αποτελέσει το βάθρο για την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στον 21ο αιώνα. Είναι ένας οργανισμός πανευρωπαϊκού χαρακτήρα, δομημένος πάνω στην αντίληψη της καθολικής ασφάλειας: δημοκρατία, αφοπλισμός, οικονομική συνεργασία, οικολογική ασφάλεια, ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα”.
Αναφέρει ακόμη ότι “σε αντίθεση με τον ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ εκφράζει τη στρατιωτική αντίληψη της ασφάλειας, αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου και «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ στα θέματα ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας.
Καταθέτει τέλος της εξής προτάσεις:
1. Το ζητούμενο σήμερα είναι η δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλειας, που να προκύψει από τον ΟΑΣΕ, να έχει νομική υπόσταση με βάση ένα «διεθνές σύμφωνο» και οι αποφάσεις του δεσμευτικό χαρακτήρα.
2. Επίσης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΟΑΣΕ έχει προταθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, εξοπλισμένο με μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης συγκρούσεων.
3. Ο ΟΑΣΕ να διασυνδεθεί με τον ΟΗΕ ως «περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας» (άρθρο 52 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ). Να αποκτήσει αρμοδιότητα και την πρακτική ικανότητα διευθέτησης των συγκρούσεων στο χώρο ευθύνης του.
4. Η ανάδειξη της Μεσογειακής διάστασης του ΟΑΣΕ έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα και ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας και την Κύπρο.
5. Η ενότητα και η πολυμορφία του ευρωπαϊκού χώρου επιβάλλει το πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας να έχει τα υποσυστήματα του. Ειδικότερα στη Βαλκανική χρειάζεται να δρομολογηθεί μια διαδικασία «τύπου Ελσίνκι».


Δεν υπάρχουν σχόλια: