Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, όταν η κατάσταση του νεογνού επιδεινώθηκε, ζητήθηκε η διακομιδή του από το ΕΚΑΒ, το οποίο- σύμφωνα με την ανακοίνωση- οργάνωσε επίγεια διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, δεδομένου ότι το είδος των προβλημάτων που αντιμετώπιζε δεν επέτρεπε την εναέρια διακομιδή.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου, που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του ΓΝΚ Γ. Μαντζαρόπουλος έχει ως εξής:
“Νεογνό που γεννήθηκε με καισαρική τομή, στις 2/5/2008 στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα το 1ο και 2ο 24ωρο με συνύπαρξη πνευμοθώρακα υπό τάση.
Άμεσα έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες από τους θεράποντες ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας
Λόγω επιδείνωσης της καταστάσεώς του, που εκτιμήθηκε από τους θεράποντες ιατρούς ως πολύ κρίσιμη, εζητήθη από το ΕΚΑΒ η διακομιδή σε εξειδικευμένο κέντρο για περαιτέρω αντιμετώπιση.
Το ΕΚΑΒ άμεσα οργάνωσε την επίγεια διακομιδή του περιστατικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, αφού η εναέρια διακομιδή δεν επιτρέπεται βάσει των Επιστημονικών Πρωτοκόλλων της Αεροπορικής Ιατρικής στις περιπτώσεις αυτές.
Η κατάσταση του νεογνού, επιβαρύνθηκε περαιτέρω και κατέληξε περί ώρα 05.45”.
“Καθαρά ιατρική πράξη
οι αεροδιακομιδές’
Σχετικά με το θέμα του πρωτοκόλλου για τις αεροδιακομιδές, ο κ. Μαντζαρόπουλος σημείωσε πως αποτελεί καθαρά ιατρική πράξη, αξιολογείται και πραγματοποιείται δηλαδή, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού και του γιατρού του ΕΚΑΒ.
Απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε, σημείωσε ότι με το νέο κανονισμό λειτουργίας του ΓΝΚ προβλέπεται η λειτουργία νεογνολογικού τμήματος που σε μέγιστο βαθμό θα καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας νεογνών.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, μονάδες νεογνών σύμφωνα με όσα ισχύουν διεθνώς δημιουργούνται περίπου ανά 2, 5 εκατ. κατοίκους. Τέτοιες μονάδες λειτουργούν ήδη στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών και Ιωαννίνων. Πρόσθεσε ότι η νεογνολογία είναι εξειδίκευση και όχι ειδικότητα της ιατρικής και εμπεριέχεται εντός των αρμοδιοτήτων άσκησης της ιατρικής πράξης των παιδιάτρων.
Στο ΓΝΚ θα έρθει όπως είπε, σύντομα παιδίατρος με εξειδίκευση νεογνολόγου.
Η ΕΓΕΣΥΚ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας Αντ. Γεωργόπουλος επανέλαβε ότι οι υποδομές στο ΓΝΚ είναι για χρόνια ελλιπέστατες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς σοβαρά περιστατικά. Ανέφερε ακόμη ότι το ΕΚΑΒ έχει πρόβλημα στο να ανταποκριθεί επαρκώς και ταχύτατα όταν προκύπτουν τέτοια περιστατικά.
“Παλαιότερα ο εφόσον έκρινε ο γιατρός ότι το περιστατικό χρήζει μεταφοράς, γινόταν η αεροδιακομιδή σε μονάδες εντατικής ενηλίκων η νεογνών. Σήμερα κρίνει ο γιατρός του ΕΚΑΒ, αν θα πρέπει ή όχι να γίνει αεροδιακομιδή χωρίς να έχει δει καν το περιστατικό. Είναι απαράδεκτη διαδικασία. Το υπ. Υγείας θα πρέπει να δει το θέμα με ευαισθησία”.
Ερώτηση Γκερέκου στα υπουργεία Υγείας - Εθν. Αμυνας
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Άμυνας, με αφορμή το νέο θάνατο νεογνού στο Γ.Ν. Κέρκυρας, κατέθεσε χθες η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, έχει ως εξής:
"Δυστυχώς για μία ακόμη φορά, αναγκαζόμαστε να καταθέσουμε Ερώτηση με αφορμή τον τραγικό θάνατο νεογνού στο Γ.Ν. Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο τελευταίος θάνατος νεογνού στις 4.5.2008, έρχεται σε συνέχεια δύο άλλων θανάτων νεογνών που έλαβαν χώρα στις 6.6.2006 αλλά και στις 22.1.2008, με πανομοιότυπες συνθήκες.
Και στους δύο προηγούμενους θανάτους, μέσω της με αρ. πρωτ. 11774/14-6-2006 και 567/5.2.2008 Ερώτησης και Επερώτησης αντίστοιχα, που είχαμε καταθέσει προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είχαμε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Ν. Κέρκυρας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις τόσο στο επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και στο επίπεδο του εξειδικευμένου προσωπικού.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η εν λόγω κλινική, δεν στελεχώνεται από Νεογνολόγο και δεν έχει Τμήμα Νεογνών, ενώ δεν διαθέτει την υποδομή για να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. Εξαιτίας τούτων, συνίσταται η επείγουσα διακομιδή τους σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα των Ιωαννίνων ή των Αθηνών.
Το νεογνό που κατέληξε στις 4.5.2008, γεννήθηκε την Παρασκευή 2.5.2008, παρουσιάζοντας αναπνευστικό πρόβλημα, στις 3.5.2008 παρουσίασε επιδείνωση και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, 4.5.2008, η Διεύθυνση και οι εφημερεύοντες γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής έκριναν αναγκαία την αεροδιακομιδή του σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων ή της Αθήνας. Ενημέρωσαν το ΕΚΑΒ, χωρίς ωστόσο αυτό να ανταποκριθεί έως και τις 06:00 της ίδιας ημέρας, όπου και το νεογνό κατέληξε.
Πρέπει να σημειωθεί πως σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα των έξι και πλέον ωρών που μεσολάβησαν από την πρώτη κλήση του ΕΚΑΒ, ματαίως υπήρξαν επανειλημμένες οχλήσεις, από το προσωπικό του Γ.Ν.Ν. Κέρκυρας. Το ΕΚΑΒ δεν ανταποκρίθηκε, δηλώνοντας πως τα στρατιωτικά μέσα, τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και τα οποία διατίθενται για την αεροδιακομιδή ανάλογων περιστατικών, αδυνατούσαν να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, σε νυχτερινές ώρες, ενώ βάσει άλλης εκδοχής, αναφέρθηκε ότι η φύση του συγκεκριμένου περιστατικού δεν επέτρεπε την αεοραδιακομιδή του νεογνού!!!
Επιπρόσθετα, ενημερωθήκαμε πως σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό, πριν το νεογνό καταλήξει, κατεβλήθη προσπάθεια να μεταφερθεί με πλωτό μέσο από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα και από εκεί οδικώς στα Ιωάννινα, χωρίς όμως και αυτό να σταθεί ικανό, ώστε να γλιτώσει τη ζωή του νεογνού.
Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως στο ανάλογο περιστατικό της 22.1.2008, το ΕΚΑΒ δήλωσε αδυναμία προσέγγισης του στρατιωτικού αεροσκάφους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, έστω και εάν οι δύο πρωινές καθημερινές πτήσεις πολιτικών εταιρειών, από την Αθήνα προς την Κέρκυρα και αντιστρόφως, εκτελέστηκαν κανονικά.
Δυστυχώς όμως, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η ολιγωρία και εν τέλει η αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας να προστατεύσει τις ζωές των Ελλήνων πολιτών, και εν προκειμένω παιδιών που γεννιούνται στην Κέρκυρα, με κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπισθεί. Τέλος, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ύστερα από τα περιστατικά θανάτων στις 6.6.2006 και στις 22.1.2008, είχαν διαταχθεί Ε.Δ.Ε. χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί κάποιο πόρισμα το οποίο θα δίνει πειστικές απαντήσεις για τα πραγματικά αίτια και τις ευθύνες, όπου αυτές και αν αναλογούν, αφήνοντας στο σκοτάδι τόσο τις οικογένειες των νεογνών, όσο βέβαια και το σύνολο της Κερκυραϊκής Κοινωνίας, η οποία πλέον κάνει λόγο για ηθελημένη συγκάλυψη ευθυνών.
Κατόπιν τούτων:
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Οι πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκόμενων Υπουργείων προτίθενται μεριμνήσουν ώστε να διαλευκανθούν πλήρως όλες οι πτυχές του τραγικού αυτού περιστατικού, να απαντηθούν τα εύλογα ερωτήματα των γονέων του και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, όπου και αν αυτές υπάρχουν;
2. Σύμφωνα και με την αρ. 72610/ 5.7.2006 απάντηση σας, στην υπ. αρ.11774/14.6.2006 Ερώτηση μας, μεταξύ άλλων αναφέρατε τα ακόλουθα: "Επί του περιστατικού του νεογνού που κατέληξε στην Παιδιατρική Κλινική την 6.6.2006, έχει δοθεί εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, να διενεργηθεί έλεγχος". Ομοίως, διατάχθηκε έρευνα και για το περιστατικό της 21.1.2008. Σε ποια φάση βρίσκονται οι έρευνες για αυτά τα περιστατικά, και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η έκδοση των σχετικών πορισμάτων;
3. Ποιοι ακριβώς είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε η αεροδιακομιδή του νεογνού στο τελευταίο περιστατικό;
4. Σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο, γίνεται χρήση του σύγχρονου νεογνικού ρινικού αναπνευστήρα (NCPAP Arabella) του γνωστού Ελβετικού οίκου HAMILTON MEDICAL, (του οποίου η χρήση είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση οξέων αναπνευστικών προβλημάτων και σε πολλές περιπτώσεις βοηθά να αποφευχθεί η επεμβατική μηχανική αναπνευστική υποστήριξη του νεογνού μέσω τραχειοσωλήνα), τον οποίο διαθέτει η Παιδιατρική Κλινική, από τον Φεβρουάριο του 2006; Αν όχι, για ποιο λόγο;
Έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα το προσωπικό στη χρήση του εν λόγω ιατρικού εξοπλισμού, κάνοντας χρήση αυτής της δυνατότητας που τους παρείχε εξ αρχής η προμηθεύτρια εταιρεία;
5. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των νεογνών που έχουν καταλήξει, στο Γ.Ν.Ν. Κέρκυρας, από το 2006 έως και σήμερα, ανεξαρτήτου προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζαν;
6. Σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Κωνσταντόπουλου, στις 8.2.2008, στην σχετική επερώτηση που είχαμε καταθέσει, είχε δεσμευθεί για την άμεση έναρξη των διαδικασιών δημιουργίας νεογνολογικού τμήματος, την άμεση αποστολή νεογνολόγου και εξειδικευμένου προσωπικού στην Παιδιατρική κλινική του Γ.Ν.Ν. Κέρκυρας. Πότε πρόκειται να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, καθόσον από τότε μέχρι και σήμερα, η Κερκυραϊκή κοινωνία συνεχίζει να θρηνεί για το θάνατο νεογνών;"
Δηλώσεις Χαραλάμπους - Μικάλεφ
Με αφορμή το νέο θάνατο νεογνού στο ΓΝΚ ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους επανήλθε στο θέμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας.
“Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ γιατί δεν υπάρχει μονάδα νεογνών στην Κέρκυρα, γιατί δεν έχει τελειώσει ακόμα το Γεν. Νοσοκομείο” τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σωτ. Μικάλεφ, σημείωσε ότι προβάλλει περισσότερο από κάθε φορά η ανάγκη, υλοποίησης των όσων έχουν εξαγγελθεί στον τομέα της Υγείας (π.χ. νέο νοσοκομείο) και να μην χάνονται άδικα ζωές, όπως δυστυχώς στην περίπτωση του νεογνού.
Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ
Για “εγκληματική αδιαφορία” κατηγορεί την κυβέρνηση η Ν.Ε. του ΚΚΕ με αφορμή το θάνατο του νεογνού στο ΓΝΚ.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση: “Η μη ύπαρξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών σε ένα μακρινό νομό όπως η Κέρκυρα πληρώθηκε κατ’ επανάληψη με θανάτους νεογνών κάτι που αποδεικνύει περίτρανα την κυβερνητική αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή”.
Καλεί επίσης τους κερκυραίους να διεκδικήσουν:
• “Την ασφαλή ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου και την στελέχωσή του με το απαραίτητο ιατρολογικό εξοπλισμό και προσωπικό.
• Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του προσωπικού που υπάρχουν σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο κρατικό σύστημα υγείας.
• Την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, την ενίσχυση και ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στο νομό της Κέρκυρας.
• Την στελέχωση του ΕΚΑΒ στο Νομό Κέρκυρας.
• Την δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ιατρικής της εργασίας ως βασικού δικτύου της Α/βάθμιας ιατρικής περίθαλψης, με επίκεντρο τα Κέντρα Υγείας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου