Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Στην Κέρκυρα τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ- Αναμένονται Καραμανλής-Μπερλουσκόνι

Στην Κέρκυρα στρέφονται αυτό το διήμερο τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας καθώς με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 υπουργών Εξωτερικών, συνέρχονται Σάββατο και Κυριακή εδώ δύο χωριστές σύνοδοι, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η πανευρωπαϊκή ασφάλεια, με στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ανατολής - Δύσης.
Aύριο συνέρχεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας (NRC), για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Γεωργίας. Αύριο συγκαλείται η άτυπη υπουργική σύνοδος των 56 χωρών, που μετέχουν στον ΟΑΣΕ, της οποίας προεδρεύει η Ελλάδα δια της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, ενώ επίμονες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα έλθει στην Κέρκυρα για να χαιρετίσει τη Σύνοδο.
Η υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, με τον απερχόμενο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.
Η άφιξη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ
Η Ντόρα Μπακογιάννη ενδέχεται να συναντηθεί και με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, για τον τρόπο άφιξης του οποίου δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δώσει κατ' εξαίρεση άδεια για την προσγείωση του αεροσκάφους των «Μακεδονικών Αερογραμμών», απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και το πιθανότερο είναι ο υπουργός της γειτονικής χώρας να περάσει στην Ελλάδα οδικώς.


Παρουσίες και απουσίες


Το Σάββατο θα δώσει το παρών στην Κέρκυρα και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Από τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ θα απουσιάζει η Χίλαρι Κλίντον, λόγω του πρόσφατου τραυ-ματισμού της στον αγκώνα. Τις ΗΠΑ θα εκπρο-σωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Ουίλιαμ Μπερνς.
Με την αμερικανική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: