Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης η παρουσίαση του έργου του δικαστικού μεγάρου




Παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια, του προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική κ.κ. Ιωάννου και Τρίαντου, και εκπροσώπων των τοπικών αρχών έγινε χθες – με πανηγυρικό τρόπο – η εγκατάσταση του εργολάβου που θα αποπερατώσει το έργο ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, Νίκος Δένδιας, πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης στο νομό, αφού - όπως είναι γνωστό - η σημερινή κατάσταση των δικαστηρίων κάθε άλλο λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον, επισήμανε ότι πρόκειται για το πρώτο σειράς αναπτυξιακών έργων στο νομό, όπως είναι η μεταφορά των φυλακών εκτός πόλεως, η ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου και η επίλυση του υδρευτικού ζητήματος του νομού. Έργα τα οποία όχι μόνο θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα αλλά θα τονώσουν και την τοπική οικονομία σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Τη βεβαιότητά του ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο χρονικό διάστημα των 480 ημερών που προβλέπει η σύμβαση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΘΕΜΙΣ Σπύρος Ιωάννου, ενώ την ίδια αισιοδοξία εξέφρασε στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Σωτήρης Βόσδου.
Την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με το έργο, όπως η πολεοδόμηση της περιοχής και πρόσβαση σε αυτό , εξέφρασαν τόσο ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος όσο και ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ.

Χρέος της πολιτείας προς το νομικό κόσμο και την κοινωνία της Κέρκυρας, χαρακτήρισε την επίσπευση ολοκλήρωσης του νέου δικαστικού μεγάρου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Βραδής.

Ο Υπουργός ανέφερε στο χαιρετισμό του:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι για μένα συγκινητική στιγμή, οφείλω να σας πω. Ζήσαμε όλοι - ή ασκήσαμε όλοι- τη λειτουργία της Δικαιοσύνης μέσα στο γνωστό αυτό Δικαστικό «Μέγαρο» των 900 περίπου τ.μ., υπό συνθήκες που δεν τιμούν τη Δικαιοσύνη και δεν τιμούν τον τόπο. Ελπίζουμε σε ενάμιση χρόνο να είναι η πραγματικότητα της Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα κάτι το εντελώς διαφορετικό, όπως μας παρουσιάζεται σήμερα από τη «Θέμιδα Κατασκευαστική».

Θα ήθελα θερμά και από καρδιάς να σας ευχαριστήσω όλους για τα καλά σας λόγια και να πω, ειδικά για σας αγαπητέ κύριε Νομάρχα, ότι ίσως η συνεισφορά μου είναι μικρότερη απ’ ότι είχατε την καλοσύνη να αναγνωρίσετε. Σας ευχαριστώ πάντως θερμά, γιατί υπογραμμίσατε ότι εδώ το ζήτημα υπερβαίνει έναν άνθρωπο, υπερβαίνει κατά πολύ ένα κόμμα και αφορά μια ολόκληρη κοινωνία.

Το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε κυρίες και κύριοι σαν Κερκυραϊκή κοινωνία σήμερα - θα μου επιτρέψετε να σας μιλώ σαν Βουλευτής Κερκύρας και όχι σαν Υπουργός Δικαιοσύνης - είναι εάν και κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα υπό συνθήκες δυσκολότατες, δηλαδή μιας δεινής οικονομικής κρίσης, που για μας καθίσταται εντονότατη από το γεγονός ότι αφορά τη μόνη βαριά βιομηχανία την οποία παρατάσσουμε, τον τουρισμό, να ανταπεξέλθουμε προς δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη, να διατηρήσουμε κατά το δυνατόν το βιοτικό επίπεδο το οποίο έχουμε και άρα την κοινωνική μας συνοχή. Και η δεύτερη, μέσα από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία οφείλουμε να κάνουμε συγκροτημένα και όλοι μαζί, με τις προτεραιότητες που έχουμε όλοι συμφωνήσει, να αποκαταστήσουμε την ανισορροπία των δημοσίων υποδομών που υπήρξε εις βάρος του τόπου μας τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτή είναι η προσπάθεια την οποία κάνουμε. Εγώ είμαι αισιόδοξος και οφείλω να το ομολογήσω. Τα δημόσια έργα που γίνονται λύνουν βασικά προβλήματα, αλλά και εκτός από το ότι λύνουν βασικά προβλήματα δημιουργούν μια τεράστια πηγή εισοδήματος για τον τόπο. Όπως ελέχθη προηγουμένως από τον πρόεδρο της «Θέμιδας Κατασκευαστικής» και από τον κύριο Νομάρχη, εδώ που είμαστε μιλάμε για ένα έργο το οποίο φέρνει στην Κέρκυρα περίπου 10 εκ. ευρώ.

Ελπίζω να έχω τη μεγάλη χαρά και την τιμή μετά από 60-70 μέρες να υποδεχθώ στην Κέρκυρα τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά για να ξεκινήσουμε - αγαπητέ κύριε Δήμαρχε Εσπερίων, σας απευθύνομαι υπό την άλλη ιδιότητά σας του Πρόεδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης - το τεράστιο έργο των 300 εκ. ευρώ.

Τα έργα στο λιμάνι τα οποία είχαν δικαστικές εμπλοκές έχουν απεμπλακεί και εκτελούνται. Υπάρχει ένας οργασμός στην Κέρκυρα, την στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα υφίσταται τεράστια υστέρηση. Εδώ στον τόπο μας, είναι πανθομολογούμενο, ακολουθούμε για πρώτη φορά ίσως μια αντίθετη πορεία. Μια πορεία προς τα εμπρός, μια πορεία προς τα πάνω. Όμως, αυτή η πορεία για να έχει σημασία, πρέπει κυρίως να είναι μια πορεία επιτυχημένη. Μια πορεία, η οποία, δεν θέλω να είμαι υπεραισιόδοξος, αλλά όμως σε ένα διάστημα 8-10 ετών θα λύσει τα προβλήματα της πεντηκονταετίας.

Για να είναι αυτή η πορεία επιτυχημένη πρέπει να είμαστε συντεταγμένοι όλοι πίσω από τους στόχους τους οποίους έχουμε προεπιλέξει. Αναφέρομαι στην πολιτεία, αναφέρομαι βεβαίως στην Περιφέρεια που αποτελεί κομμάτι της πολιτείας, αναφέρομαι στη Νομαρχία αγαπητέ κύριε Νομάρχα, αναφέρομαι στους Δήμους αγαπητοί κύριοι Δήμαρχοι.

Πρέπει να συνομολογήσουμε μια πορεία και να την ακολουθήσουμε με συνέπεια και συνέχεια. Αυτό εάν το κάνουμε σήμερα είναι ίσως ένα πρώτο βήμα. Ένα σημαντικό, αλλά πρώτο βήμα. Υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι στόχοι τους οποίους μπορούμε να υπηρετήσουμε. Υπηρετούμε ήδη το στόχο της μετακίνησης των φυλακών, με τη συνεργασία της Νομαρχίας. Έχει δώσει ο Έλληνας φορολογούμενος το 1 εκ. ευρώ το οποίο χρειάζεται για την αγορά ενός νέου οικοπέδου που θα επιλεγεί σε συνεργασία μεταξύ Νομαρχίας- «Θέμιδας» για να φύγουν οι φυλακές από την πόλη. Αφενός μεν, αυτό που για μένα είναι πολύ σημαντικό επίσης, είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο για την ανθρώπινη ελευθερία. Αλλά, πέραν αυτού του στόχου, να μπορέσουν και τα παιδιά να χρησιμοποιούν με τον τρόπο που πρέπει το Σχολικό Κέντρο που βρίσκεται εδώ και από την άλλη να υπάρχουν φυλακές στην Κέρκυρα, οι οποίες δεν κινδυνεύουν να κλείσουν κάποια στιγμή.

Όλα αυτά τα έργα θα τα υπηρετήσουμε, υπό την αυτονόητη προτεραιότητα ότι θα συνταχθούμε με συγκεκριμένους Κερκυραϊκούς στόχους και θα τους επιδιώξουμε από κοινού, με ένα πνεύμα ομόνοιας, συνέπειας, συνέχειας και εργατικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: