Στην παρέμβαση του στην Επ.Πα. του ΕΣΠΑ που έγινε στο Λουτράκι, αναφέρεται σε σχετική του δήλωση ο Σαββας Πουλημένος.
Οπως τονίζει:
Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009 συνεδρίασε στο Λουτράκι Κορινθίας η επιτροπή παρακολούθησης της πορείας του προγράμματος ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013.
Στην 2η αυτή συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχα ως τακτικό μέλος της, εκπροσωπώντας την ΤΕΔΚ νομού Κέρκυρας.
Οι εισηγήσεις των κκ Γενικών Γραμματέων των τριών Περιφερειών που συναποτελούν την αναπτυξιακή περιφέρεια για το ΕΣΠΑ (Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Πελοπονήσου), δεν περιείχαν στοιχεία ουσιαστικής προόδου υλοποίησης του προγράμματος, αλλά ούτε και στοιχεία αισιοδοξίας για το μέλλον.
Στην παρέμβαση μου αναφέρθηκα σε τρία ζητήματα, που κατά τη γνώμη μου αποτελούν και την βάση των παραπέρα ενεργειών.
Το πρώτο αφορούσε την διαπίστωση της μεγάλης χρονικής υστέρησης στην έναρξη του προγράμματος (ήδη διανύουμε τον τρίτο χρόνο του προγράμματος και δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα έργο, μία δε έστω και μικρή απορρόφηση πόρων θα αρχίσει να εμφανίζεται προς το τέλος του 2009).
Το δεύτερο αφορούσε την παράταση υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ, και το κατά πόσον η παράταση αυτή θα επηρεάσει το ΕΣΠΑ, με το δεδομένο ότι όλες οι αναληφθείσες νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή τα έργα που συνεχίζονται, θα επιβαρύνουν ταμειακά το ΕΣΠΑ. Στην παρατήρηση μου ότι οι νομικές δεσμεύσεις υπερβαίνουν το 50% του προγράμματος και επομένως οι στόχοι του ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να επιτευχθούν, διότι ο σχεδιασμός του προέβλεπε συγκεκριμένα κονδύλια που σήμερα αντικειμενικά δεν υπάρχουν λόγω των νομικών δεσμεύσεων στα έργα-γέφυρες, ο προεδρεύων της επιτροπής Γενικός Γραμματέας Πελοπονήσου δεν απάντησε, παρά μόνο ευχήθηκε κάποια από τα έργα αυτά να μεταφερθούν σε τομεακά προγράμματα.
Το τρίτο ζήτημα αφορούσε την πιστοποίηση των Καποδιστριακών Δήμων ώστε να μπορούν να είναι τελικοί δικαιούχοι και να εκτελούν έργα στο ΕΣΠΑ.
Από το υφιστάμενο πλαίσιο κανείς Καποδιστριακός δήμος, τουλάχιστον στην Κέρκυρα, δεν θα μπορέσει να πιστοποιηθεί, και για να εκτελέσει έργο θα πρέπει να συνεργασθεί είτε με την Περιφέρεια είτε με την Νομαρχία. Στην περίπτωση όμως αυτή θα πρέπει οι υπηρεσίες των δύο παραπάνω φορέων να είναι επαρκώς στελεχωμένες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο βάρος που θα προκύψει, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται ανέφικτο.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός που έγινε πρίν από δύο χρόνια δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ως προς τους στόχους της ανάπτυξης που είχαν τεθεί, και θα χρειασθεί ανασχεδιασμός στόχων και προτεραιοτήτων ώστε να βελτιστοποιηθεί το αποτέλεσμα, παράλληλα με απλοποίηση διαδικασιών υλοποίησης.
Δυστυχώς όμως αυτό δεν φάνηκε ότι αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων.
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου