Ερώτηση προς κ.κ. Υπουργούς Μεταφορών & Επικοινωνιών, Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα: «Ευρυζωνικά δίκτυα στο Νομό Κέρκυρας», κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Ανέκαθεν οι τηλεπικοινωνίες αποτελούσαν βασικό κλάδο για την ανάπτυξη των οικονομιών. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις και πληθώρα πληροφοριών και υπηρεσιών σε όλες τις δραστηριότητες και λειτουργίες της οικονομίας, τόσο σε μικροοικονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ανάγκη επικοινωνίας, δικτύωσης αλλά και γενικότερης χρήσης των υπηρεσιών νέων τεχνολογιών είναι πιο έντονη από ποτέ.
Σήμερα, λοιπόν, η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών και των νέων παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη αλλά και προς τον επιχειρηματία μέσω των γραμμών του γρήγορου internet, αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας.
Ήδη η Ε.Ε. αναγνωρίζει και υποστηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη του ευρυζωνικού internet σε όλη την επικράτειά της, ως ένα απαραίτητο εργαλείο για το σύγχρονο άνθρωπο και την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής και της ισόρροπης ανάπτυξης, μέσω χρηματοδοτήσεων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Η υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας, ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι άκρως απογοητευτική, όπως διαφαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat:
* Κάτω από το 10% των νοικοκυριών της Ελλάδας είχαν πρόσβαση στο ευρυζωνικό internet έως και το 2007, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης,
* Η διεισδυτικότητα του ευρυζωνικού internet είναι μόλις 11 στους 100 Έλληνες, για το πρώτο εξάμηνο του 2008, την ώρα που χώρες όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία φθάνουν το 35,5 και 33,4 αντίστοιχα, με το μέσο όρο του OECD να βρίσκεται στα 21,3.
Στο νομό της Κέρκυρας δε, η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας βρίσκεται ακόμη σε καθόλου ικανοποιητικό επίπεδο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, η δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων για την παροχή δωρεάν internet στους πολίτες, μέσω του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας», υπολογίζεται να ολοκληρωθεί κατά το τέλος του 2009 με αρχές του 2010, μόνο για το Δήμο Κερκυραίων και για ακόμη 4 περιφερειακούς δήμους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Στρατηγική 2006-2013» έχει αναγγελθεί από το 2005, με τον τότε Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, να δηλώνει: «Το Σχέδιό μας για την ανάπτυξη του ευρυζωνικού Internet στην Ελλάδα έως το 2008, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».
Από τότε έως και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ωστόσο, περιοχές του Νομού Κέρκυρας, φαίνεται πως έχουν εξαιρεθεί του εν λόγω «Σχεδίου», αφού το ευρυζωνικό Internet δεν έχει φθάσει ποτέ σε αυτές. Συγκεκριμένα, οι περιοχές: Κρήνη, Σπαρτίλας, Πετριτής, τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Μαθράκι, Ερείκουσα), η Πετάλεια, ο Λογγός και η Λάκκα Παξών, όχι μόνο δεν έχουν ασύρματη πρόσβαση, όχι μόνο δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά ΚΑΜΙΑ απολύτως πρόσβαση στο ευρυζωνικό internet, και μάλιστα, δε φαίνεται να υπάρχει κανένας σχετικός σχεδιασμός ή πρόγραμμα που να προβλέπει την ένταξή τους!! Να σημειωθεί δε πως για τα Διαπόντια Νησιά και οι Παξοί, ως απομακρυσμένα νησιά με σοβαρά προβλήματα συγκοινωνίας, σοβαρή έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών, η χρήση του γρήγορου internet αποτελεί ουσιαστική αναγκαιότητα για πολλούς και ευνόητους λόγους.
Έστω και αν τα οφέλη του ευρυζωνικού internet στη σύγχρονη εποχή είναι πολλαπλά και αγγίζουν πολυάριθμες πλευρές της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η καταπολέμηση του ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και εν προκειμένω η ανάπτυξη σύγχρονων και επίκαιρων υποδομών για τη στήριξη του τουρισμού, δυστυχώς, η μέχρι τώρα αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας αγγίζει τα όρια της απουσίας, για το νομό της Κέρκυρας, η οικονομία του οποίου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Για ποιους ακριβώς λόγους δεν έχει ακόμη προβλεφθεί σχετική επένδυση για τις ως άνω αναφερόμενες περιοχές, ώστε να παρέχονται ευρυζωνικές συνδέσεις;
2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε να μπορέσουν αυτές οι περιοχές να αποκτήσουν πρόσβαση στο ευρυζωνικό δίκτυο και βάσει ποιού συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος;
3. Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων να παράσχουν στις περιοχές αυτές, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού, όπου δεν υπάρχει, ασύρματο ADSL internet;
4. Προτίθεστε, έστω και καθυστερημένα, να εντάξετε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση της αναγκαίας επένδυσης, ώστε να διασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη στο σύνολο του νομού, με γνώμονα τους στόχους των Διαρθρωτικών Ταμείων «Σύγκλιση» και «Περιφερειακή Ανταγωνιστικότητα και Απασχόληση»;
5. Έχουν δημιουργηθεί όλες εκείνες οι υποδομές (Δίκτυο, Κέντρα, κ.α.) ώστε ο νομός Κέρκυρας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα του διαδικτύου, και αν όχι, τι προτίθεστε να πράξετε και βάσει ποιού χρονοδιαγράμματος;»
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου