Με αφορμή τη χθεσινή Ανοικτή Συνεδρίαση της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ και τις ομιλίες του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή και του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπηλιωτόπουλου, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, Βουλευτής Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου, έκανε την εξής δήλωση:
Για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες, διά στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού, κ. Καραμανλή, και του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Σπηλιωτόπουλου, ότι ο Τουρισμός αντιμετωπίζεται ως ένα θέμα ήσσονος σημασίας, η πορεία του οποίου βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην τύχη. Το μόνο που ακούστηκε και πάλι στις ομιλίες του κ. Καραμανλή και του κ. Σπηλιωτόπουλου, ήταν εξαγγελίες, υποσχέσεις και «σχέδια επί χάρτου» σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία του Τουρισμού.
Την ίδια στιγμή που, ο πρωθυπουργός, διαβεβαίωνε στην ομιλία του για τους «ποταμούς κονδυλίων», οι οποίοι ρέουν στον τομέα του Τουρισμού, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Σπηλιωτόπουλος, του υπενθύμιζε (!!) ότι ο τομέας του Τουρισμού συνεισφέρει «το 18% του συνολικού ΑΕΠ, έχοντας στη διάθεσή του μόλις το 0,14% του συνολικού Εθνικού Προϋπολογισμού για το 2008». Με άλλα λόγια, έχουμε στη διάθεσή μας μόλις το 0,07% του Τακτικού Προϋπολογισμού και μόλις το 0,93% του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Έχουμε στη διάθεσή μας λιγότερα χρήματα και από αυτά κάποιων Γενικών Γραμματειών. «Αυτή είναι η πραγματικότητα» - όπως, κατά λέξη, δήλωσε ο ίδιος.
Η «θεωρητική» εικόνα του Ελληνικού Τουρισμού, την οποία είχε κατά νου ο πρωθυπουργός, συμπληρώθηκε από δηλώσεις περί τοποθέτησης του Τουρισμού «στο κέντρο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη», ενώ είναι γνωστό, πως ο Τουρισμός όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ως εθνικό θέμα προτεραιότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά το κάθε Υπουργείο αποφασίζει αποσπασματικά και μεμονωμένα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, επιτείνοντας το θεσμικό χάος και τη σύγχυση που επικρατούν, με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να έχει ρόλο αμέτοχου θεατή - παρατηρητή των εξελίξεων. Συμπληρώθηκε, επίσης, από δηλώσεις περί «συμβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» στο θέμα της ανάπτυξης του Τουρισμού, τη στιγμή που τα κονδύλια για τον Πολιτισμό και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, συναγωνίζονται σε αρνητικά ρεκόρ «προς τα κάτω» αυτά του Τουρισμού, με τα στοιχεία επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων να είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Συμπληρώθηκε, τέλος, και από τη διαβεβαίωση, ότι πρώτιστη μέριμνα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του Τουρισμού, με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος της χώρας μας, αναφορά κενή περιεχομένου, αν αναλογιστεί κανείς ότι το «περιβάλλον», αποτελούσε περίπου για τέσσερα χρόνια «ανύπαρκτο θέμα» στη λογική διακυβέρνησης της ΝΔ, μέχρι τον πρόσφατο διασυρμό της χώρας μας, με το θέμα της Συνθήκης του Κιότο.
Δυστυχώς, όμως, τόσο για τον πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή, όσο και για τον κ. Σπηλιωτόπουλο, η πραγματική εικόνα του Τουρισμού στην Ελλάδα, είναι εντελώς διαφορετική - και αυτό το λένε τα ίδια τα στοιχεία:
1) Οι συνολικές εισπράξεις του Τουρισμού, το 2007, ανήλθαν σε 11.407,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο μόλις 0,44%, που, αν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, τότε στην ουσία, είχαμε μείωση της τάξης του 3% - όταν παγκόσμια οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 4% (στοιχεία ΣΕΤΕ, Τράπεζα Ελλάδος, Π.Τ.Ο). Ήδη, η Ελλάδα, από τη 10η θέση που κατείχε παγκόσμια στις εισπράξεις από τον τουρισμό, διολισθαίνει στη 16η.
2) Ανάλογη ήταν και η πτώση της Μέσης Τιμής της Κατά Κεφαλήν Δαπάνης ανά Τουρίστα, που από 813 ευρώ το 2001 και 854 ευρώ το 2004, κατρακυλάει στα 748 ευρώ το 2007 (στοιχεία ΣΕΤΕ, επεξεργασία στοιχείων Τραπέζης Ελλάδος).
3) Οι διανυκτερεύσεις το 2007 ήταν λιγότερες από το 2006 κατά 2,6%, ενώ αντίθετα ανακοινώνονται αυξήσεις αφίξεων τουριστών - αντίφαση η οποία οφείλεται στην καταμέτρηση της κίνησης των οικονομικών μεταναστών ως «τουριστικών αφίξεων». Ήδη, με το συγκεκριμένο σύστημα καταγραφής αφίξεων τουριστών, η Αλβανία έχει αναδειχθεί σε τρίτη πηγή τουριστών μας, μετά την Αγγλία και τη Γερμανία (πηγή ΕΣΥΕ). Στην πραγματικότητα, όμως, παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 6,20% από τις βασικές αγορές που ήταν τροφοδότριες του Ελληνικού Τουρισμού και, συγκεκριμένα, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία (στοιχεία ΕΣΥΕ, ΣΕΤΕ).
Τα προβλήματα του Ελληνικού Τουρισμού είναι πολλά και μεγάλα. Από μόνη της η ίδρυση Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης δεν είναι ικανή να επιλύσει κανένα από τα προβλήματα αυτά - ειδικά όταν το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι πλήρως αποδυναμωμένο, τόσο από πλευράς αρμοδιοτήτων, όσο και από πλευράς κονδυλίων. Ο Ελληνικός Τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία και με έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό, ο οποίος κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρός. Κατά συνέπεια, απαιτείται να αναχθεί σε θέμα εθνικής στρατηγικής σημασίας απόλυτης προτεραιότητας. Με αποσπασματικές αποφάσεις, μεμονωμένες πρωτοβουλίες και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες και υποσχέσεις, ορατό αποτέλεσμα ανάκαμψης του Τουρισμού, δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει.
Όσον αφορά τις διαδικασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, να συγχαρούμε το νέο Πρόεδρο, κ. Αγγελόπουλο, και να ευχηθούμε ολόψυχα, τόσο στον ίδιο, όσο και σε ολόκληρο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου