Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ο Μπ. Χαραλάμπους για την Υγεία

Στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αφορμή ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους.

Αναλυτικά, ανέφερε τα εξής:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν μπω στην κύρια ομιλία μου, είμαι υποχρεωμένος να τοποθετηθώ και να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις όσον αφορά την ομιλία του κυρίου Υπουργού.
Πρώτα απ' όλα, κύριε Υπουργέ, η θέση του Κ.Κ.Ε. για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι καθαρή και ξάστερη. Λέμε καμιά υγειονομική δραστηριότητα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι υγειονομικές δραστηριότητες που έχουν μέχρι τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία να περάσουν στο σύστημα υγείας, ένα σύστημα υγείας βέβαια, όπως εμείς το οριοθετούμε.
Το δεύτερο για τις ιδιωτικές δαπάνες. Δεν ξέρω γιατί κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για την υγεία, υπάρχει αυτή η διαφωνία. Ο ΟΟΣΑ λέει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πρώτη χώρα, ξεπερνά και τις Η.Π.Α. σε ιδιωτικές δαπάνες και πληρώνουν το 57% γι' αυτές τις ιδιωτικές δαπάνες.
Πού γίνεται η λαθροχειρία; Παίρνετε ξαφνικά και τα χρήματα που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για την υγεία, τα θεωρείτε χρήματα του δημόσιου και έτσι βέβαια, γίνεται ανατροπή.
Τρίτον, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Αυτή τη στιγμή ένα μόνο αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα έχει, ότι από τότε που ξεκίνησε διπλασίασε τα ιδιωτικά ψυχιατρικά κρεβάτια απ' ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει.
Τέταρτον, για τις προσλήψεις σε σχέση με τις δαπάνες που εγγράφονται στον προϋπολογισμό.
Όλοι ξέρουμε Ελληνικά, κύριε Υπουργέ. Λέει για νέες προσλήψεις 10 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα εσείς έρχεστε και μας λέτε ότι αυτό είναι ένα άλλο κονδύλι που είναι της μισθοδοσίας και είναι περίπου 100 εκατομμύρια κ.λπ., αλλά είναι βέβαιο ότι πεντέμισι χιλιάδες νοσηλευτές που υποσχέθηκε φέτος ο Υπουργός και δυόμισι με τέσσερις χιλιάδες γιατροί για το Ε.Σ.Υ. μέσα από τη συλλογική σύμβαση δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με τα ποσά που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο προϋπολογισμό. Για τη συλλογική σύμβαση εργασίας της ΟΕΝΓΕ, εμείς είπαμε ότι θα τοποθετηθούμε οριστικά αφού δούμε συγκεκριμένα κείμενα στο νομοσχέδιο που θα 'ρθει. Εκφράζουμε, όμως, τους δισταγμούς μας και τις αμφιβολίες μας γιατί λέμε ότι κινείται στην κατεύθυνση της διευθέτησης του ωραρίου, του ενεργού, του ανενεργού χρόνου κ.λπ. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και αν αυτή εφαρμοστεί, ούτε καν για τις εφημερίες δεν προβλέψατε κονδύλι αφού εγγράφετε 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τους μετριότερους υπολογισμούς της ίδιας της ΟΕΝΓΕ χρειάζονται 400 εκατομμύρια ευρώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ είμαι ένας νέος Βουλευτής και ως εκ τούτου, έχω μικρή κοινοβουλευτική πείρα. Παρ' όλα αυτά, σ' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα δυο πράγματα μου έκαναν τεράστια εντύπωση. Το πρώτο είναι ο τεράστιος αριθμός επερωτήσεων απ' όλα τα κόμματα της Βουλής που αναφέρονται σε προβλήματα του συστήματος υγείας και το δεύτερο είναι τα πολλά στρατηγικά σχέδια δράσης που κατά καιρούς εξαγγέλλει για την υγεία ο Υπουργός Υγείας. Και μόνο το γεγονός αυτό σημαίνει, όσο και να μην το αναγνωρίζει η Κυβέρνηση, ότι υπάρχουν τεράστια πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την υγεία στη χώρα μας και βέβαια, το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτό που και τα δυο κόμματα του δικομματισμού έτσι αυτάρεσκα του προσθέτουν και τον βαρύγδουπο επιθετικό προσδιορισμό «εθνικό».
Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, το Κ.Κ.Ε. διαφωνεί και διαφωνεί κάθετα. Πόρρω απέχει το σύστημα υγείας το δημόσιο που έχουμε τώρα να ονομάζεται «εθνικό», γιατί, κύριε Υπουργέ, ένα εθνικό σύστημα υγείας πρέπει πρώτα και κύρια να είναι αποκλειστικά δημόσιο. Δεν μπορείτε ουσιαστικά να εμπαίζετε τον κόσμο και να λέτε ότι και εσείς μπορείτε όπως βέβαια και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα άλλα κόμματα ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα και την ίδια ώρα να επιτρέπετε στους ιδιώτες να νέμονται ουσιαστικά το χώρο της υγείας.
Λέμε, λοιπόν, ότι πρέπει να είναι δημόσιο αποκλειστικά χωρίς καμμία επιχειρηματική δραστηριότητα, να είναι σύγχρονο, να υπάρχει πρόσβαση και από τον τελευταίο κάτοικο αυτής της χώρας στις σύγχρονες τεχνολογικές ιατρικές εξελίξεις, να είναι καθολικό.
Η υγεία πρέπει να προσφέρεται στον κόσμο, είτε αυτοί είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, είτε δουλεύουν είτε είναι άνεργοι, είτε είναι άνθρωπος της πόλης ή του χωριού, είτε είναι ΑΜΕΑ, είτε είναι οικονομικοί μετανάστες, είτε είναι άνθρωποι οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν.
Αυτό, λοιπόν, το σύστημα είναι αυτό που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας και οραματίζεται και προτείνει στον ελληνικό λαό. Η διαφωνία μας βέβαια με τα δύο κόμματα του δικομματισμού είναι τεράστια και γι' αυτό λέμε ότι υποκριτικά λένε ότι θεωρούν την υγεία κοινωνικό δικαίωμα, την ίδια στιγμή όμως λένε ότι είναι υπέρ και ενός ανεπτυγμένου ιδιωτικού τομέα υγείας. Δεν είναι δυνατόν. Οι Έλληνες και οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν είναι μειωμένης πνευματική ικανότητας ούτως ώστε, όταν έχουν την ίδια στιγμή να διαλέξουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας που προσφέρει σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, να πάνε στον ιδιωτικό τομέα για να πληρώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να βρουν την υγειά τους, τη στιγμή που θα μπορούσαν πολύ πιο εύκολα μέσα από ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας να λύσουν τα προβλήματά τους. Γι' αυτό λοιπόν και δεν είναι δυνατόν να πατούν σε δύο βάρκες. Κάνουν ότι περνά από το χέρι τους μέσα από πάρα πολλά που είπαν οι συνάδελφοι, από τη χρόνια υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε τεχνολογική βάση, ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να εξαναγκάζεται ουσιαστικά -όχι γιατί το θέλει- να πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Οι λίστες που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, κύριε Υπουργέ, είναι τεράστιες, λίστες για χειρουργεία, λίστες για εξετάσεις και όταν ο άλλος επείγει να κάνει μια εξέταση αίματος και του λες «έλα σε πέντε μήνες ή σε τρεις μήνες», όταν ο άλλος επείγει να χειρουργηθεί και του λες «έλα σ' ένα χρόνο» είναι βέβαιο ότι θα τον εκτρέψετε προς τον ιδιωτικό τομέα.
Δύο λόγια τώρα, επειδή την προηγούμενη φορά, πριν είκοσι μέρες, ο κ. Μπανιάς εξανέστη με τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος όσον αφορά τη θέση του Συνασπισμού. Κύριε Μπανιά, εγώ ευχαρίστως θα δεχθώ τη θέση σας ότι είστε και εσείς υπέρ ενός τέτοιου συστήματος, αν κατάλαβα καλά, που έχουμε εμείς περιγράψει. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πάρα πολλά κείμενα του Συνασπισμού, τα οποία μπορώ να καταθέσω κιόλας, μέσα από τα οποία φαίνεται έμμεσα τουλάχιστον ότι ο Συνασπισμός δέχεται και την ύπαρξη του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι ο Συνασπισμός παραδείγματος χάρη -επειδή δεν έχω και ώρα- δεν καταψήφισε τη Λευκή Βίβλο. Μη καταψηφίζοντας τη Λευκή Βίβλο, όσο και να φωνάζει τώρα για τα άτομα, τους υπαλλήλους που δουλεύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι βέβαιο ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσα από τη Λευκή Βίβλο ήρθαν και στη χώρα μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: