Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Σημεία της τοποθέτησης του Γ.Καλούδη στην Περιφ. Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ


Συνεδρίασε το Σάββατο βράδυ, 27 Ιούνη 2009, στη Ζάκυνθο η Περιφερειακή Επιτροπή Ιονίων Νήσων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στη Συνεδρίαση, εκτός από τα 7 παρόντα μέλη, συμμετείχαν επίσης:

1. Ο βουλευτής Ζακύνθου ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Βαρβαρίγος,

2. Ο Γιώργος Καλούδης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, και

3. Ο Θεόφιλος Καραντώνης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, υπεύθυνος του Οργανωτικού για τα Επτάνησα στις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών προσκαλούνται πάντα οι βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ. της Περιφέρειας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που εκλέγονται από τη Περιφέρεια).

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΚΑΛΟΥΔΗ

"Οι Ευρωεκλογές συγκρίνονται μόνον με Ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων είναι καθαρή νίκη του Γιώργου Παπανδρέου.

Το κλίμα στο λαό είναι καλό, δεν χρειάζονται όμως ούτε θριαμβολογίες ούτε νέο-αλαζονείες.

Τα αίτια που πρασίνισε και το Ιόνιο και το Αιγαίο είναι κυρίως:

Α) η κακή – πτωτική πορεία του τουρισμού και η πτωτική πορεία – εξευτελιστική τιμή του κοινού αγροτικού προϊόντος των νησιών μας: του λαδιού: μ’ ένα κιλό λάδι ο αγρότης αγοράζει ένα μπουκάλι νερό!

Β) η διαφθορά της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Φαινόμενα που έχουν προκαλέσει αναξιοπιστία στο σημερινό πολιτικό σύστημα και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει πιο ριζοσπαστική πρόταση ανατροπής του.

Πρέπει να υπάρξει όμως περίσκεψη διότι σε όλα τα νησιά το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην ΛΑΟΣ) πήραν λιγότερες ψήφους απ’ ότι στις Ευρωεκλογές του 2004.

Οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν πλασματικοί.

Οι ψηφοφόροι όμως του λευκού και της πραγματικής αποχής είναι ψηφοφόροι με βαθειά πολιτική συνείδηση.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τους προσεγγίσει, να τους ακούσει και να τους εκφράσει.

Για τη χειμαζόμενη μικρομεσαία τάξη (έμποροι, επαγγελματίες. καταστηματάρχες, τουριστικά καταλύματα, μικροί και μεσαίοι ξενοδόχοι) , τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας πρέπει να εγγυηθούμε τη ταχύτατη δανειοδότηση της.

Για τη πρόταση της (από τη Ζάκυνθο εκλεγόμενης) κ. Μαρλέν Μαρίνου- Ξάνθου να συνεδριάζει η Περιφερειακή στη Πατρα ή στην Αθήνα.

1) Θεωρώ ότι αυτό είναι πολιτικά αδιανόητο και ανεπίτρεπτο διότι είναι αντίθετο με το καταστατικό.

2) Εάν συνεδρίαζε στη Πάτρα ή στην Αθήνα, θα αναιρούσε η ίδια η Περιφερειακή τη νησιωτικότητα της Περιφέρειάς μας, θα απεμπολούσε τα ισχυρά θεσμικά βήματα που δίνουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το άρθρο 92 του Ελληνικού Συντάγματος στα νησιά μας για να μετατρέψουν τα σημερινά μειονέκτημα τους σε πλεονεκτήματα. Και μάλιστα όταν το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρημένη θέση απ’ όλα τα κόμματα για νησιωτικές πολιτικές.

3) Δεν θα γνώριζε, δεν θα βίωνε τα ζωτικά προβλήματα των νησιωτών και δεν θα μπορούσε να εκπροσωπήσει πολιτικά του νησιώτες.

4) Θα αποξενώνονταν από το λαό και τα στελέχη και θα δινε την εντύπωση μια κάστας.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ η Περιφερειακή οφείλει να συνεχίσει να συνεδριάζει και στα μεγάλα και στα μικρά νησιά (όπως έγινε 2 φορές στην Ιθάκη, στους Παξούς κ.λ.π.), να’ ρχεται σε επαφή με το λαό του κάθε νησιού και οι συνεδριάσεις να συνοδεύονται με διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς και να γίνονται και άλλες εκδηλώσεις.

(Αντίστοιχη θέση υποστήριξε και το μέλος της Περιφερειακής Κατερίνα Σπίνουλα – Τσιλιμπάρη).

Η Περιφερειακή πρέπει να’ ναι ένα ζωντανό πολιτικό όργανο και όχι αποστεωμένο ή απομονωμένο.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, του οποίου είμαι αναπληρωτής Γραμματέας, αποφασίσαμε μέχρι τον Αύγουστο να επικαιροποιήσουμε και να εξειδικεύσουμε τα πορίσματα του Συνεδρίου για τις Νησιωτικές Πολιτικές, που κάναμε το 2007 στη Κώ, με ένα συνέδριο σε ένα νησί του Ιονίου.

Προτείνω να είναι ή η Ιθάκη, ή το Μεγανήσι, ή ο Κάλαμος ή οι Οθωνοί ή οι Παξοί, για να βιώσουν και οι Αθηναίοι τα φοβερά προβλήματα συγκοινωνιών και ανάπτυξης των νησιών μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: