Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Άρχισε να λειτουργεί ξανά το Μουσείο Σολωμού


Την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009, στο κατάστημα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (πρώην Πάροδος Αρσενίου, Μουράγια), πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Σολωμού. Η ανακαίνιση του Μουσείου Σολωμού (που συνέβαλε στην καλύτερη αξιοποίηση της μεγάλης και πολύτιμης σολωμικής βιβλιοθήκης, πινακοθήκης, χειρογράφων, πειστηρίων κ.ά.), καθώς και η έκδοση των βιβλίων για τον Ηλία Σταύρου, πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρόντες στην όμορφη αυτήν εκδήλωση ήταν σχεδόν το σύνολο του πνευματικού κόσμου του νησιού, από τα στελέχη της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας έως τους Καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κερκύρας, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών, ο Νομάρχης, αντιπρόσωποι άλλων Αρχών, συγγραφείς και καλλιτέχνες, και πλήθος φιλιστόρων! Στους τοίχους έργα τέχνης σολωμίζοντα διαφόρων καλλιτεχνών και εποχών μέχρι και σήμερα, όπως π.χ. της Άριας Κομιανού ή του Φασιανού, με θέμα τη "Γυναίκα της Ζάκυθος", του Πέτρου Ζουμπουλάκη, του ζωγράφου Σπύρου Αλαμάνου, και πολλών άλλων παλαιότερων και νεότερων.

Το ιστορικό της αποκατάστασης του σημαντικού αυτού Κτιρίου, η οποία απαίτησε πολύμορφες εργασίες 10 μηνών, παρουσίασαν συνοπτικά ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλής Παγκράτης και ο Καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός. Η αρχιτέκτονας Αγλαΐα Παπουτσάνη-Καραμάνου μίλησε για τη δική της συμβολή στο πλαίσιο των εργασιών αυτών, η οποία αποδείχτηκε πολύτιμη. Τον λόγο έλαβε και ο Αλέξανδρος Γ. Σταύρου, εκπροσωπών τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Παρουσιάστηκαν επίσης, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα, δύο βιβλία για τη ζωή του Κερκυραίου Δημοτικιστή Ηλία Σταύρου, που κυκλοφορούν στην εκδοτική σειρά Δημοσιεύματα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.

Το πρώτο είναι πόνημα του Θεοδόση Πυλαρινού, και φέρει τον τίτλο "Ηλίας Αλ. Σταύρου. Ο Κερκυραίος Δημοτικιστής Λογοτέχνης", Κέρκυρα 2008, σελίδες 144. Ο Πρόλογος είναι του κ. Αλεξάνδρου Γ. Σταύρου. Το δεύτερο βιβλίο είναι ένας τόμος 516 σελίδων, ο οποίος, με φιλολογική επιμέλεια και εισαγωγή του Θεοδόση Πυλαρινού, φέρει τα στοιχεία "Ηλία Σταύρου, Τα Ευρισκόμενα", Κέρκυρα 2009.

Το Μουσείο Σολωμού λειτουργεί πλέον καθημερινά, πρωινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: