Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
Σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΟΑΣΕ -Χθες η Σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που πραγματοποιούνται στην Κέρκυρα, διαμορφώνουν σημαντική πολιτική- διεθνή ατζέντα σε σχέση τόσο με τα ζητήματα ασφάλειας, όσο και με την εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας. Την αισιοδοξία του ότι μπορούν να γίνουν βήματα διαλόγου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη σύνοδο, της οποίας κήρυξε τις εργασίες, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σημαντική πολιτική στιγμή για την επαναπροσέγγιση Ανατολής-Δύσης, αλλά και για την Ελλάδα, αποτελεί η σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας, την πρώτη μετά τα γεγονότα της Γεωργίας, τον περασμένο Αύγουστο
Το ζητούμενο της συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που είναι "το να οικοδομήσουμε μαζί, μια βιώσιμη και περιεκτική ειρήνη στην ευρωατλαντική περιοχή" υπογράμμισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ.
Υπενθυμίζοντας ότι τούτη η συνάντηση έρχεται στη συνέχεια μιας σοβαρής κρίσης, ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος χαρακτήρισε "ιδιαίτερα σημαντική την κοινή απόφαση" για τη σημερινή σύνοδο, που θα επιδιώξει την προώθηση των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην προοπτική μιας στρατιωτικής συνεργασίας.
"Η Συνεργασία για την Ειρήνη είναι μια διαδικασία στρατηγικής σημασίας" τόνισε ο κ.Σέφερ υπογραμμίζοντας εν συνεχεία, πως η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας βασίζεται στις αρχές της Δήλωσης της Ρώμης και στην κοινή βούληση για έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο.
Αναφερόμενος τέλος στην αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής σε θέματα ασφάλειας, ο κ.Σέφερ τόνισε πως αυτή η σύνοδος έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες οικοδεσπότες της συνόδου για «το ευχάριστο περιβάλλον και τη γενναιοδωρία της φιλοξενίας».
Στη συνέχεια, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ - στην τελευταία του δημόσια παρουσία με αυτή την ιδιότητα - έδωσε τον λόγο στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο κ. Καραμανλής, σημείωσε ότι η ανάπτυξη καλών σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας "είναι μεγάλης σημασίας" και δήλωσε "πεπεισμένος" πως η συνάντηση της Κέρκυρας θα επιτρέψει στη σχέση ΝΑΤΟ-Ρωσίας να κάνει βήματα προς τα μπρος.
Ζητούμενο των δυο συνόδων είναι Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία να βρουν έναν κοινό τόπο προσέγγισης και καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης.
Η προώθηση λύσεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των αντιπυραυλικών προγραμμάτων, της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας, αποτελούν ένα πολυσύνθετο πεδίο συζήτησης με ετερόκλητες απόψεις, συμφέροντα και ιδιότυπες ισορροπίες. Συνοψίζοντας την ουσία της συζήτησης στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
"Πίσω στη δουλειά", ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ τόνισε ότι κατά τη συζήτηση, δεν απεκρύβησαν οι "θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στους Συμμάχους και τη Ρωσία ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας " και εκτίμησε ότι η σημαντική εξέλιξη της Κέρκυρας ήταν η συμφωνία πως οι συγκεκριμένες διαφορές δεν αποτελούν αιτία αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου.
"Οι διαφορές παραμένουν, δεν εξατμίστηκαν - το ΝΑΤΟ όμως χρειάζεται τη Ρωσία και η Ρωσία χρειάζεται το ΝΑΤΟ" τόνισε ο κ.Σέφερ, υπογραμμίζοντας την "επανεκκίνηση της συνεργασίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο".
"Πίσω στη δουλειά" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφερ και σημείωσε πως ο κατάλογος των θεμάτων της συνεργασίας "είναι μακρύς", και πως η "Ρωσία είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή".
Τέλος για άλλη μια φορά ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τις προσωπικές προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της συνόδου.
Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά με την παραδοχή ότι μετά από πολύ καιρό συνεκλήθη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με θετικές εξελίξεις και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη προκειμένου να προληφθούν νέες συγκρούσεις, ωστόσο όπως τόνισε οι αποφάσεις που πήρε η Ρωσία- αναφορικά με την αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας- στον Καύκασο είναι μη αναστρέψιμες.
Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Στάινμπεργκ μίλησε για "αναζωογόνηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας", ένα φόρουμ στο οποίο μπορούμε να συζητούμε έστω και τις διαφορές.
Ο κ Στάινμπεργκ κατέστησε σαφές ότι οι διαφορές εστιάστηκαν στο θέμα της Γεωργίας και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι το μήνυμα από τη σημερινή συνάντηση προς τη Ρωσία είναι ότι "η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας πρέπει να γίνει σεβαστή" και ότι είναι προς το συμφέρον και της Ρωσίας η σταθερότητα στη Γεωργία.
Συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου
Πριν από την έναρξη της συνόδου ο πρωθυπουργός είχε κατά ίδιαν συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά τη σύνοδο συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ αύριο θα απευθύνει χαιρετισμό στη σύνοδο του ΟΑΣΕ .
Εκτός από τα θέματα που απασχολούν τη σύνοδο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και συγκεκριμένα το θέμα της ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα της δημιουργίας ακτοφυλακής και την ενεργειακή συνεργασία αναφορικά με τα δύο ενεργειακά σχέδια, των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και South Stream .
Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τους ομολόγους της από τη Γερμανία Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τη Βρετανία Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
Η κ. Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό της εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι υπήρξε ανταπόκριση από τα περισσότερα μέλη του ΟΑΣΕ στην πρόσκληση για τη Σύνοδο της Κέρκυρας, σημειώνοντας τη βούλησή της να γίνει μια "ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας".
Ο κ. Στάινμαγιερ από την πλευρά του συνεχάρη την Ελληνίδα ομόλογό του "για το θάρρος της να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση", που ωστόσο όπως είπε είναι αναγκαία, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά" - αναφέροντας ενδεικτικά το διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά και την πρόταση της Ρωσίας για την πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Ως προς τις δυσκολίες συνεννόησης, που έχουν εκδηλωθεί, ο κ. Στάινμάγιερ υπενθύμισε ότι "για να φτάσουμε στο Ελσίνκι, προηγήθηκαν 2.500 συναντήσεις. Στην παρούσα περίσταση, είμαστε στη δεύτερη συνάντηση", είπε τονίζοντας πάντως ότι η προοπτική μιας συμφωνίας ασφαλείας "είναι πάρα πολύ σημαντική".
"Καλή πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς" χαρακτήρισε τη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι, λέγοντας ότι φέρνει γύρω από το ίδιο τραπέζι όλες τις πλευρές και ξεπαγώνει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Στις αυριανές συναντήσεις της κ. Μπακογιάννη περιλαμβάνεται και αυτή με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να θέσει και το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Την ελπίδα να συναντηθεί με την κ. Μπακογιάννη στο περιθώριο της συνόδου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
"Ελπίζω ότι θα έχουμε την δυνατότητα να συναντηθούμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας και να συνεχίσουμε τον διάλογο και ταυτόχρονα να αποστείλουμε ένα μήνυμα φιλίας προς τον ελληνικό λαό. Να δείξουμε ότι ο συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας αποτελεί κοινό μας στόχο και πρέπει να αναζητηθεί σε ισότιμη βάση, χωρίς να ζημιωθεί καμία από τις δύο πλευρές και χωρίς να απειληθεί η εθνική ταυτότητα", δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Την εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της βίζας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεκ, μιλώντας στην ΝΕΤ, ενώ παράλληλα υπόγράμμισε τα κοινά ενδιαφέροντα ΗΠΑ-Ελλάδας για Μέση Ανατολή, Μεσόγειο και Βαλκάνια.
ert.gr.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου