Τα προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας, έφερε με ερώτησή του στη Βουλή, Προς τον Υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΚΚΕ. Μπ. Χαραλάμπους.
Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:
Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας ( Ε.Α.Κ.Κ.) περιλαμβάνει το εθνικό στάδιο με γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβο με έξι λωρίδες, κλειστό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, κλειστό γυμναστήριο με αγωνιστικό χώρο 46 Χ 22μέτρα, κλειστό προπονητήριο διαστάσεων 36 Χ21 μέτρα και δυο πολυγήπεδα εξωτερικά.
Είναι ο αθλητικός χώρος, που καλύπτει ανάγκες όλου του Νομού Κέρκυρας και τις εγκαταστάσεις του επισκέπτονται σε καθημερινή βάση 2000 περίπου αθλούμενοι, αφού στο νησί δεν υπάρχει άλλο κλειστό γυμναστήριο, ούτε άλλο κολυμβητήριο. Οι εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ.Κ. είναι επιφορτισμένες να φιλοξενούν 22 ερασιτεχνικά σωματεία αθλοπαιδιών, ναυταθλητικά σωματεία, σωματεία πυγμαχίας, γυμναστικής, τοξοβολίας, ξιφασκίας και τα σωματεία που ανήκουν στην ομοσπονδία κρίκετ. Σωματεία που συμβάλλουν τα μέγιστα στην υγεία, ψυχαγωγία αλλά και στη κοινωνικοποίηση, κύρια, νεαρών Κερκυραίων και όχι μόνο.
Οι αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν σταδιακά από το 1952 και πήραν την σημερινή τους μορφή το 1981 με την προσθήκη γυμναστηρίου και κολυμβητηρίου, με μια μικρή παρέμβαση το 2007 όταν παραδόθηκε το λεγόμενο «προπονητήριο»! Εγκαταστάσεις από τις όποιες αναδείχθηκαν εκατοντάδες αθλητές που εκπροσώπησαν και την χώρα μας διεθνώς (π.χ οι Ολυμπιονίκες Γεωργάτου Μαρία και Βασιλάκης Αλέκος, οι Παγκοσμιονίκες Τσιλιμπάρης Κώστας , Σγούρος Φίλιππος, Τσιμίνος Αρσένης και πολλοί άλλοι).
Οι εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ.Κ. κατά καιρούς δέχθηκαν κάποιες παρεμβάσεις μερικές από τις οποίες, εκ των υστέρων κρίθηκαν άστοχες. Κάποιες άλλες ήταν εμφανώς κακότεχνες (περίφραξη αξίας 85 εκ δρχ. λόγω συνόδου κορυφής το 1994 με απευθείας ανάθεση, πυλώνες για προβολείς σταδίου που σε ένα χρόνο αντικαταστάθηκαν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου κύρια,- αντικατάσταση που ζημίωσε και χρεώθηκε στους Έλληνες φορολογούμενους-, στέγαστρο κακότεχνο και εν πολλοίς αναποτελεσματικό στην μεγάλη κερκίδα, αναγόμωση ταρτάν στίβου, ο βοηθητικός χώρος που λειτουργούσε σαν προθερμαντήριο και χώρος ρίψεων στίβου καταργήθηκε προκειμένου να αναγερθούν νέες κερκίδες για τις ανάγκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των φιλάθλων στο γήπεδο και η τακτική αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα από υπερχρήση λόγω έλλειψης άλλων αθλητικών χώρων, καθώς και των αναγκαίων υποστηρικτικών βοηθητικών!). Παρεμβάσεις που δε κάλυπταν και δεν καλύπτουν τις κύριες ανάγκες του ερασιτεχνικού αθλητισμού και δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως –ακόμη και σήμερα- τα ερασιτεχνικά σωματεία «αγωνίζονται» για την εξασφάλιση χώρου άθλησης των μελών τους.
Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας ανήκει σε αυτά, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αρνήθηκε να παραλάβει από την ΓΓΑ, αφού η παραχώρηση αυτή δεν συνοδευόταν από εξασφαλισμένη κρατική επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα, ενώ με τον ΠΔ 456/88 (ΦΕΚ 209 Α΄/22-9-88) προέβλεπε (… το 1988!) να έχει στην δύναμη της 19 εργαζόμενους (1 διοικητικό, 7 τεχνικούς, 2 επιμελητές, 5 καθαριότητας και 4 «εργάτες» ). Εργαζόμενοι που για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παραμένουν απλήρωτοι για τρίτο μήνα (το ίδιο συνέβη τον Αύγουστο του 2008).
Τέλος παρά τις υποσχέσεις τις πολιτείας για σχεδιασμό αθλητικών υποδομών μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2004» προκειμένου να εξισορροπήσει τα ολυμπιακά έργα του «κέντρου» με αυτά που θα έπρεπε να υπήρχαν στην «περιφέρεια», τίποτα δεν προχώρησε και το πρόγραμμα έμεινε στις εξαγγελίες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Η έλλειψη αθλητικών υποδομών οδηγεί χιλιάδες συντοπίτες μας στα ιδιωτικά κέντρα παροχής αθλητικών υπηρεσιών που έχουν αναπτύξει τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα υποκαθιστώντας το δικαίωμα του Κερκυραίου στην δωρεάν άθληση.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
-Τι άμεσα μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε το προσωπικό του ΕΑΚ Κέρκυρας να πληρώνεται στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και απερίσπαστο να αφιερώνεται στο δύσκολο έργο του, που είναι η φύλαξη και η συντήρηση του χώρου.
-Τι μέτρα θα πάρει ώστε οι θέσεις των 8 μόνιμων -δυο των οποίων σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν- που συμπληρώνονται από 3 αποσπασμένους και 5 εποχιακούς, να καλυφθούν, τουλάχιστο, με τις προβλεπόμενες θέσεις μόνιμα εργαζομένων, οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης του ΕΑΚ Κέρκυρας.
-Αν είναι στις προθέσεις του να υπάρξει - σε συνεργασία με τους τοπικού φορείς (ΤΑ, αθλητικούς, κοινωνικούς) - ενιαίος σχεδιασμός αθλητικών υποδομών για την Κέρκυρα και τους Παξούς που θα καλύψει διαχρονικά τις ανάγκες άθλησης της τοπικής κοινωνίας. Υποδομές, που θα προβλέπουν την χρήση και πρόσβαση ατόμων με αναπηρία. Και αν πρόκειται για το σκοπό αυτό να ξεκινήσει π.χ. από την χρηματοδότηση του προπονητικού κέντρου ενός από τα πλέον ιστορικά σωματεία στην Ελλάδα, του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του.
-Αν είναι στις προθέσεις του η διοίκηση και διαχείριση των Αθλητικών Κέντρων να αποδοθεί σε επιτροπές Διοίκησης, οι οποίες θα στελεχώνονται από πρόσωπα που θα υποδεικνύει η τοπική κοινωνία μέσα από τους αιρετούς φορείς ΤΑ, από τους αθλητικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς , από τους συλλόγους Πτυχιούχων Φυσικής αγωγής, από το Εργατικό Κέντρο κ.λ.π.
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου