Σάββατο 19 Ιουλίου 2008
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΜΠ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ-ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Tην έκτακτη επιχορήγηση για τη συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων της Κέρκυρας και την άμεση ανάκληση της απόφασης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων για παραχώρηση της Ακρόπολης του Νέου Φρουρίου στον όμιλο των επιχειρήσεων της Τράπεζας Πειραιώς, ζητούν με ερώτησή τους στον υπ.Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους και Κ. Αλυσανδράκης.
Όπως αναφέρουν:
«Είναι κοινά μυστικό πως η πολιτική υποχρηματοδότησης του ακολουθείται από όλες τις μέχρι σήμερα Ελληνικές κυβερνήσεις και στο τομέα της συντήρησης των αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων της Κέρκυρας, οδήγησε αυτά ουσιαστικά σε άθλια κατάσταση. Περιοχές του Παλαιού αλλά και του Νέου Φρουρίου, της Villa Rosa, των Ενετικών τειχών, η Αννουτσιάτα κ.α. βιώνουν την τέλεια εγκατάλειψη!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση –στην προκειμένη περίπτωση η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων- αποδέχεται παθητικά την οικονομική ασφυξία που της έχει επιβάλει η κυβέρνηση και παρακολουθεί σαν απλός θεατής την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή προστασία των μνημείων μας, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των τουριστών στους Αρχαιολογικούς χώρους. Οταν δε αποφασίσει να δράσει, με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων, εκχωρεί ουσιαστικά τα πολιτιστικά μας μνημεία στην περίφημη «ιδιωτική πρωτοβουλία.
'Ετσι συνέβη και με το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας σε πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Κερκυραίων αποφάσισε να παραχωρήσει για 50 χρονια την Ακρόπολη του Νέου Φρουρίου στην Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να δημιουργηθεί Μουσείο Τυπογραφίας. Η Τράπεζα Πειραιώς με Τις ευλογίες του σημερινού Δημάρχου και με την απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας πήρε άνετα τα χώρο του Νέου Φρουρίου προκειμένου κατά τα προσχήματα, με επιδότηση από το Δ' χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ε.Ε. να εγκαταστήσει Μουσείο ιστορίας της τεχνολογίας της τυπογραφiας. αναλαμβάνοντας την υποχρέωση επίσης κατά τα προσχήματα, να εξωραΐσει και το χώρο του Νέου Φρουρίου.
Οι Κερκυραίοι δεν είναι αντίθετοι στη δημιουργία Του Μουσείου τυπογραφίας, αλλά βέβαια σε άλλο χώρο. Υπάρχει π.χ πρόταση να δημιουργηθεί το σχετικό Μουσείο εκεί που και ιστορικά στέκει, σε χώρο κοντά οτο παλιό εργοστάσιο της «Ε.Λ.Κ.Α. Ασπιώτη. Ο Κερκυραικός λαός είναι όμως, κάθετα αντίθετος στην εμπορευματοποίηση κοινόχρηστων χώρων και μνημείων, όπως στη προκειμένη περίπτωση το Νέο Φρούριο, με τέτοιου είδους ψευτο-προσχήματα.
Γιατί δεν πρόκειται για συγκυριακό γεγονός. αλλά για τάση γενικότερη. Το συσσωρευμένο λιμνάζον κεφαλαιοκρατικό χρήμα να ζητάει επενδυτικές διεξόδους σε μνημεία, ιστορικούς και κοινόχρηστους χώρους, με προπαγανδιστικό πρόσχημα την ανάδειξη του και την .. «κοινωνική προσφορά». Η τράπεζα Πειραιώς, ας μην κοροϊδευόμαστε, θέλει να οικειοποιηθεί, να εκμεταλλευτεί για το δικό της όφελος και με τους δικούς της όρους: που θα επιβάλλει, το σύνολο των χώρων του Νέου Φρουρίου Η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει να εξευρεθούν κονδύλια, ώστε οι χώροι αυτοί να μείνουν σαν λαϊκή κοινωνική ιδιοκτησία να αναδιοργανωθούν, να επισκευασθούν, να εκσυγχρονιστούν, να μην χάσουν το κοινωνικό-ιστορικά τους είναι. Αρκεί να υπάρχει βούληση.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε
1) Να υπάρξει άμεση και γενναία έκτακτη επιχορήγηση για την συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων της Κέρκυρας που κυριολεκτικά καταρρέουν και
2) Να ακυρωθεί η απαράδεκτη εκχώρηση του Νέου Φρουρίου στις επιχειρήσεις του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου