Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Εξόφληση δεδουλευμένων στο Δήμο Κερκυραίων


Εξοφλήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με το δήμαρχο Σωτ. Μικάλεφ, οι εργαζόμενοι σε ΚΕΔΙΚ, παιδικούς σταθμούς, συμβασιούχοι και αορίστου χρόνου.
Οπως ακόμη ανέφερε θεωρώντας ως «ηθική υποχρέωση και στη συνέχεια πολιτική, να μην υπάρξει απλήρωτος εργαζόμενος»,, έδωσε εντολή να μην καταβληθεί καμία αποζημίωση αιρετού προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην καταβολή των χρημάτων των εργαζομένων.
Ο κ. Μικάλεφ πρόσθεσε ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης και ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον φτωχό συγγενή του κράτους, ο Δήμος Κερκυραίων, έκανε ότι ήταν δυνατόν προκειμένου να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι.

Για Καλλικράτη


Μετά από ερώτημα αν ο «Καλλικράτης» φέρει απολύσεις στην Τ.Α, ο Δήμαρχος σημείωσε μεταξύ άλλων :
«Δεν γνωρίζουμε τη μορφή του σχεδίου διοικητικής αναδιάρθρωσης στην Κέρκυρα. Σε ότι με αφορά, αν υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων αλλά σε χωροταξικά μεγαλύτερη έκταση, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Οι δικοί μας εργαζόμενοι νομίζω ότι δεν έχουν λόγο να φοβούνται. Οι διαδικασίες μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου έχουν τελειώσει έγκαιρα. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που κινδυνεύει η σχέση εργασίας τους σε καμία δημοτική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου».

Χιλιάδες μετατάξεις και απολύσεις φέρνει ο «Καλλικράτης»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr. μόνο το μόνιμο προσωπικό θα παραμείνει στους Δήμους καθώς, όπως προβλέπει ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας, πάνω από 200.000 θα μεταταγούν υποχρεωτικά ή και θα απολυθούν, εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών και ζημιογόνων οργανισμών των σημερινών δήμων.

Η μεταρρύθμιση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ώς τις αρχές του νέου έτους, ενώ το σχέδιο «Καλλικράτης» θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να ετοιμάσει τις τελικές της προτάσεις για τον χάρτη με τους νέους δήμους ώς την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελικός χάρτης δεν θα περιλαμβάνει περισσότερους από 350-370 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Βήμα, απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν μέχρι τις αρχές του νέους έτους περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παντός είδους, αλλά και να μεταφερθούν δεκάδες υπηρεσίες από τις νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες.

Η αλλαγή δεν θα συνοδευτεί ανανέωση σύμβασης έργου αλλά, αντιθέτως, θα επέλθει ευρεία ανακατανομή του μόνιμου προσωπικού, ώστε τα νέα διοικητικά σχήματα που θα προκύψουν να αρχίσουν να λειτουργούν από 1ης Ιανουαρίου 2011.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

* Κλείνουν όλα ανεξαιρέτως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στους ΟΤΑ, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 6.000, αφού κάθε δήμος έχει ανάλογα με τον πληθυσμό του από 5 ως και 50 ΝΠΔΔ. Βάσει του «Καλλικράτη», επιτρέπεται σε κάθε νεοσύστατο δήμο να διατηρεί μόνο δύο Νομικά Πρόσωπα: ένα για την εξυπηρέτηση «κοινωνικών - προνοιακών αναγκών» και ένα για την άσκηση «πολιτιστικής, αθλητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας». Έτσι να νέα Νομικά Πρόσωπα δεν θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τα 700 ή 740.

* Αναστέλλουν τη λειτουργία τους περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πολλές εξ αυτών είναι ανενεργές ή και ζημιογόνες. Στη θέση τους θα επιτρέπεται η σύσταση μόνο μιας δημοτικής επιχείρησης ανά δήμο, η οποία θα ονομάζεται «κοινωφελής δημοτική επιχείρηση». Δηλαδή θα περιοριστούν σε 350-370.

* Εξακολουθούν, προσώρας, να λειτουργούν 46 μονομετοχικές ΑΕ, οι οποίες με βάση και τον νέο νόμο για τις προσλήψεις θα έπρεπε να κλείσουν, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης αποδέχθηκε σχετικό αίτημα των δημάρχων. Παράλληλα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δημάρχων το αν θα διατηρήσουν ή θα κλείσουν άμεσα τις πολυμετοχικές αναπτυξιακές εταιρείες.

* Καταργούνται περίπου 900 σχολικές επιτροπές μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε δήμο να έχει μία σχολική επιτροπή για κάθε βαθμίδα.

Απολύσεις και μετατάξεις

Μόνο το μόνιμο προσωπικό θα παραμείνει στους δήμους. Όλοι οι συμβασιούχοι, που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή και με συμβάσεις έργου θα απολυθούν μετά τη λήξη τους, ανεξαρτήτως του χρονικού ορίου που έχει τεθεί για την εν γένει ανανέωσή τους (31.12.2011). Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, επισήμαναν ότι «οι ανάγκες θα καλυφθούν κυρίως από μόνιμο προσωπικό». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των συμβασιούχων που τελικά θα απολυθούν θα υπερβαίνει τις 35.000.

Για το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση ή μεταφορά υπηρεσιών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναγκαστικές μετατάξεις, αφού όμως προηγουμένως δοθεί «περίοδος χάριτος» τριών μηνών, ώστε οι εργαζόμενοι να επιλέξουν που επιθυμούν να μεταταγούν.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που μετά τις αναγκαστικές μετατάξεις δεν θα αποδεχθούν το νέο καθεστώς εργασίας, θα πρέπει να απολυθούν

Δεν υπάρχουν σχόλια: