Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

AΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Ελαφρά ακριβότερος πωλείται φέτος ο παραδοσιακός οβελίας, ενώ οι τιμές στα υπόλοιπα... απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι δεν διαφέρουν κατά πολύ από τις περσινές.

H τιμή του οβελία είναι περίπου στα 10,30-10.50 το κιλό από 10 πέρυσι.

Στα 10 ευρώ το κατσίκι, απο 3.60 τα κοτόπουλα, απο 4.80 οι μπριζόλες και το χοιρινό μπούτι, ενώ οι μοσχαρίσιες από 9.20.

Στην αγορά υπάρχει επάρκεια αγαθών, ενώ η κίνηση που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα χαρακτηρίζεται ικανοποιητική.

Σε χαλαρούς ρυθμούς τα εμπορικά

Περιορισμένη ήταν μέχρι χθες τουλάχιστον η κίνησης στα εμπορικά καταστήματα, ενώ οι καταστηματάρχες ευελπιστούν σε τόνωση της κίνησης σήμερα και αύριο.

“Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Οι εκπτώσεις το καλοκαίρι και το χειμώνα δε σώζουν την κατάσταση. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει, περιορίζεται στα απαραίτητα” δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπ. Συλλόγου Σπ. Κομιανός.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Συστάσεις από το Κέντρο Καταναλωτών

Πρακτικές συμβουλές και υποδείξεις προς τους πολίτες δίνει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών εν όψει αγορών για το Πάσχα.

Προμήθεια Τροφίμων

•Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

•Να αγοράζουν κρέατα, που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

• Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου που προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρέατα, και άλλα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά, κλπ).

Οδηγίες για προμήθεια κρέατος

•Απαγορεύεται αυστηρά η σφαγή ζώντων ζώων κτηνοτροφίας (αρνιά, κατσίκια κλπ) εκτός νομίμων σφαγείων. Το αντίθετο ενδεχόμενα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

•Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2-5 βαθμούς C για το νωπό και - 18 βαθμούς C και χαμηλότερη για τα κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς χώρους.

•Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

•Το χρώμα της σφραγίδας, μας πληροφορεί, για την προέλευση του κρέατος. Τα ελληνικά και τα προερχόμενα από χώρες της ΕΕ αμνοερίφια φέρουν σφραγίδα «γαλάζιου» χρώματος. Τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, φέρουν σφραγίδα «καστανού» χρώματος.

Προμήθεια αυγών

Η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας. Διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας (χύμα) επιτρέπεται με την προϋπόθεση, ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας.

•Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

•Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

•Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

•Μετά τον βρασμό τα αυγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.

Σοκολάτες

•Προσοχή στην αγορά σοκολατένιων αυγών. Προσέχουμε την ετικέτα, για να αποφύγουμε την απομίμηση καθώς και την ημερομηνία λήξης.

Λαχανικά

•Τα λαχανικά , πριν χρησιμοποιηθούν χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: