Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την διμερή συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας στο Ιόνιο


Σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος και Θοδωρής Δρίτσας αναφέρονται στο θέμα της εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας στο Ιόνιο για την διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων..
Αναλυτικά, επισημαίνουν τα εξής:
Τον Απρίλιο του 2009, με κυβέρνηση ΝΔ, υπογράφηκε διμερής συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας περί καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών.
Η συμφωνία στηρίχθηκε στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και συμπεριελάμβανε όλες τις ρυθμίσεις και τις δικαιϊκές πρακτικές που αρνείται η Τουρκία να αναγνωρίσει στο Αιγαίο. Αναγνώριζε υφαλοκρηπίδα στα νησιά και όριζε κατά τρόπο ορθό (με αφετηρία βράχους, υφάλους, νησίδες) τη μέση γραμμή των συνόρων, αλλά και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Σ’ αυτή τη βάση αναγνώριζε τα δικαιώματα που απορρέουν από τη θέση των Διαποντίων Νησιών στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας (Μαθράκι, Ερρείκουσα, Οθωνοί).
Με τη συμφωνία αποδόθηκαν στην Ελλάδα 355 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσης, που έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ειδική λειτουργική θέση. Από αυτή την περιοχή θα περάσουν σειρά αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου (Nabucco, South Stream).
Η ανωτέρω συμφωνία έχει διπλή στρατηγική σημασία. Αφενός αμιγώς γεωστρατηγική σημασία λόγω των αγωγών και αφετέρου ως συμφωνία πρότυπο για την υφαλοκρηπίδα και τις άλλες θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο.
Η συμφωνία δεν δημοσιοποιήθηκε από καμία πλευρά. Και ενώ υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2009, ούτε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ αλλά ούτε και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την έφεραν για κύρωση στη Βουλή. Και στη συνέχεια υπήρξε αρνητική τροπή, όταν η Αλβανική αντιπολίτευση, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας για την ακύρωση της συμφωνίας.
Η απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου του περασμένου Ιανουαρίου υπήρξε ακυρωτική χωρίς να έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της. Έτσι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας δεν υφίσταται πλέον.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε τι ενέργειες έχει προβεί κυβέρνηση και τι σχεδιάζει να κάνει για να διασωθεί και να ισχύσει η συμφωνία η οποία είχε χαρακτηριστεί αμοιβαία επωφελής και σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των Ελληνοαλβανικών σχέσεων;
2. Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να ρυθμίσει το ζήτημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
3. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε το ζήτημα να μην αποτελέσει σημείο τριβής και λαϊκιστικής εκμετάλλευσης εκατέρωθεν των συνόρων με αρνητικές συνέπειες για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: