Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΧΛΟΥΣΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ



Παρουσιάστηκε σήμερα στο Corfu Palace, η μελέτη οχλουσών χρήσεων που είχε αναθέσει η Ν.Α. στην εταιρεία ΘΕΩΡΗΜΑ Α.Ε.
Μεταξύ των άλλων προτείνονται:
Η δημιουργία ΧΥΤΥ, στην περιοχή των Πουλάδων, βορείως του Τεμπλονίου ως μόνος κατάλληλος χώρος, χωρίς όμως να υπάρχουν περιβαλλοντικές αρχαιολογικές ή άλλες μελέτες επί της έκτασης.
Με τους ΧΥΤΑ μέσης και νότου, ο μελετητής δεν ασχολήθηκε, θεωρώντας ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μόνο ΧΥΤΥ μετά το 2010.
Για τα λατομεία Τρουμπέτα, προτείνεται η παράταση της λειτουργίας τους για 5 χρόνια με στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση της σημερινής κατάστασης μέσω δεδροφυτούμενης κλίμακας. Ως μέσο πίεσης προς τους λατόμους, προτείνεται η κατάθεση υψηλών εγγυητικών επιστολών. Ο μελετητής κατέληξε ότι αν δεν γίνει δυνατή η λατομική χωροθέτηση τα υλικά θα πρέπει να εισάγονται εκτός Κέρκυρας.
Για τη χωροθέτηση των Παραγωγικών δραστηριοτήτων, ο μελετητής δήλωσε ότι με βάση τη λύση του Βιοτεχνικού Πάρκου, προτείνονται δύο περιοχές. Η πρώτη βρίσκεται μεταξύ της Αλεπούς και της Άφρας ενώ η δεύτερη σε μια περιοχή που συνορεύει με τα Καρουμπάτικα, τους Βαρυπατάδες και τους Καλαφατιώνες.
Η πρόταση της περιοχής μεταφοράς των εγκαταστάσεων καυσίμων και υγραερίου τίθεται στην παράκτια λωρίδα μεταξύ των ξενοδοχείων Μαρμπέλα και Μιραμάρε.

O Νικηφόρος Μπαλατσινός, επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Η μελέτη δεν τοποθετείται στο ζήτημα χωροθέτησης ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας γιατί, αυτό που προτείνει είναι ένα διαφορετικό σύστημα διαχείρισης.

Η πρόταση για τον ΧΥΤΑ του νότου έχει προκύψει από τον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ο οποίος κάνει λόγο για ΧΥΤΑ στον βορά, στην μέση Κέρκυρα και στον νότο.

Το μοντέλο που εξετάσαμε εμείς ως μελετητική ομάδα, μιλάει για ΧΥΤΥ, κάτι το οποίο θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να δούμε την οικονομική βιωσιμότητα της συνολικής επιχείρησης.

Δηλαδή, αν υπάρχει ένα εργοστάσιο κομποστοποίησης, θα πρέπει να έχει εκείνη την κρίσιμη μάζα απορριμμάτων ώστε να μπορεί να «βγαίνει» οικονομικά.

Με αυτήν την έννοια δεν τίθεται ζήτημα χωροθέτησης δεύτερου ΧΥΤΥ σε όλο το νησί.

Σε ότι αφορά τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση Πουλάδες, πολύ κοντά με αυτήν του Τεμπλονίου, το μόνο κριτήριο που ελήφθη υπόψη για την επιλογή του χώρου, (εξαιτίας και των γεγονότων που είχαν μεσολαβήσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και των εντολών που είχαμε από την υπηρεσία) ήταν η απόσταση από τους οικισμούς. Απόσταση ανάλογη με τη θέση του πλησιέστερου οικισμού και ανάλογη με τον πληθυσμό του.

Εφαρμόσαμε ένα σχετικά απλοποιημένο κριτήριο χωροθέτησης το οποίο υπάρχει σε διεθνείς βιβλιογραφίες, με σταθερό συντελεστή μια συγκεκριμένη απόσταση από 300 μέτρα έως και 1.000 από τον οικισμό και λαμβάνει υπόψη της και το μέγεθος του οικισμού.

Οι θέσεις οι οποίες προκύπτουν από τον συγκεκριμένο έλεγχο, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί εκεί κάποιος ΧΥΤΥ. Είναι θέσεις οι οποίες πρέπει να μελετηθούν επιπλέον και ως προς τα υδρογεολογικά αλλά και ως προς τα λοιπά χωροταξικά στοιχεία.

Γιατί, αν μια περιοχή είναι πάνω στον εθνικό δρόμο (όπου μία από τις δύο είναι) ή είναι πάνω σε κοινοτικό δρόμο, ή υπάρχει δόμηση εκτός σχεδίου και πάνω εκεί έτυχε να πέσει η προτεινόμενη χωροθέτηση, τότε αυτή η περιοχή θα πρέπει να αποκλειστεί για τους συγκεκριμένους λόγους.

Εγώ μάλιστα λέω πως ενόψει της επέκτασης του δευτέρου κυττάρου του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και με αφορμή τη θέση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Τεμπλονίου σε σχέση με τις νέες θέσεις που εμείς προτείνουμε οι οποίες δεν έχουν και πολύ μεγάλη απόσταση από τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ, ως μεσοπρόθεσμη λύση η επέκταση του κυττάρου, ίσως είναι η μόνη ορατή αυτήν την στιγμή.

Πάντως, η εγκατάσταση του ΧΥΤΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν πρώτα δεν γίνουν κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα η διαλογή των απορριμμάτων ακόμα και η εκπαίδευση και η ενημέρωση του πληθυσμού. Ο κόσμος θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν τη διαδικασία. Θα πρέπει να έχει διαφορετική συνείδηση ως καταναλωτής γενικότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: