Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Απρίλη στην οποία παραβρέθηκε και είχε ως θέμα τον Κερκυραϊκό τουρισμό και τα προβλήματα των εργαζομένων στις Τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας.
Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντζ.Γκερέκου για τις θέσεις που ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Ν.Σ.
Ειδικότερα, ο κ. Χαραλάμπους, ανέφερε τα εξής:
"Το ψήφισμα που πρότεινε η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συμπαράταξη (ΝΑΣΥ) έγινε απόφαση κατά πλειοψηφία κάτω από την μαζική παρουσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων αφού στηρίχτηκε και από την μείζονα μειοψηφία της παράταξης «Κέρκυρα Ζωή» που είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ ενώ τα παραβρισκόμενα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης που είχε την στήριξη της ΝΔ καταψήφισαν.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου διαφοροποιούμενη από το ψήφισμα, το χαρακτήρισε μαξιμαλιστικό, απευθυνόμενη δε προς τους συμβούλους της ΝΑΣΥ είπε ότι κατατέθηκε για μικροπαραταξιακούς και μικροκομματικούς λόγους, ότι λόγω της φετινής μεγάλης κρίσης δεν μπορούμε να ζητάμε αιτήματα που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα. Το ερώτημα είναι, για ποια κεκτημένα αναφέρεται η Κυρία Γκερέκου, κεκτημένα είναι οι μισθοί πείνας; Οι μισθοί των ξένων εργατών που δουλεύουν για 270 και 290 ευρώ; Οι συνθήκες εργασίας που θυμίζουν Ρωμαϊκή γαλέρα; Οι ανασφάλεια τα ένσημα, που έχει γίνει έθιμο, να παίρνουν τόσα όσα απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας; Αυτά είναι τα κεκτημένα για την Κυρία Γκερέκου που πρέπει να διεκδικούμε; Και όχι να ζητάμε μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, 1400 ευρώ κατώτερο μισθό και σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού(1120 ευρώ);
Όσο για το ερώτημα του προέδρου των ξενοδόχων της Κέρκυρας κυρίου Μπράμου, ο οποίος ρωτούσε αν μπορεί να υπάρχει τουρισμός χωρίς τους ξενοδόχους, μπορεί να αντιστραφεί και να τον ρωτήσουμε και μεις, αν μπορεί να υπάρχει τουρισμός και λειτουργία των ξενοδοχείων χωρίς τους ξενοδοχοϋπάλληλους και ακόμα χειρότερα με ξενοδοχοϋπάλληλους που να αμείβονται με μισθούς πείνας.
Στο όνομα της κρίσης γίνεται προσπάθεια από τους μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού, τους μεγάλους τουροπερέϊτορς, του μεγαλοξενοδόχους κ.λ.π. να κερδίσουν πιέζοντας ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα. Tο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποτελεί όπλο στα χέρια των ξενοδοχοϋπάλληλων και του ταξικού τους σωματείο ώστε οι προσπάθειες του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου να μην περάσουν.
Για το ΚΚΕ οι διακοπές, επομένως και ο τουρισμός, είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Στη βάση αυτή εξετάζει τις εξελίξεις, διαμορφώνει τις θέσεις του, διατυπώνει προτάσεις, κρίνει και την οικονομική διάσταση του Τουρισμού. Αντιθέτως, κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού δηλώνουν ότι είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα και «εθνική βιομηχανία», διαμορφώνοντας τις θέσεις, τις απαιτήσεις και τις αποφάσεις τους στο πλαίσιο αυτής της παραδοχής. Στη μία περίπτωση, το ζήτημα της «κρίσης» στον Τουρισμό αντιμετωπίζεται απο τη σκοπιά των συνεπειών στο δικαίωμα του εργαζόμενου και της οικογένειάς του στην ξεκούραση, στην αναπλήρωση της εργατικής δύναμης. Θέτει επιτακτικά θέμα προστασίας της εργασίας των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον Τουρισμό και αξιολόγησης των επιπτώσεων στην αμοιβή, στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Αναζητεί την «επόμενη μέρα» των χιλιάδων μικρών, οικογενειακών κατά βάση, επιχειρήσεων, που συνθλίβονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για το ΚΚΕ, το ζήτημα είναι να μην πληγούν τα λαϊκά δικαιώματα, να προστατευτούν, να διευρυνθούν. Στην περίπτωση των μεγαλοξενοδόχων, της κυβέρνησης και των κομμάτων που αντιμετωπίζουν τον Τουρισμό ως στυλοβάτη της «Εθνικής Οικονομίας», άλλες είναι και οι αγωνίες. Πώς θα προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Πώς θα αυξηθούν, αν είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Πώς θα περιοριστούν τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων στον Τουρισμό, προς όφελος των μεγάλων αφεντικών.
Η κρίση, που έρχεται να οξύνει προϋπάρχουσες αντιθέσεις, αδικίες και προβλήματα, δεν είναι ίδια για όλους, ούτε ως προς τις συνέπειες, ούτε ως προς το αποτέλεσμά της. Πρόκειται για μιαν ακόμη μάχη, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης ταξικής πάλης. Το ΚΚΕ δεν έχει ταλαντεύσεις. Θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι συνολικά, οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν συμφέρον να παλέψουν συντονισμένα ενάντια στους μεγάλους, για να προστατευτούν οι ίδιοι, ενάντια στους μεγάλους για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην ανασφάλιστη δουλειά. Για την τήρηση των ωραρίων, για αυξήσεις μισθών
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι γενικά πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, πρέπει να αντισταθούν, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική που συρρικνώνει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Έτσι ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει και στην κατεύθυνση ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς και χώρες.
Το βήμα που έγινε στις βουλευτικές εκλογές αποδυναμώνοντας την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκλέγοντας μετά από πενήντα χρόνια κομμουνιστή βουλευτή να γίνει πιο σταθερό ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 7 Ιούνη για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου