Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Σημεία συνέντευξης τύπου της Υφυπ. Τουρισμού Α. Γκερέκου στη Philoxenia
"Ο τουρισμός μας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την χώρα και δίνουμε σε αυτόν την βαρύτητα που απαιτείται. Αναφερόμαστε σε έναν τομέα, που όπως ξέρετε , προσφέρει έως και 20% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, που απασχολεί έως και 1 εκατ. εργαζόμενους. Αν σκεφτούμε και τις «δορυφόρες» επιχειρήσεις και ό,τι γενικά εμπλέκεται με τον τουρισμό , μιλάμε και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, για τον βασικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα ο τουρισμός μας βρίσκεται σε κρίση. Γνωρίζουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορούμε να έχουμε, ότι γύρω στα 8% ανέρχεται η μείωση των αφίξεων, αλλά επίσης και η μείωση των εσόδων, που είναι βασικός παράγοντας ανέρχεται περίπου στο 17-18%.
Γνωρίζετε ότι τα στοιχεία ποτέ δεν είναι πολύ ακριβή γιατί στην χώρα μας δε διαθέτουμε εκείνες τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να δώσουν ακριβέστατα στοιχεία. Πάντως, διακρίνουμε αυτές τις μειώσεις που θα πρέπει σίγουρα να μας προβληματίσουν πάρα πολύ. Δεν καταστροφολογούμε γιατί είναι κάτι που μπορούμε να το αναστρέψουμε με πολύ σωστές πολιτικές και αυτό εμείς θέλουμε να κάνουμε.
Υπάρχει βέβαια επίσης κάτι καινούργιο. Η σύζευξη πολιτισμού-τουρισμού σε ένα υπουργείο το Υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού που εμπλέκει βεβαίως και το βασικότατο κομμάτι του αθλητισμού. Πολλοί έχουν θορυβηθεί.
Όμως όπως είπα και χθες στην ομιλία μου στην έκθεση, δε θα πρέπει αυτό να συμβαίνει γιατί πραγματικά ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε και τον έναν και τον άλλο τομέα, αυτούς τους τόσο σημαντικούς τομείς για τη χώρα μας. Είναι τα συγκριτικά μας πραγματικά πλεονεκτήματα για τη χώρα και την οικονομία μας, χωρίς βεβαίως να παίρνουμε το χώρο που ο κάθε τομέας έχει δικαίωμα και αυτονομία βεβαίως για να λειτουργήσει.
Μιλάω για τον τουρισμό που είναι μία δυνατή επιχειρηματική δραστηριότητα και βεβαίως μιλάω για το χώρο του πολιτισμού που εκτείνεται σε όλα τα είδη και τα επίπεδα της ποιότητας ζωής μας και το κομμάτι βεβαίως του αθλητισμού, που αν δούμε το τρίπτυχο πολιτισμός-αθλητισμός-τουρισμός μας δίνει τη διάσταση που θα μπορούσε η νέα πολιτική τουριστικής ανάπτυξης να είναι μια σημαντική δυναμική ταυτότητα της χώρας μας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε δεν σας κρύβω είναι πολλά.
Η πρώτη εικόνα που έχουμε, γιατί μη ξεχνάμε ότι ο χώρος του τουρισμού είναι ένας πολύπλοκος, πολυεπίπεδος χώρος, ακόμη καταγράφεται βεβαίως η υφιστάμενη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, κυρίως τα οικονομικά αλλά και τα λειτουργικά, τα επιχειρησιακά. Δεν έχω ακόμα μία πλήρη εικόνα και θα πρέπει αυτό να το καταλάβετε.
Η συγκυρία βέβαια που μας φέρνει κοντά δε μας δίνει τη δυνατότητα για μια απόλυτη σαφήνεια και εξειδίκευση αλλά για ένα πλαίσιο με ορατούς όμως άξονες. Βρήκαμε πολλά αρνητικά στοιχεία που αφορούν κυρίως την οικονομική κατάσταση.
Μπορώ να σας αναφέρω τον νευραλγικό τομέα του ΕΟΤ για το χώρο της διαφήμισης που είναι χρεωμένος με ένα χρέος πάνω από 100 εκατομμύρια. Είμαι συγκρατημένη σε σχέση με τα νούμερα γιατί αυτή τη στιγμή αυτή την εικόνα έχουμε. Σας λέω ότι η εικόνα διαμορφώνεται ακόμα αλλά σήμερα αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μέχρι τέλος του χρόνου, για να μπορεί η Ελλάδα μας, η χώρα μας, να είναι αξιόπιστη σε σχέση και με τη διαφημιστική της προβολή, σε σχέση με την πολιτική της και σε σχέση με ό,τι σημαίνει προβολή και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσει αυτό το χρέος.
Είμαστε βεβαίως διατεθειμένοι, αλλά όπως καταλαβαίνετε αφορά και το Υπουργείο Οικονομικών που έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί κανείς να ξεκινήσει μία καινούργια εκστρατεία, μία καινούργια δυναμική πολιτική για τον τουρισμό αν δεν έχει ρυθμίσει, αν δεν έχει σταθμίσει όλους αυτούς τους παράγοντες.
Αρα λοιπόν ένα πρώτο επίπεδο είναι η καταγραφή όλων αυτών των στοιχείων που θα μας δώσουν την ακριβή εικόνα για να μπορέσουμε μετά να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας.
Όσον αφορά όλα τα θολά τοπία και τις περιοχές, αλληλοεπικαλύψεις, δυσλειτουργίες που έχουμε βρει, οικονομικές τρύπες, όπως σας είπα, που θα πρέπει να καλύψουμε και να δούμε τι απ’ αυτά που εμείς θέλουμε και έχουμε στόχο μπορεί να είναι άμεσα υλοποιήσιμα σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο διάστημα.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η πολιτική μας δε θα είναι αποσπασματική, γι’ αυτό προτιμάμε να «χάσουμε» λίγο χρόνο όσον αφορά το επικοινωνιακό πεδίο. Θέλουμε να σας ενημερώνουμε εξειδικευμένα για το τι θα κάνουμε, για να χτίσουμε σε γερά θεμέλια μία ενιαία εθνικής σημασίας τουριστική οικονομία που θα συμβάλλει στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη της χώρας μας. Όσον αφορά την τουριστική παιδεία, ένας στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε πραγματικά την αναβάθμιση όλου του ποιοτικού επίπεδου που θέλουμε να φέρουμε τον τουρισμό μας και από την τουριστική παιδεία. Καταγράφουμε την υφιστάμενη κατάσταση και οι πολιτικές μας κι εδώ θα είναι ενιαίες.
Η προβολή μας, όπως σας είπα, είναι κάτι που μας απασχολεί για το πώς θα μπορέσουμε αυτή τη χρονιά, που όπως καταλαβαίνετε ήδη τρέχει, και δη θα έπρεπε να τρέχει η καμπάνια αν θέλετε και σε επίπεδο που θα κλείσουμε χρόνους με τους τηλεοπτικούς σταθμούς εξωτερικούς, με τα έντυπα, με οτιδήποτε έχει να κάνει με την προβολή. Η συγκυρία δε βοηθάει γι΄αυτό θα πάμε με προσεκτικά βήματα, όσον αφορά τουλάχιστον αυτή τη χρονιά.
Κυρίαρχο μέλημά μας είναι το νομοθετικό αν θέλετε ξεκαθάρισμα σε όλα τα επίπεδα που αφορούν το τουριστικό μας προϊόν, ένα μόνο νομοσχέδιο ολοκληρωμένο έχει έρθει στα 5 αυτά χρόνια κι εδώ πραγματικά παρατηρεί κανείς κάτι εξαιρετικά δυσλειτουργικό και ακατανόητο.
Από τη μία υπάρχει μία πολυνομία που σίγουρα δε βοηθάει καθόλου την τουριστική ανάπτυξη και από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλά νομοθετικά κενά που πραγματικά δημιουργούν εμπόδια και προβλήματα.
Πάντως αυτό που είναι κυρίαρχο μέλημά μας και η πολιτική μας βασίζεται σε αυτό είναι η πράσινη ανάπτυξη για τον τουρισμό και σε κλίμακα άρρηκτα αρμονική με το περιβάλλον μας. Νομίζω ότι αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο: πολιτισμός που αποτυπώνεται, σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, ανάπτυξη της χώρας μας συνδεμένη με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και την εθνική μας ταυτότητα. Αυτό είναι το περίγραμμα που θα καθορίσει τις πολιτικές μας.»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου