Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ

Στις δράσεις του Δ.Σ. της ΑΓΡΟΚ αλλά και στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους η εταιρεία έχει προετοιμαστεί για την διεκδίκηση προγραμμάτων για την 4η προγραμματική περίοδο 2007-2013 (ΕΣΠΑ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΑΓΡΟΚ Θωμάς Αθανασίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ.

Ειδικότερα, ως πρώτος άξονας προετοιμασίας για το ΕΣΠΑ αναφέρεται η πιστοποίηση της εταιρείας κατά ISO 9001:2000 και η πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας της εταιρείας ως τελικός δικαιούχος για τα έργα του ΕΣΠΑ.

Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται ο ανάδοχος να εγκαταστήσει το σύστημα ISO και στη συνεχεία θα υποβληθεί στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η αίτηση για την διαχειριστική επαρκεια της εταιρείας.

Ως δεύτερος άξονας αναφέρεται η επιτυχής διεκδίκηση για την Κέρκυρα των προγραμμάτων leader, leader Αλιείας και ΟΠΑΑΧ. Η ΑΓΡΟΚ εκτιμά ότι οι πόροι οι όποιοι θα πάρει ο Νομός μας από τα τρία αυτά προγράμματα θα αγγίζουν τα 20 εκατ ευρώ.

Οι πόροι αυτοί θα αφορούν επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς για το μέλλον της οικονομίας του τόπου μας και συγκεκριμένα θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου(αγροτουρισμού), στον πολιτισμό και πιστοποίηση και τυποποίηση των τοπικών μας προϊόντων.

Διοργάνωση Πανευρωπαϊκού συνεδρίου

Η ΑΓΡΟΚ στα πλαίσια συμμετοχής της στο δίκτυο των Αναπτυξιακών Εταιρειών των Νησιών της Ελλάδας μέσω του προγράμματος LEADER+ θα διοργανώσει συνέδριο με θέμα "Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Ανάπτυξη των Νησιών: Από τη θεωρία στη πράξη".

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 3-4 Ιουλίου στο ξενοδοχείο MARBELLA και αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 150 σύνεδροι.

Συγκεκριμένα:

• Οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας και νησιώτικων Πολιτικών

• Οι αρμόδιοι Γενικοί Διευθυντές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Νησιώτικες πολιτικές, την Αλιεία και την Γεωργία

• Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή για τις νησιώτικες πολιτικές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

• Εκπρόσωποι πανευρωπαϊκών δικτύων νησιώτικων πολιτικών

• Εκπρόσωποι του δικτύου των Επιμελητηρίων των Νησιών

• Εκπρόσωποι του Δικτύου του Ελληνικών Μικρών Νησιών

• Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νησιών της Ελλάδας

• Εκπρόσωποι των 13 Αναπτυξιακών Εταιρειών των Νησιών της Ελλάδας

• Ειδικευμένοι επιστήμονες

MED

Οπως ακόμη σημείωσε ο κ. Αθανασίου, η ΑΓΡΟΚ στα πλαίσια προκήρυξης του προγράμματος MED που αφορά κοινές αναπτυξιακές δράσεις περιοχών της Μεσόγειο, υπέβαλε μαζί με ετέρους από την Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Κύπρο και Μαυροβούνιο πρόταση που αφορά την ανάδειξη προστασία και προβολή των πόλεων που περικλείονται από ενετικά τείχη.

Στόχος της πρότασης είναι να αναπτυχτεί ένα μόνιμο δίκτυο εδαφικής συνεργασίας των περιοχών αυτών με σκοπό την καθιέρωση κοινών στρατηγικών μάρκετινγκ προβολής των ιστορικών και πολιτιστικών πόρων προκειμένου να εμπλουτιστεί και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν των περιοχών αυτών.

Βαρκελώνη

Η ΑΓΡΟΚ στα πλαίσια υλοποίησης το leader+ συμμετέχει σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο για την εμπορευματοποίηση των τοπικών προϊόντων και του αγροτουρισμού μαζί με αναπτυξιακές εταιρείες από την Ελλάδα (Κρήτη και Ημαθία), την Ιταλία, την Ισπανία, την Γάλλια, την Πορτογαλία και τη Κύπρο.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας συμμετείχε στην έκθεση τουρισμού και αγροτουρισμού στη Βαρκελώνη 16-20 Απριλίου με το περίπτερο του δικτύου και είχε την ευκαιρία να προωθήσει ένα κοινό έντυπο προβολής για τον αγροτουρισμό και να έρθει σε επαφή μια διάφορους φορείς που προωθούν τον τουρισμό υπαίθρου σε περιοχές της ευρωπαϊκής ένωσης.

“Είναι πολύ σημαντικό ότι η Κέρκυρα για πρώτη φορά έχει παρουσία σε ειδικά θεματικά τουριστικά δίκτυα μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα” συνόψισε ο πρόεδρος της ΑΓΡΟΚ.












Δεν υπάρχουν σχόλια: