Eρώτηση προς τους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Λιμενικές και άλλες βασικές υποδομές και υπηρεσίες στα Διαπόντια νησιά του νομού Κέρκυρας», κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, στις 10.4.2009.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:
«Λίγο πριν την ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ, πολλές βασικές υποδομές οι οποίες θα αναβάθμιζαν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα έδιναν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο οξύ, όταν αυτές οι ζωτικής σημασίας υποδομές αφορούν στα Διαπόντια νησιά μας, τα οποία βρίσκονται στο απώτατο Βορειοδυτικό άκρο της Ελληνικής Επικράτειας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από την από 22.8.2007 επιστολή του πρώην Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Α. Παυλίδη, προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μαθρακίου του νομού Κέρκυρας, επιβεβαιώνεται σαφώς ότι δύο από τα πιο σημαντικά έργα για το νησί, το έργο «Προμήθεια Μονάδας Αφαλάτωσης 200m3/24h» προϋπολογισμού 125.000€, και το έργο «Οδοποιία Μαθρακίου (Λιμάνι-Αρβανίτικα)», προϋπολογισμού 1.000.000 €, το οποίο σημειωτέων αποτελεί τον κεντρικό παραλιακό δρόμο του νησιού, είχαν ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρεμβάσεων στα Μικρά Νησιά, μέσω της «Συνολικής Επιχορήγησης».
Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά, αυτά τα δύο τόσο σημαντικά έργα δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ κανείς, μεταξύ αυτών και η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» που έχει αναλάβει ως «ενδιάμεσος φορέας» την ανάπτυξη του προγράμματος, δεν γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η τύχη τους. Για το ίδιο ζήτημα, είχε ενημερωθεί και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Σ. Βόσδου, όπως επίσης προκύπτει από με την από 29-07-2008 με αριθμό πρωτοκόλλου Γ.Γ. 15604/15596 απάντηση του σε σχετικό υπόμνημα, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.
Αντίστοιχα, και στην κοινότητα Οθωνών, το λιμάνι του νησιού αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα εξαιτίας επιχωματώσεων, με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσχερής έως αδύνατη η θαλάσσια επικοινωνία του νησιού, με το νησί της Κέρκυρας.
Το ίδιο ισχύει και για τα λιμάνια της Αστρακερής και του Αγίου Στεφάνου, τα οποία βρίσκονται στη Βόρεια Κέρκυρα, μέσω των οποίων εξυπηρετείται η θαλάσσια συγκοινωνία των Διαπόντιων Νησιών με το νησί της Κέρκυρας και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Απόρροια όλων των παραπάνω είναι τα ακριτικά μας νησιά να τελούν υπό την διαρκή απειλή του συγκοινωνιακού αποκλεισμού τους, με σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, για το κόστος μεταφοράς των αγαθών, το οποίο καθίσταται δυσβάσταχτο και τελικά για την ανάπτυξη των νησιών.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για ποιους ακριβώς λόγους δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαναφερόμενα, ζωτικής σημασίας έργα στην Κοινότητα Μαθρακίου, τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να υλοποιηθούν, πως θα εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση τους και πότε προσδιορίζετε χρονικά την υλοποίηση τους;
2. Γνωρίζετε ποια είναι τα προβλήματα που υφίστανται στην θαλάσσια σύνδεση των Διαποντίων Νησιών με το νησί της Κέρκυρας και τι πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα ώστε να καταστεί απρόσκοπτη η συγκοινωνιακή σύνδεση τους με την Κέρκυρα και την υπόλοιπη Ελλάδα;
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Ελληνικής Πολιτείας, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά και διαρκή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των νησιών, στο πλαίσιο των πολιτικών για τα Μικρά Νησιά;
4. Δεδομένων των προαναφερόμενων προβλημάτων, το αρμόδιο υπουργείο, εκτιμά ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είναι σε θέση να καλύψουν τις διαρκείς ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών που φιλοξενούνται σε αυτό;
5. Ενόψει και της έναρξης της Τουριστικής περιόδου, εκτιμάτε πως με τις υφιστάμενες συνθήκες, προάγεται η τουριστική ανάπτυξη των τριών αυτών ακριτικών νησιών μας;»
Παρασκευή 10 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου