Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πολιτική εκπρόσωπος θεμάτων τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου, με θέμα την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στον Ελληνικό Τουρισμό. Η κ. Γκερέκου, επισημαίνοντας το πρόβλημα της πρόσληψης ως «μαθητευομένων» εργαζομένων οι οποίοι δεν κατέχουν αυτή την ιδιότητα αλλά μέσα από το καθεστώς αυτό υποαμοίβονται ή είναι ανασφάλιστοι, ερωτά τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης ως προς το χρόνο υπογραφής και δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ, την οποία ο ίδιος είχε υποσχεθεί, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του συγκεκριμένου προβλήματος.
Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης της κ. Γκερέκου, έχει ως εξής:
Οι αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι ήδη ορατές και στον Ελληνικό Τουρισμό κατά τη φετινή σεζόν. Στη δυσμενέστερη θέση όλων, βρίσκονται αναμφίβολα οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό.
Ήδη υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μείωσης των εποχιακών επαναπροσλήψεων σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για αναγκαστικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, είτε με μειώσεις ημερών εργασίας, είτε με μειώσεις αποδοχών. Σε γενικές γραμμές στις τάξεις των εργαζομένων στον Τουρισμό, επικρατεί μια πρωτοφανής εργασιακή ανασφάλεια, με τον φόβο των περικοπών προσωπικού και αποδοχών, να πλανάται συνεχώς πάνω από όλους.
Να σημειωθεί εδώ, ότι ο κλάδος των εργαζομένων στον Τουρισμό, αντιμετώπιζε πολύ πριν την κρίση το πρόβλημα με τους «μαθητευόμενους» εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονταν είτε από την Ελλάδα, είτε από άλλες χώρες, κυρίως των Βαλκανίων. Ένας μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων, δεν τηρούσε τις ποσοστώσεις ως προς τους «μαθητευόμενους» εργαζόμενους, προτιμώντας προφανώς να χρησιμοποιεί περισσότερους «μαθητευόμενους» με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Πολλοί δε από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, παρουσιάζονταν από τις τουριστικές επιχειρήσεις ως «μαθητευόμενοι», ενώ στην πράξη αποτελούσαν οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι με ιδιωτικές συμφωνίες αμείβονταν με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές και πολλές φορές εντελώς ανασφάλιστοι. Οι δε σοβαρές ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας (ειδικά στις τουριστικές περιοχές), έκανε τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό έλεγχο παρομοίων καταστάσεων, πρακτικά αδύνατο.
Αναγνωρίζοντας και ο ίδιος την ύπαρξη του συγκεκριμένου προβλήματος, είχατε υποσχεθεί ότι θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα ρύθμιζε εξαντλητικά τους όρους εργασίας των «μαθητευομένων» στον κλάδο του Τουρισμού και, αν μη τι άλλο, θα περιόριζε την έκταση του φαινομένου. Η υπογραφή αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, είχε οριστεί για αμέσως μετά το Πάσχα αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε για τον Ιούνιο – και ήδη τη στιγμή αυτή, έχει παρέλθει ήδη και ο Ιούνιος.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Πότε ακριβώς θα τηρηθεί η δέσμευσή σας για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με το θέμα των «μαθητευομένων» εργαζόμενων στον κλάδο του Τουρισμού; Για ποιους ακριβώς λόγους, η δέσμευσή σας αυτή, μετατίθεται και ξανα-μετατίθεται διαρκώς;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου