Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Με πιθανή παρουσία Καραμανλή η Σύνοδος του ΟΑΣΕ-Δεν έρχεται η Χίλαρυ Κλίντον


Παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, εκτός απρόοπτου, θα πραγματοποιηθεί π άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ καθώς και η υπουργική Σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Στο μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα γύρω από θέματα ασφάλειας βρίσκεται η Κέρκυρα, κάτι που πιστοποιήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στη ΠΙΝ με πρωτοβουλία του Αστυνομικού Διευθυντή και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων.

Οπως δήλωσε σήμερα ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Τσιότσιος, η ταλαιπωρία των πολιτών από τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα που θα ισχύσουν από τις 26 ως τις 28 του μηνός θα είναι ελάχιστη.
“Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν αποκλεισμούς δρόμους για ημέρες αλλα κάποια διαστήματα το Σαβ/κο στο πλαίσιο της διεύλευσης των υπουργών από και πρός το ξενοδοχείο διαμονής τους και το Αχίλλειο. Απαιτείται υπομονή, συνεργασία και όχι αγανάκτηση από τους πολίτες .Σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, θα είναι ίδια με αυτά που πάρθηκαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έχουμε την εμπειρία και πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά ” επεσήμανε ο αστυνομικός διευθυντής.
Πιθανή συνάντηση
Μπακογιάννη-Μιλοσόσκι

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ. ενδέχεται να έχει η Ντόρα Μπακογιάννη στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.
“Αν το πρόγραμμα δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο, θα προσπαθήσω να τον δω” δήλωσε η υπουργός.
Δεν θα έρθει η Χίλαρι
Ο πρόσφατος τραυματισμός της στον αγκώνα φαίνεται να είναι η αιτία που η Χίλαρι Κλίντον δεν θα συμμετάσχει τελικά στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.
Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικοινώνησε με την Ντόρα Μπακογιάννη και την ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί.
Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Ουίλιαμ Μπερνς.
Χαμηλοί τόνοι
Οπως ακόμη αναφέρει το Βήμα, “η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ κρατάει χαμηλούς τόνους για το διακύβευμα της συνόδου. Ανομολόγητος πόθος όμως της κυρίας Μπακογιάννη είναι να λάβει σάρκα και οστά η «Διαδικασία της Κέρκυρας» (Corfu Ρrocess) που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει κατά την Υπουργική Σύνοδο της Αθήνας, τον Δεκέμβριο, στην έναρξη ενός δομημένου διαλόγου για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας.
Θα πρόκειται ουσιαστικά για μία δικαίωση του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήδη από τον Ιούνιο του 2008, πριν από τον πόλεμο στη Γεωργία, είχε διατυπώσει την ανάγκη για επανεξέταση των υπαρχόντων δομών και τη σύναψη μιας δεσμευτικής συμφωνίας-ομπρέλας (στην οποία θα συμμετέχουν όχι μόνο κράτη αλλά και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο) που μακροπρόθεσμα θα μείωνε τα περιθώρια μονομερούς δράσης του ΝΑΤΟ.
Η κατάληξη ενός τέτοιου διαλόγου θα μπορούσε να είναι μια αναθεώρηση της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι που υπεγράφη το 1975, «ένα Ελσίνκι Ρlus» όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
. Η Αθήνα έχει προετοιμάσει σχετικά ένα Κείμενο Προβληματισμού το οποίο μοίρασε στα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ. Στο κείμενο αυτό επιβεβαιώνονται οι αρχές του ΟΑΣΕ, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας, επαναβεβαιώνεται η σημασία των ευρωατλαντικών θεσμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ενώ τίθενται στο τραπέζι όλες οι πτυχές της ασφάλειας.
Αυτό σημαίνει, κατά διπλωματικές πηγές, ότι στο τραπέζι θα τεθούν τόσο ζητήματα «σκληρής ασφαλείας» που «καίνε» τη Μόσχα (όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών) όσο και αυτά «μαλακής» ασφαλείας (ανθρώπινα δικαιώματα, εκδημοκρατισμός, περιβάλλον) που αποτελούν τον πυρήνα του ΟΑΣΕ. Προς το παρόν, οι Ρώσοι επιμένουν ότι αν δεν συζητηθεί η στρατιωτική ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για να γίνουν τα επόμενα βήματα.
Δύσκολα όμως θα δεχθούν κάτι τέτοιο οι συνομιλητές τους. Αυτό που εντυπωσιάζει πάντως είναι η προθυμία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να ακούσει όλες τις πλευρές και να μην πιέσει για την ύπαρξη μιας ενιαίας νατοϊκής θέσης στη σύνοδο.
Και Συμβούλιο
Νάτο-Ρωσίας

Πέραν της άτυπης συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Κέρκυρα θα φιλοξενήσει- σε υπουργικό επίπεδο- και το Συμβούλιο ΝΑΤΟΡωσίας (ΝRC).
Θα πρόκειται για την πρώτη σύγκληση του οργάνου αυτού μετά τον πόλεμο στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008, που έφερε τις σχέσεις Κρεμλίνου - Δύσης στο ναδίρ, οπότε η συμβολική σημασία είναι υψηλή. Το ΝRC θα εστιάσει σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος επί των οποίων οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν, όπως το Αφγανιστάν (όπου η ρωσική πλευρά έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για στενότερο συντονισμό), η τρομοκρατία και η αντιμετώπιση της πειρατείας”.
Δείπνο στο Αχίλλειο
Οπως ακόμη αναφέρει το δημοσίευμα, το κόστος της διοργάνωσης της συνόδου θα ανέλθει σε περίπου 600.000 ευρώ και θα καλυφθεί κυρίως από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ξενοδοχείο Corfu Ιmperial όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος θα θυμίζει “αστακό” λόγω των μέτρων ασφαλείας.
Στην Κέρκυρα θα σημάνει κατάσταση συναγερμού από την Πέμπτη 25 Ιουνίου .Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των πτήσεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περίπου 700 αστυνομικοί και λιμενικοί θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.
Πολυπληθής αντιπροσωπείες
Οι πρώτες αφίξεις αναμένονται την Παρασκευή. Υπολογίζεται ότι οι υπουργοί με τις αντιπροσωπείες τους θα ανέρχονται σε περίπου 600 άτομα, με τη μερίδα του λέοντος να την έχουν οι Αμερικανοί υπό την κυρία Κλίντον και οι Ρώσοι υπό τον κ. Λαβρόφ.
Αναμένονται επίσης 300 δημοσιογράφοι.
Το «παρών» θα δώσουν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), καθώς και του ΝΑΤΟ.
Θα είναι επίσης εκεί ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα και η αρμόδια επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.
Το πρόγραμμα αρχίζει ουσιαστικά το απόγευμα του Σαββάτου με το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Κατόπιν, οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στο Αχίλλειο, όπου θα λάβει χώρα δείπνο με βάση την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, υπό τις οδηγίες του γνωστού σεφ Ηλία Μαμαλάκη. Η άτυπη σύνοδος αναμένεται την Κυριακή και οι προσκεκλημένοι θα αρχίσουν να αναχωρούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: