Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Απολογισμός της Συνόδου από την Ντ.Μπακογιάννη

Το μήνυμα της εξωστρέφειας, της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που απέστειλε η Ελλάδα με τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», καθώς και η ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου, βήμα- βήμα, για την αντιμετώπιση παλιών και νέων απειλών και την εμπέδωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ευημερίας είναι σύμφωνα με την προεδρεύουσα υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, το συμπέρασμα της Συνόδου που έγινε με την συμμετοχή των 56 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.
Η συνεδρίαση, μετά από ένα χρόνο, του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, για την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» και τα αγκάθια της που εστιάζονται στις χώρες του Ν. Καυκάσου της πρώην Σοβιετικής ηγεμονίας, η συζήτηση του θέματος του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν και της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ, καθώς και το πλέγμα των διμερών επαφών, έκαναν την Κέρκυρα εργαστήρι διμερούς και πολυμερούς διπλωματίας που άλλαζε συνεχώς μορφές, αλλά με έναν τελικό στόχο: την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Το διπλωματικό εργαστήρι της Κέρκυρας


Η Ν. Μπακογιάννη αποτιμώντας τα αποτελέσματα της συνόδου είπε τονίζοντας τις παραμέτρους του συγκερασμού των απόψεων και της ισότιμης βάσης στις επαφές:
«Καταθέτουμε την πολιτική βούληση να νικήσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε, καθοδηγούμενοι από το πνεύμα της περιεκτικής, συνεργατικής και αδιαίρετης ασφάλειας. Μια ενωμένη Ευρώπη με αδιαίρετη ασφάλεια παραμένει ζητούμενο».

Παράλληλα, από την κ. Μπακογιάννη επισημάνθηκε ότι δεν αμφισβητήθηκαν οι υπάρχοντες μηχανισμοί ασφαλείας, καθώς «ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατεξοχήν κατάλληλο φόρουμ για να αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος διάλογος, διότι είναι ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που συνενώνει όλα τα κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ σε ισότιμη βάση».

Αναφέρει επίσης ότι «η Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τα κείμενα του ΟΑΣΕ που ακολούθησαν θα παραμείνουν τα θεμέλια της ασφαλείας στην περιοχή των χωρών του. Οι περισσότεροι εταίροι είναι ικανοποιημένοι με τους υφιστάμενους μηχανισμούς ασφαλείας και συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη εντατικού διαλόγου για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη και αυτό θα ετοιμάσουμε και ενόψει της συνόδου των Αθηνών».

Αναφερόμενη στη Ρωσία είπε ότι συμφώνησε και εκείνη ότι μέσα στον ΟΑΣΕ υπάρχουν και οι τρεις βασικές πτυχές ασφάλειας, της στρατιωτικής ασφάλειας, της ανθρωπιστικής διάστασης και του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης και της ενέργειας, ενώ σχολιάζοντας την παραμονή της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία τόνισε πως οι σύνεδροι δεν έκαναν ούτε ένα βήμα προόδου παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής προεδρίας.

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών, παραδέχθηκε ότι το ταξίδι για την υπουργική των Αθηνών τον Δεκέμβριο, θα είναι μακρύ. Γι αυτό και για την προετοιμασία της συμφώνησαν όλοι, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Βιέννη «να διερευνήσει τρόπους για τη διαμόρφωση ενός πιο δομημένου διαλόγου, με συγκεκριμένες θεματικές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να εστιαστεί ο διάλογος, καθώς και τρόπους διεξαγωγής του».




Νέα δεδομένα για τη λαθρομετανάστευση


Νέα ώθηση, αλλά και δεδομένα στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δίνουν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις σχετικές συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου και τη σημερινή άφιξη του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου στη χώρα μας. Τις Ευρωπαϊκές θέσεις, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Τουρκία που ζητά την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής των λαθρομεταναστών και με τις χώρες προέλευσής τους.

Το θέμα, που τα τελευταίο διάστημα έχει λάβει διαστάσεις και εκτός από τη χώρα μας απασχολεί έντονα τόσο την Ιταλία, όσο και τη Μάλτα, μαζί με αυτό των παραβιάσεων στο Αιγαίο, έθεσε η υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Στη σημερινή συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της, καταγράφηκαν οι ελληνικές θέσεις για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ενώ συζητήθηκε επίσης το θέμα των υπερπτήσεων και επισημάνθηκε η θέση της Αθήνας για τις παραβιάσεις. Ακόμη συζητήθηκε το θέμα της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας καθώς και το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών. Η θέση της Αθήνας είναι ότι με την Τουρκία είμαστε σε ένα ανοικτό διάλογο, πρέπει να ζήσουμε μαζί, αλλά βεβαίως να τηρηθούν συγκεκριμένοι όροι και κανόνες.

Με δηλώσεις της, η κ. Μπακογιάννη είχε απευθύνει μήνυμα στην Τουρκια τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες για τη λαθρομετανάστευση. Για το θέμα χθες διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.




Μνημόνιο για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ


Στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου, η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τζέιμς Στάινμπεργκ, με τον οποίο υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας για την πρόληψη του σοβαρού εγκλήματος, που ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση της βίζας. Τα μνημόνια αναμένονται να περάσουν προς επικύρωση από το θερινό τμήμα της ελληνικής Βουλής και όπως ανέφερε ο αμερικανός υπουργός οι διαδικασίες προβλέπεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Για "νέο αέρα" στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και "ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας" των δύο χωρών, μίλησε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ. Στάινμπεργκ, μετά την υπογραφή των δύο συμφωνιών.

Πρόκειται για ένα Μνημόνιο Κατανόησης και μια συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος, δύο κείμενα, που συνδέονται με την προώθηση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας.

"Μένουν λίγα βήματα και κάποιες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή", είπε ο κ. Στάινμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, τονίζοντας ότι αναμένει αυτή την εξέλιξη πριν το τέλος του έτους.

"Με γνώμονα την αμοιβαιότητα, οι υπηρεσίες μας διαμόρφωσαν δύο κείμενα, που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των νομικών διαδικασιών", δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός και σημείωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες "αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς τη σύσφιξη των σχέσεών μας και μάλιστα, στο ουσιαστικό επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ελλάδα και ΗΠΑ θα εργαστούμε με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προσβλέποντας στη θετική επίδραση, που θα έχει η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τις επαφές των δύο λαών".

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: