Υπερψηφίστηκε τελικά, -από τα κόμματα που μετείχαν στην αναθεωρητική διαδικασία της Βουλής- η τροποποίηση του άρθρου 101 του Συντάγματος περί εντοπιότητας δηλαδή των υποψηφίων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Την εξέλιξη που αποτέλεσε στόχο χρόνιων προσπαθειών του βουλευτή Ν. Δένδια, χαιρέτησαν εκτός φυσικά του ιδίου, εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής ηγεσίας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση πέρασε με 195 θετικές ψήφους, ενώ καταψήφισαν δύο βουλευτές (Π. Κοροβέσης και Αθ. Λεβέντης).
“Είναι τεράστια επιτυχία για τον τόπο μας. Ανοίγει ένα παράθυρο για την Ελλάδα των νησιών, ώστε να λύσει ένα σημαντικό της πρόβλημα. Θα πρέπει πλέον να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα σε συνεννόηση με το Νομάρχη τους Δημάρχους και κάθε εμπλεκόμενο, για το πως θα εφαρμοστεί στη πράξη αυτή η επιτυχία. Θα δίνεται πλέον η ευκαιρία σε πολίτες, στη νέα γενιά, να βρεί δουλειά με αξιοπρέπεια, χωρίς να παρακαλά κανέναν”.
Ειδικότερα ο κ. Βόσδου δήλωσε:
“Θα δώσει μια άλλη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. Θα ληφθεί πλέον μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές, όπως η ΠΙΝ και η Κέρκυρα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Δένδια και τους βουλευτές της ΠΙΝ για τη συνδρομή τους στην επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης του 101. Μετά την αναθεώρηση του άρθρου, πολλά πράγματα στην περιφέρεια μας θα διορθωθούν και θα ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία”.
Ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος επεσήμανε τα εξής:
“Είναι πολυ σημαντική εξέλιξη που θα επηρεάσει ευνοικά την τοπική πολιτική και κοινωνική ζωή, την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών στην Κέρκυρα. Θα δώσει τη δυνατότητα να προταχθεί το κριτήριο της εντοπιότητας στις όποιες προσλήψεις και μέσω αυτής της διαδικασίας θα ενισχυθεί το ντόπιο δυναμικό που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά στις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο νομό.
Συγχαίρω τον μεγάλο πρωταγωνιστή της προσπάθειας, βουλευτή Ν. Δένδια που επίμονα εργάστηκε για 3 και πλέον χρόνια προκειμένου να ζήσουμε τη σημερινή μεγάλη στιγμή. Η τροποποίηση του 101 εναρμονίζει την εθνική πολιτική με ότι προβλέπουν οι ευρωπαικές συνθήκες, δηλαδή με την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου”.
Ο πρώην Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής σημείωσε: “Ηταν μια μεγάλη επιτυχία της νησιωτικής πολιτικής. Ανοίγουν άλλοι δρόμοι, ενισχύεται η περιφέρεια και ιδιαίτερα τα νησιά. Η Κέρκυρα βγαίνει κερδισμένη απο τη διαδικασία αναθεώρησης. Συγχαίρω το Ν. Δένδια για τη μάχη που έδωσε ώστε να έχουμε τη σημερινή επιτυχία, αλλά και τον κ. Χαραλάμπους που κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας”.
Απο την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Σπ. Ζουμπουλίδης, τόνισε: “Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Εχουμε γευτεί ιδιαίτερα στο Δήμο Κερκυραίων τις συνέπειες της μη εφαρμογής του κριτηρίου της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού”
Πρόκειται για την κατάργηση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών (άρθρο 57 και μεταβατικές διατάξεις στο άρθρο 115 του προηγούμενου Συντάγματος).
Υπέρ της κατάργησης ψήφισαν 194 βουλευτές, εναντίον ψήφισαν 2 (ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Γιάννης Μπανιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ) και 1 ψήφισε «παρών» (Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ).
Επίσης,την απολαβή εκ μέρους της Βουλής, του δικαιώματος να τροποποιεί επιμέρους κονδύλια του τακτικού Προϋπολογισμού και να παρακολουθεί την εκτέλεσή του (άρθρο 79), ομοφώνως
Παράλληλα, στο νέο Σύνταγμα, απαλείφεται και μεταβατική διάταξη του άρθρου 115 του προηγούμενου Συντάγματος, που έχει καταστεί αχρείαστη λόγω υλοποίησής της.
Από τις 38 προτάσεις αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία (και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος) ψήφισε μόνη της τις 11.
Πρόκειται για τις προτάσεις για την κατοχύρωση της ενίσχυσης του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών, τη ρητή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, την κατοχύρωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας, την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση, την αναθεώρηση των διατάξεων για την διαδικασία μεταφοράς του πρωτογενούς κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη, τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, την συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου, επιφορτισμένου να ελέγχει το κύρος των βουλευτικών εκλογών και την επίλυση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών των δικαστικών λειτουργών και την τροποποίηση μιας μεταβατικής διάταξης που αφορά τους αντιπροέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.
Η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας, συνέπεσε μ' εκείνην του ΛΑΟΣ, σε άλλες 18 διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες, στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, των άρθρων 24 και 117 για την δασοπροστασία, του άρθρου 14 για τη κατοχύρωση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στα μμε (με μία ψήφο «παρών» εκ μέρους του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψαριανού), στην πρόταση αναθεώρησης της διάταξης για την βουλευτική ασυλία (άρθρο 62), στην πρόταση για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου της Επικρατείας στις διοικητικές συμβάσεις (άρθρο 95), για τη σύσταση ειδικού τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων (άρθρο 98), την έκταση της κανονιστικής αρμοδιότητας των ΟΤΑ (άρθρο 102), στην δυνατότητα ένταξης στην υπαλληλική ιεραρχία του δημοσίου, υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (άρθρο 103, όπου υπήρξε και μία λευκή ψήφος εκ μέρους του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψαριανού), στην συνταγματική κατοχύρωση της προσωπικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων και στην αλλαγή της ονομασίας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, σε «Συμβούλιο Ελληνισμού της Διασποράς».
Ευρύτερες πλειοψηφίες (χωρίς ωστόσο να φθάνουν τα απαραίτητα για την αναθεώρηση, 2/3 των βουλευτών) συγκέντρωσαν οι προτάσεις για την κρατική μέριμνα για την προστασία των ζώων και για την χορήγηση εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου με ειδικό τυπικό νόμο (τις οποίες καταψήφισε το ΚΚΕ), όπως επίσης και η κατάργηση της μεταβατικής διάταξης (άρθρο 111 παρ. 6) για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, την οποία καταψήφισε το ΚΚΕ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς, Ά. Φιλίνη και Π. Κοροβέσης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης.
Τέλος, την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, υπερψήφισαν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - οι Π. Κοροβέσης και Α. Λεβέντης.
Το νέο Σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ, με τη δημοσίευση του σχετικού νομοσχεδίου και ψηφίσματος, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατά τις προσεχείς 10 ημέρες, ενώ για να υπάρξει νέα αναθεώρηση του συνταγματικού χάρτη, θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μία πενταετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου