Στην τελετή απονομής πιστοποιητικών σε πολίτες του Νομού που αποφοίτησαν από τα εκπαιδευτικά- επιμορφωτικά προγράμματα των Δομών και των Αυτόνομων Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων Νομού Κέρκυρας, παραβρέθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου.Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου, ο Δήμαρχος Αχιλλείων κ. Τάκης Καρύδης, ο Δήμαρχος Θιναλλίων κ. Σπύρος Βάρελης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Άνθης και ο προϊστάμενος Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η δράση των δομών του Νομού Κέρκυρας.
Ειδικότερα:
Από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2008-2009 υλοποιήθηκαν στο Νομό Κέρκυρας είκοσι έξη (26) προγράμματα, ( 2 στο δήμο Λευκιμμαίων , 1 στο δήμο Θιναλίου και 23 στο δήμο Κερκυραίων),στα οποία εντάχθηκαν 431 συμπολίτες μας.Τα αντικείμενα εκπαίδευσης ήταν : ευρωπαϊκές γλώσσες , τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών , πολιτισμός - τέχνες - διαχείριση ελεύθερου χρόνου. Από το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ, κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2008-2009 υλοποιήθηκαν τρία (3) προγράμματα στα οποία εντάχθηκαν εξήντα επτά (67) συμπολίτες μας. Τα αντικείμενα εκπαίδευσης ήταν Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, Οικονομία-Διοίκηση και Επιχειρήσεις, Πολιτισμός-Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Πρόγραμμα «Οδυσσέας»: Εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό
Εκπαιδευτική Περίοδος 2008-2009
O «Οδυσσέας» απευθύνεται σε Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και σε υπηκόους Τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, χωρίς καμία διάκριση, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας. Το Έργο αφορά στην οργάνωση και λειτουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας ως Δεύτερης, στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την επίτευξη γλωσσικής και πολιτισμικής κατανόησης, απαραίτητων στοιχείων για την ενεργό κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους. Η ολοκλήρωση του προβλεπόμενου κύκλου σπουδών δίνει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας Επιπέδου Α2 της Γ.Γ.Δ.Β.Μ., το οποίο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση από τους Υπηκόους τρίτων χωρών του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με την ελληνική Νομοθεσία για το Σύστημα Πιστοποίησης.Στην Κέρκυρα από τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2009 συγκροτήθηκαν 9 τμήματα, τρία επιπέδου Α1 (αρχαρίων) και 6 επιπέδου Α2 (προχωρημένων), στα οποία φοίτησαν συνολικά 144 πολίτες της Ε.Ε. και μετανάστες.
Πρόγραμμα Σχολής Γονέων
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.Στην Κέρκυρα το πρόγραμμα άρχισε τη λειτουργία του μόλις στις αρχές Ιουνίου 2009 κατά τον οποίο συγκροτήθηκε ένα τμήμα με θέμα «Ανάπτυξη στην Τρίτη Ηλικία» και το οποίο παρακολουθούν 21 άτομα.
«ΗΡΩΝ»
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Δια Βίου Εκπαίδευσης. Χρηματοδοτείται από την Ε.Ε κατά 75% και από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 25%. Στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Απόκτηση Βασικών Δεξιοτήτων στις Νέες Τεχνολογίες – ΗΡΩΝ 2, για την εκπαιδευτική περίοδο 2008-2009 έχουν λειτουργήσει συνολικά 24 τμήματα στα οποία εντάχθηκαν 393 εκπαιδευόμενοι. Συγκεκριμένα στον Ν. Κέρκυρας λειτούργησαν 13 τμήματα με 236 άτομα, στον Ν. Κεφαλληνίας 10 τμήματα με 141 άτομα και στον Ν. Λευκάδας λειτούργησε 1 τμήμα με 16 άτομα.Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Ήρωνας-2» αναμένεται να εκπαιδεύσει 1.905 εκπαιδευόμενους σε 3 εκπαιδευτικές περιόδους(2008-2009, 2009-2010 & 2010-2011).
ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ξεκίνησε στο Νομό Κέρκυρας την λειτουργία του το 2005. Από τότε και έως τον Ιούνιο του 2009 έχουν αποφοιτήσει 130 άτομα ηλικίας 20 έως 65 ετών. Την εκπαιδευτική περίοδο 2008-2009 αποφοίτησαν 30 άτομα.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου αναφερόμενος στην δια βίου μάθηση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι ραγδαίες και βαθιές αλλαγές στον επιστημονικό, τεχνολογικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα που σηματοδοτούν τη σύγχρονη εποχή, προβάλλουν επιτακτική την ανάγκη για επικαιροποίηση και διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των πολιτών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της προσωπικής και εργασιακής τους ζωής. Η ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση ώθησαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές στον τομέα της δια βίου μάθησης, δηλαδή στη διεύρυνση της μαθησιακής διαδικασίας και στην παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ατόμων, μέσω ευέλικτων προγραμμάτων μάθησης σε ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών πεδίων, ικανών να ανταποκριθούν και στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Μέσα από τα προγράμματα τα οποία εξελίσσονται, ενεργοποιήθηκαν και θα ενεργοποιηθούν άτομα και ομάδες με στόχο την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και την αύξηση των δυνατοτήτων κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης. Καταπολεμείται μεταξύ άλλων ο αναλφαβητισμός και ολοκληρώνεται η συμπλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους παρακολούθησαν τα προγράμματα αλλά και τους εκπαιδευτές τους.»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου