Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Συνέντευξη Ντ. Μπακογιάννη στην Κέρκυρα Σήμερα


Συμπεριφορές στελεχών που πλήγωσαν τη βάση της Ν.Δ.,σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και πιο συγκεκριμένα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι δύο από τα κυριότερα λάθη της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η βουλευτής Αθηνών και υποψήφια για την προεδρία του κόμματος Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στην Κ.Σ. Από την άλλη, επισημαίνει ότι ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προκύψει από κάποια συμφωνία, πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά θα έχει μια πλατιά βάση νομιμοποίησης.

Πως κρίνετε τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης;


Τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι αισιόδοξα. Μπορεί επικοινωνιακά να πηγαίνει καλά, δίνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και μια νότα αισιοδοξίας. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις κρίνονται στην ουσία της πολιτικής τους, κρίνονται εκ του αποτελέσματος, κρίνονται αν αυτά που έλεγαν προεκλογικά, τα κάνουν πράξη και μετεκλογικά. Το «φούσκωμα» του ελλείμματος, η ανευθυνότητα που έδειξαν στο ζήτημα του λιμανιού του Πειραιά και το πλήγμα που υπέστη η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας, ο ρεβανσισμός και η αναλγησία που δείχνουν σε ζητήματα όπως αυτό των stage, αποδεικνύουν στην πράξη τους προβληματισμούς μου για την πορεία της Κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες για όσα ανεύθυνα υποσχέθηκε προεκλογικά και τώρα δεν μπορεί να εφαρμόσει. Ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα έχουν το τίμημά τους. Εμείς, ανταποκρινόμενοι στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να τους ελέγξουμε. Οφείλουμε να αναδείξουμε την ασυνέπειά τους, την ανακολουθία λόγων και έργων.

Ποιό πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της Ν.Δ το προηγούμενο διάστημα;

Ακούστε, ένα από τα κυριότερα λάθη που κάναμε κατά την διάρκεια των προηγούμενων ετών είναι ότι χάσαμε σε μεγάλο βαθμό την επαφή με τη βάση μας. Με τον νεοδημοκράτη που δίνει τη μάχη των ιδεών μας καθημερινά στην τοπική του κοινωνία. Τον αποξενώσαμε από την παράταξη και τους στόχους της. Η βάση δεν ακουγόταν, με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα. Διότι όταν απομακρύνεσαι από την βάση χάνεις το βηματισμό σου με την κοινωνία, όπως και έγινε. Οφείλουμε να το παραδεχθούμε με ευθύτητα και θάρρος. Και το κυριότερο: οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επαναλάβουμε από εδώ και στο εξής. Ένα δεύτερο λάθος ήταν οι συμπεριφορές στελεχών μας, οι οποίες ενόχλησαν στο σύνολό τους την ελληνική κοινωνία και πλήγωσαν τον ψηφοφόρο του κόμματός μας. Πιστεύω, τέλος, ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και πιο συγκεκριμένα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που ζητούσε επίμονα ο ελληνικός λαός, αλλά πρωτίστως στις πολιτικές εκείνες που συνδέονταν με τις κοινωνικές αλλαγές, που θα μπορούσαν να δώσουν μια άλλη προοπτική στον πολίτη.


Πώς λοιπόν σκοπεύετε να ξαναφέρετε τους παλιούς ψηφοφόρους της Ν.Δ., που δεν την ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές;

Από την αρχή απευθύνομαι σε όλους με τέσσερις βασικές δεσμεύσεις για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας: Για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας λόγου, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα, πειστική προγραμματική πρόταση, συνεπή με την κοινωνικά φιλελεύθερη ιδεολογία μας, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτή σε νέα ρεύματα σκέψης. Για την ανανέωση της εικόνας του κόμματος, με την ανάδειξη νέων στελεχών σε θέσεις κλειδιά, που θα το μπολιάσουν με σύγχρονες αντιλήψεις. Για την άμεση άσκηση αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην τους αφήσουμε χωρίς θεσμικό έλεγχο και να αναδείξουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτά που δημαγωγικά υπόσχονταν προεκλογικά. Για τη δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού και δημοκρατικού, ελκυστικού σε κάθε πολίτη.
Προτείνω ένα σύγχρονο δρόμο, μια νέα αντίληψη για τη λειτουργία του κόμματος στο μέλλον. Ένα κόμμα που θα μπορέσει γρήγορα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας
.

Πως βλέπετε το αύριο της Ν.Δ.;


Είναι σαφές ότι νεοδημοκράτης πληγώθηκε και απογοητεύθηκε. Όχι μόνον από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και από αρνητικές συμπεριφορές. Χρειάζεται λοιπόν καθημερινή προσπάθεια, αγώνας και κυρίως συζήτηση για τα αίτια της ήττας, αλλά και τις προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν. Έτσι θα επανέλθουμε σύντομα σε επίπεδα τέτοια, που ο ψηφοφόρος της ΝΔ να είναι έτοιμος για τις επόμενες προκλήσεις. Στόχος είναι – κυρίως – να αναστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση. Γιατί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι βαρύ, είναι όμως αναστρέψιμο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να σηκωθούμε ξανά ψηλά. Να κάνουμε και πάλι, γρήγορα, την παράταξή μας, ισχυρή, πλειοψηφική δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Δεν θα είναι μια εύκολη διαδρομή. Χρειάζεται οργάνωση, ομοψυχία, συντονισμός, αγωνιστικότητα. Είναι όμως μια διαδρομή που πρέπει να τη διανύσουμε με αποφασιστικότητα και τόλμη. Μια διαδρομή που πρέπει να τη διανύσουμε όλοι μαζί. Στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς. Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μας και ζώντας μέσα όλοι μαζί θα δουλέψουμε και όλοι μαζί θ’ αποδώσουμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη, μια ενωμένη παράταξη και έτσι θα παραμείνει. Και στην αυριανή Νέα Δημοκρατία δεν θα έχουν θέση οι διαχωρισμοί, τα συστήματα και οι προσωπικοί μηχανισμοί.

Η Ν.Δ. ως κόμμα θεωρείται φθαρμένο προϊόν, όπως και εσείς έχετε παραδεχτεί, τι θα κάνετε για την ανασυγκρότηση και ανανέωσή της;

Στόχος μου είναι μια αναγεννημένη, ισχυρή, πρωτοπόρα Νέα Δημοκρατία. Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό κόμμα, ικανό να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην πλατιά πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Εφόσον εκλεγώ πρόεδρος του κόμματος, η ανανέωση της εικόνας του κόμματος θα είναι προτεραιότητά μου. Και το υποστηρίζω γιατί το απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί που ζούμε, το θέλουν οι πολίτες όλων των παρατάξεων, το έχει ανάγκη ο τόπος. Πρέπει να γίνουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα. Να αναδείξουμε νέα πρόσωπα και στελέχη στην πρώτη γραμμή. Στελέχη που θα φέρουν φρέσκιες ιδέες και αντιλήψεις, για τη λειτουργία και την οργάνωσή μας. Η ανανέωση, χρειάζεται να είναι ουσιαστική, όχι στα λόγια. Δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος. Ενός κόμματος με σύγχρονες οργανωτικές δομές. Η θέσπιση συγκεκριμένης θητείας για τον Πρόεδρο του κόμματος, η συμμετοχή των μελών στην εκλογή του προέδρου, στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών ή των εκπροσώπων για την αυτοδιοίκηση, η τακτική και ουσιαστική λειτουργία των οργάνων, αποτελούν σημαντικές δικλείδες δημοκρατικότητας και εσωκομματικής ηρεμίας. Αλλά κυρίως αποτελούν τον βασικό κρίκο που συνδέει το κόμμα με την κοινωνία, την Αθήνα με την Περιφέρεια , τα γιατί και τα πρέπει της ηγεσίας με τα θέλω του πολίτη. Ένα τέτοιο κόμμα ονειρεύομαι. Μια τέτοια επαφή με την κοινωνία θέλω και επιζητώ. Και να είστε βέβαιος ότι θα το κάνω. Επιπλέον, θα το κάνω γιατί το έχω ανάγκη και εγώ η ίδια. Αντλώ δύναμη, αυξάνω τα ψυχικά μου αποθέματα, δυναμώνω, κερδίζω σε γνώσεις και εμπειρία, στις επαφές μου με την κοινωνία, με τους πολίτες, με τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Έτσι πολιτεύομαι όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι θα συνεχίσω.

Οι δημοσκοπήσεις, μολονότι σας δίνουν σημαντικό προβάδισμα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου. Αυτό το ενδεχόμενο δεν θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη λογική των συμμαχιών;


Η εκλογή από την βάση, με τη συμμετοχή όλων των Νεοδημοκρατών, ακυρώνει στην πράξη τις λογικές και τις πρακτικές παρασκηνίου. Ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προκύψει από κάποια συμφωνία, πίσω από κλειστές πόρτες. Ο νέος Πρόεδρος της παράταξής μας θα έχει μια πλατιά βάση νομιμοποίησης. Όλους τους Νεοδημοκράτες, που θέλουν να έχουν λόγο στο αύριο της παράταξης στην οποία πιστεύουν και ελπίζουν. Γι’ αυτό και θέλω να τους καλέσω ξανά όλους να μη λείψει κανείς από αυτή τη διαδικασία. Από την πλευρά μου δεν ζητώ λευκή επιταγή. Δεν θέλω άκριτη, απλή υποστήριξη. Ό,τι λέω και κάνω σήμερα, δεν έχει ημερομηνία λήξης την ημέρα της εκλογής. Ζητώ την έγκριση της βάσης για συγκεκριμένες, ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έχω αναλάβει για το κόμμα και την πορεία του προς το αύριο. Ζητώ την ενεργό συμβολή όλων των νεοδημοκρατών σε αυτή την πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: