Ενώ αύριο η "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση" και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συμπαράταξη", οργανώνουν στην είσοδο του Νέου Φρουρίουε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων να παραχωρήσει χώρο του Νέου Φρουρίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για να στεγαστεί το Μουσείο Τυπογραφίας, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Το πολιτιστικό ίδρυμα της τράπεζας Πειραιώς, έχει επί πολλά έτη πλούσια παρέμβαση σε διάφορα μέρη της χώρας μας, όπως τα μουσεία Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, πλινθοκεραμοποιίας στο Βόλο, βιομηχανικής ελαιουργίας στη Λέσβο, της ελιάς και του ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη, υδροκίνησης στη Δημητσάνα, μετάξης στο Σουφλί και προς υλοποίηση, αργυροχρυσοχοΐας στα Ιωάννινα.
Είναι φανερό, οι παρεμβάσεις του ιδρύματος έχουν αμιγώς πολιτιστικό χαρακτήρα, ανεξάρτητα από την οικονομική και οργανωτική του διασύνδεση προς το αντίστοιχο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι διασυνδέσεις αυτές προκύπτουν από το χαρακτήρα του κοινωνικοπολιτικού συστήματος της χώρας, που δεν το καθόρισε η δημοτική αρχή Κερκυραίων. Προφανώς αυτό ανεγνώρισαν και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, όλων των πόλεων, που προχώρησαν σε συνεργασία με τον παραπάνω πολιτιστικό οργανισμό. Δεν θεωρούμε τυχαίο, ότι μεταξύ των πόλεων αυτών συμπεριλαμβάνεται και η Μυτιλήνη με δημοτική πλειοψηφία στηριζόμενη αποκλειστικά από το ΚΚΕ.
Ο χώρος για την κατασκευή του μουσείου τυπογραφίας είναι απολύτως κατάλληλος αλλά και ιστορικά ενδεικνυόμενος, αφού στην περιοχή της Τενέδου, δηλαδή του Νέου φρουρίου, λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό τυπογραφείο επί Γαλλοκρατίας, όπου τυπώθηκε για πρώτη φορά ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου κ.λ.π.
Το προτεινόμενο μουσείο τυπογραφίας θα έχει ένα ευρύτερο χαρακτήρα μουσείου χαρτιού με αλληλοδραστική λειτουργία με τους επισκέπτες του, ενώ ταυτόχρονα θα προβληθεί ο μουσειακός χαρακτήρας και του φιλοξενούντος χώρου, δηλαδή του Νέου Φρουρίου.
Τουλάχιστον περίεργη είναι η αποκλειστική εστίαση στην κατασκευή του μουσείου τυπογραφίας. Όπως είναι γνωστό, η κατασκευή αυτή είναι μέρος μειζόνων παρεμβάσεων στον χώρο του Νέου Φρουρίου, που θα αναδεικνύουν και θα προβάλλουν τμήματα της Κερκυραϊκής ιστορίας και ειδικότερα των μαχών, που δόθηκαν για την απόκρουση της Οθωμανικής επιβουλής ή τον έλεγχο της Κέρκυρας και των Επτανήσων από Ευρωπαϊκές δυνάμεις. Με αυτό τον τρόπο θα τονισθεί τόσο η Εθνική όσο και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή σημασία του μνημείου».
Η προτεινόμενη παρέμβαση στο Νέο Φρούριο είναι ταυτόχρονα σωστική παρέμβαση για το μνημείο, απόλυτης προτεραιότητας. Η παρούσα Δημοτική Αρχή επιθυμεί με την παρέμβασή της να ορίσει για το Νέο Φρούριο άλλη τύχη από αυτήν, που έχει επιβάλλει η κρατική αδιαφορία και αβελτηρία για άλλα σημαντικά μνημεία, όπως π.χ. το Παλιό Φρούριο. Η λογική, που κυκλοφορεί σε διάφορες ανακοινώσεις φορέων, ότι καλύτερα να το αφήσουμε να καταρρεύσει παρά να προχωρήσουμε στην προτεινόμενη συνεργασία είναι διαμετρικά αντίθετη με την δική μας. Πιστεύουμε, ότι η διάσωση και η ανάδειξη του Νέου Φρουρίου είναι αποκλειστικά σε όφελος της ιστορίας και της μνημιακής αξίας της πόλης μας, σε όφελος του Κερκυραϊκού λαού, της Κερκυραϊκής οικονομίας και σε τελευταία ανάλυση - σε όφελος του παγκόσμιου πολιτισμού και της κληρονομιάς του, που δεν έχουμε το δικαίωμα να την αφήνουμε να αφανίζεται στο όνομα ιδεολογικού φανατισμού και άλλων εμμονών ή σκοπιμοτήτων».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου