Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Γιάννης Μανώλης


Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε, πριν από λίγο, νωρίτερα από ό,τι είχε προαναγγείλει, ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης.
Ο κ. Μανώλης είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί με την έναρξη των εργασιών του Γ' Θερινού Τμήματος της Βουλής, στις 9 Σεπτεμβρίου.
Τη θέση του στο κοινοβούλιο θα πάρει ο Δημήτρης Κρανιάς, πρώτος επιλαχών στο νομό Αργολίδας.
in.gr.

Προβλήματα και ζημιές από την ξαφνική καταιγίδα που έπληξε την Κέρκυρα

Aρκετά προβλήματα, κυρίως στη Βόρεια Κέρκυρα (Ρόδα) δημιούργησε η καταγαίδα που έπληξε την Κέρκυρα τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Λόγω της καταιγίδας έγιναν μικρής διάρκειας διακοπές ρεύματος η πυροσβεστική επενέβη σε 30 περιστατικά, κυρίως για κοπές κλαδιών δέντρων και κατάσβεση πυρκαγιών που προκάλεσαν κεραυνοί.
Σύμφωνα με τον διοικητή του α’ πυροσβεστικού σταθμού Α. Ρίζο, έντεκα περιστατικά αφορούσαν πτώσεις δέντρων, πέντε αντλήσεις υδάτων σε καταστήματα-οικίες, δύο σε πυρκαγιές λόγω κεραυνών σε Λιαπάδες-Καλαφατιώνες, τέσσερις πυρκαγιές σε διακλαδωτήρες της ΔΕΗ σε Λιμάνι- Σπηλιά και σε στήλο της ΔΕΗ στους Καλαφατιώνες και άλλα σε φθορές σε στέγες.
Στις επιχειρήσεις της Π.Υ. έλαβαν μέρος 12 οχήματα με 24 άνδρες.
Προβλήματα και
στη θάλασσα

Αρκετά προβλήματα δημιούργησε η ξαφνική καταιγίδα και στη θάλασσα, όπου χρειάστηκε η συνδρομή δυνάμεων του Λιμεναρχείου για την αντιμετώπισή τους.
Συγκεκριμένα, ιστιοφόρο στην περιοχή του Βίδο, έσπασε το κατάρτι του με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
Αμέσως κινητοποιήθηκε ρυμουλκό σκάφος του Λιμένα και ρυμούλκησε το ιστιοφόρο με τους δύο επιβαίνοντες, καταρχάς στο Βίδο και στην συνέχεια στο Λιμάνι.
Παράλληλα, μέσα στο Λιμάνι, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, απαγκιστρώθηκε η άγκυρα ενός επιβατικού πλοίου, έσπασε ο κάβος του με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κρηπίδωμα του Λιμένα, χωρίς όμως να αντιμετωπίσει κάποιο άλλο μηχανικό πρόβλημα.
Τέλος, χθες παρουσιάστηκε μηχανικό πρόβλημα στο δρομολόγιο από Κέρκυρα προς Ηγουμενίτσα, το οποίο ανάγκασε τον καπετάνιο να επιστρέψει το πλοίο πίσω στο Λιμάνι και εκεί, μετά από παρέμβαση της πλοιοκτήτριας εταιρίας, οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο επόμενο πλοίο της γραμμής και αναχώρησαν για την Ηγουμενίτσα.

Απάντηση Περιφερειάρχη στις αναφορές Γκερέκου για τα Διαπόντια


Με αφορμή δήλωση της Βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελας Γκερέκου για τα προβλήματα στα Διαπόντια Νησιά, από τη Γραφείο Τύπου του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

« Η απλή παράθεση αριθμών πιστοποιεί ποιος έδειξε ενδιαφέρον για τα Διαπόντια Νησιά. Το ΠΑΣΟΚ ή η Ν.Δ. Είναι εμφανέστατη η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ επέκταση και των Διαποντίων.

Ειδικότερα για τα Διαπόντια Νησιά από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ δόθηκαν:

Κοινότητα Μαθρακίου

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΗΣΕΑ 729.000 €(12 έργα)

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΤΑ 142.000 €(3 έργα)

Δηλαδή από τον ΘΗΣΕΑ διατέθηκαν επιπλέον 590.000€

Κοινότητα Ερείκουσας

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΗΣΕΑ 792.000 €(8 έργα)

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΤΑ 145.000€(2 έργα)

Δηλαδή από τον ΘΗΣΕΑ διατέθηκαν επιπλέον 647.000€

Κοινότητα Οθωνών

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΗΣΕΑ 852.000€(12 έργα)

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΤΑ 151.000€(3 έργα)

Δηλαδή από τον ΘΗΣΕΑ διατέθηκαν επιπλέον 701.000€

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι η έμπρακτη υποστήριξη της κυβέρνησης στα Διαπόντια διαπιστώνεται και από τις αυξανόμενες ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις με μια απλή σύγκριση του έτους 2006 και των ετών 2008 και 2009.
Τέλος, όσον αφορά το πρόβλημα με το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, υπενθυμίζεται ότι: Την Πέμπτη 09 Απριλίου 2009 ο αλιευτικός σύλλογος Αγίου Στεφάνου επισκέφθηκε τον Γενικό Γραμματέα της ΠΙΝ κ. Σωτήρη Βόσδου όπου εξέθεσε το πρόβλημα.
Την Τρίτη 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ παρουσία του αντινομάρχη κ. Κώστα Λέσση, του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΚΕ κ. Αλέκου Δεσύλλα και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής για το θέμα αυτό.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Υφυπουργού κ. Αθανάσιου Νάκου, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Γενικού Γραμματέα για έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπιστεί η αποκατάσταση των λιμανιών που εξυπηρετούν την κίνηση από και προς τα Διαπόντια.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε άμεσα όπως και στο παρελθόν και διέθεσε έκτακτα κονδύλια ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ο δρόμος της πόλωσης και της οξύτητας είναι αποδεδειγμένα μονόδρομος για όποιον τον επιλέγει.
Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, η κυβέρνηση απαντά με έργα και όχι λόγια.
Γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Δεν τα κρύβει. Έχει επίγνωση των δυσκολιών. Ξέρει ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη εξαιτίας των χρεών του παρελθόντος .Παρόλα αυτά, μέρα με τη μέρα, γίνονται σημαντικά βήματα.
Συνεχίζεται η προσπάθεια.
Η ανάπτυξη της Περιφέρειας και των Νησιών, χρειάζεται συνεργασία και γόνιμες προτάσεις. Γιατί είναι υπόθεση όλων.»

Σε Οθωνούς και Μαθράκι ο Νομάρχης



Τους Οθωνούς και το Μαθράκι επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος για να ενημερωθεί και να ενημερώσει γύρω από τα θέματα των λιμανιών και της εκτέλεσης των δρομολογίων των «άγονων γραμμών» οι οποίες εξυπηρετούν συγκοινωνιακά τα Διαπόντια νησιά. Και στα δύο νησιά, ο Νομάρχης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια αλλά και με τους κατοίκους.
Ειδικότερα, στους Οθωνούς ο Νομάρχης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του εκτελούμενου από τη Νομαρχία μεγάλου λιμενικού έργου στη θέση «Αυλάκια», προϋπολογισμού 3.150.000 ευρώ, στο οποίο προστέθηκαν δύο ακόμη συμπληρωματικές εργολαβίες, μία από τη Νομαρχία μέσω ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ που αφορά έργα στη χερσαία ζώνη και μία της Κοινότητας, προϋπολογισμού 119.000 ευρώ, που αφορά το μώλο πρόσδεσης επιπλέον τουριστικών σκαφών κατά μήκος του νέου λιμενοβραχίονα.
Το έργο αυτό, το μεγαλύτερο που έχει εκτελεστεί ποτέ στο νησί των Οθωνών, βαίνει προς την ολοκλήρωσή του καθώς ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες (μεταφορά υλικών, εκβάθυνση λιμενολεκάνης, εξεύρεση και μεταφορά ογκολίθων, αδειοδοτήσεις, κ.λ.π.).
Ο Νομάρχης στην επικοινωνία του με την κοινοτική αρχή και τους κατοίκους είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του καθαρισμού και της αποκατάστασης λειτουργίας του λιμανιού του Αγίου Στεφάνου, έργο για το οποίο η Νομαρχία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσόν από κατασκευής του έργου. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η εκτέλεση του έργου αυτού, ενώ ενημέρωσε και για την τελευταία περιπέτεια στην οποία μπήκε η υπόθεση του καθαρισμού του λιμανιού μετά από παρεμβάσεις και καταγγελίες συγκεκριμένου προσώπου.
Ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες της Νομαρχίας προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να εκτελεστεί το έργο το ταχύτερο δυνατόν.
ΣΧΟΟΑΠ στους Οθωνούς
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οθωνών, Χριστόφορος Κατέχης και οι συνεργάτες του, ενημέρωσαν για τις προσπάθειες επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος του νησιού και για την ανάθεση της μελέτης του Σχεδίου Χωροταξικής και Οικιστικής Οργάνωσης του νησιού, γεγονός το οποίο στηρίζει και ενθαρρύνει με κάθε τρόπο η Νομαρχία.
Ο Νομάρχης κάλεσε τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες κατάρτισης του ΣΧΟΟΑΠ που θα συνιστά μετά το λιμάνι, το μεγαλύτερο βήμα προόδου για το νησί των Οθωνών.

Στο Μαθράκι

Στο Μαθράκι, ο Νομάρχης παρόντος του Προέδρου της Κοινότητας και του Νομαρχιακού Συμβούλου Μιχάλη Διαβάτη, ενημέρωσε λεπτομερώς - όπως το έκανε και στους Οθωνούς – για τα της εκτέλεσης των δρομολογίων των δύο άγονων γραμμών (από την Κέρκυρα και από την Παλαιοκαστρίτσα για τα Διαπόντια νησιά) ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εκτελούμενες σημαντικές εργασίες στο λιμάνι του Αγίου Στεφάνου που θα αποκαταστήσουν σύντομα τις κανονικές συνθήκες συγκοινωνιακής σύνδεσης των μικρών νησιών με την Κέρκυρα.
Ο Νομάρχης στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Κοινοτάρχη Γιάννη Αργυρό, επισκέφθηκε τους οικισμούς του Μαθρακίου για τους οποίους έχει κινηθεί η διαδικασία οριοθέτησης και το μικρό αλιευτικό λιμάνι στα νοτιοδυτικά του νησιού, στη θέση «Απιδιές», όπου διαπίστωσε την ανάγκη παροχής βοήθειας για τη βελτίωση των όρων ασφαλούς ελλιμενισμού των μικρών αλιευτικών σκαφών.
Για το λιμάνι του Μαθρακίου, που έχει κατακλυστεί στο μισό τμήμα του από μεγάλες ποσότητες φυκιών και άμμου, ο Νομάρχης διαβεβαίωσε ότι η βοήθεια της Νομαρχίας θα συνεχιστεί για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του, σημειώνοντας ωστόσο ότι κανένα από τα λιμάνια στα οποία παρεμβαίνει και εκτελεί έργα η Νομαρχία δεν της ανήκουν.
Επανέλαβε την ανάγκη συνεννόησης όλων των εμπλεκομένων (Νομαρχία, Δήμοι, Κοινότητες, Σύλλογοι Αλιέων) για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των μικρών λιμανιών.
Τέλος, οι κοινοτικές αρχές και οι κάτοικοι στα δύο νησιά, ευχαρίστησαν το Νομάρχη για την συχνή παρουσία του εκεί, το ενδιαφέρον του για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Για την Ερείκουσα
Σε τακτική συνεργασία με τον Κοινοτάρχη Χρήστο Κατέχη βρίσκεται ο Νομάρχης Κέρκυρας προκειμένου να προωθηθεί η εκτέλεση ενός μεγαλόπνοου λιμενικού έργου στην Ερείκουσα.
Η Κοινότητα έχει ετοιμάσει τη σχετική μελέτη με όλες τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις, ο Νομάρχης του δήλωσε την διάθεση της Νομαρχίας να είναι φορέας εκτέλεσης του αναπτυξιακού αυτού έργου, αλλά η προσπάθεια προσκρούει στην έλλειψη φορέα διαχείρισης του λιμανιού, που είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ.
Προς το σκοπό αυτό, ο Νομάρχης υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ειδικά για τα μικρά νησιά.

Εκπτωτη από το ΥΕΝ η εταιρεία που εκτελούσε τα δρομολόγια από και πρός τα Διαπόντια

Έκπτωτη κήρυξε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την εταιρεία που εκτελούσε τα επιδοτούμενα δρομολόγια προς και από τα Διαπόντια Νησιά, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, δεν τήρησε τη συμβατική υποχρέωση που είχε αναλάβει για αντικατάσταση του πλοίου “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, η εταιρία με την επωνυμία Σπυρίδων “Κατέχης Ναυτική Εταιρία” πλοιοκτήτρια του συγκεκριμένου πλοίου που εκτελούσε το εν λόγω δρομολόγιο, κηρύχθηκε έκπτωτη της συναφθείσας Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας της δρομολογιακής γραμμής Κέρκυρας - Διαποντίων Νήσων (Ερείκουσα, Οθωνούς και Μαθράκι), λόγω μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων.
Έτσι, τα επιδοτούμενα δρομολόγια που εκτελούσε το συγκεκριμένο πλοίο διεκόπησαν από τις 28 Αυγούστου 2009.
Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο και προκειμένου να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό των Διαποντίων Νήσων, το συγκεκριμένο πλοίο δρομολογείται στην γραμμή και για το χρονικό διάστημα από 29 Αυγούστου έως και 15 Σεπτεμβρίου, σε μη επιδοτούμενα δρομολόγια.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Λιμενικής Αστυνομίας κ. Ζάγκλα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, λογικά το Υπουργείο θα κάνει νέο διαγωνισμό για την επιδότηση της γραμμής.
“Οξυνση
των προβλημάτων”

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στην τοπική ΕΡΑ ο πρόεδρος της κοινότητας Ερείκουσας Χρήστος Κατέχης,η εξέλιξη αυτή οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα σύνδεσης των τριών νησιών με την Κέρκυρα καθώς τα εβδομαδιαία δρομολόγια στη γραμμή - που εκτελεί το ίδιο πλοίο αλλά χωρίς επιδότηση - μειώνονται από τέσσερα σε δυο, ενδέχεται δε να διακοπούν όταν τελειώσει η τουριστική περίοδος”.
Ο κ. Κατέχης ζητά από την πολιτεία “να γίνει άμεση προκήρυξη για τη συγκοινωνιακή κάλυψη της άγονης γραμμής, και μάλιστα με διαφορετικούς όρους από την προηγούμενη ώστε αφενός μεν να μην είναι φωτογραφική, αφετέρου δε να δίνει δυνατότητα συμμετοχής και σε διαφορετικής δυναμικότητας πλοία ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από πλοιοκτήτες”.

Συζήτησαν για το προσωπικό στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Καθαριότητας

Η σύσταση των προσωποπαγών θέσεων -που αφορούν το πλεονάζων προσωπικό της ΑΝΕΔΚ-και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη δυνατότητα λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότου και των έργων στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συνδέσμου Καθαριότητας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ, οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες και εγκρίθηκαν οι αιτήσεις του προσωπικού που θα τεθεί στην υπηρεσία του Συνδέσμου. Πρόκειται για προσωπικό που ήδη εργάζονταν στον ΧΥΤΑ και τον Σύνδεσμο αλλά πληρώνονταν από την ΑΝΕΔΚ.
Με τον τρόπο αυτό, και η εργασιακά εξασφαλίζονται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και ο Σύνδεσμο ευθυγραμμίζεται με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης ως προς το αναγκαίο προσωπικό λειτουργίας.
Για το έργο του νέου κυττάρου ανέφερε ότι συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ενώ προχωρά η προμήθεια ενός τεμαχιστή ξύλου και ενός συμπιεστή, μηχανημάτων που είναι απαραίτητα προκειμένου να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ άψογα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Θετικός είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου

Ιδιαίτερα θετικός είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον διοικητή του α’ πυροσβεστικού σταθμού Α. Ρίζο από 1 Μαίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου είχαμε 40 πυρκαγιές με 100 περίπου στρέμματα καμμένα, πολύ λιγότερα απο τα 1450 που είχαν καεί πέρυσι.
“Ηταν μια απο τις καλύτερες χρονιές τις τελευταίας δεκαετίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάχη για τα δρομολόγια των άγονων αεροπορικών γραμμών

Τελικά το «θρίλερ» με τις άγονες γραμμές αποβαίνει, μέχρι στιγμής, υπέρ του αεροπορικού γίγνεσθαι της χώρας μας. Το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ, ετησίως, για την εκμετάλλευση 24 προορισμών στην ελληνική επικράτεια έχει κινητοποιήσει τους έξι μονομάχους (ένας έβδομος, η ρουμανική Carpatair, με έδρα την Τιμισοάρα, απoκλείστηκε από τη διαδικασία αξιολόγησης τεχνικών προδιαγραφών του διαγωνισμού).
Ετσι, λοιπόν, ο ανταγωνισμός των εταιρειών κορυφώνεται, ενώ αρχίζουν να γίνονται γνωστές ευρύτερα και αεροπορικές εταιρείες που ως μερικά χρόνια πριν δεν μπορούσαν να «σπάσουν» το μονοπώλιο της κρατικής, τότε, Ολυμπιακής, αλλά και τη μετέπειτα δυαρχία Ολυμπιακής και Αegean.
Δίπλα σε αυτές τις δύο εταιρείες φιγουράρει τώρα και το όνομα της Ηellas Jet, η οποία τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, «κτυπά» 17 από τις 24 γραμμές. Η πρόθεση του ομίλου Ρέστη, στον οποίο ανήκει πλέον η Ηellas Jet, να μισθώσει τέσσερα ως πέντε ελικοφόρα αεροσκάφη τα οποία θα προστεθούν στον στόλο των δύο Αirbus Α320 που διαθέτει η εταιρεία, είναι σαφής ένδειξη ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται και για μικρότερους προορισμούς. Αλλωστε όπως γνωρίζουν όλοι όσοι εμπλέκονται με τα αεροπορικά, στη Μήλο, στην Πάρο και στο Καστελόριζο οι διάδρομοι δεν έχουν μήκος μεγαλύτερο από 800 μέτρα, επομένως μόνο αεροσκάφη όπως τα Dash 8 μπορούν να απογειωθούν από τα αεροδρόμια των νησιών αυτών. Στα υπόλοιπα νησιά μπορούν να απογειωθούν και μεγαλύτερα αεροσκάφη, όπως τα ΑΤR 42, ενίοτε με περιορισμούς στο βάρος του φορτίου τους.
Η Αegean, η οποία δεν διαθέτει μικρότερα αεροσκάφη από τα ΑΤR, αναγκάστηκε να αφήσει εκτός διεκδίκησης τους προορισμούς Λέρο, Μήλο, Νάξο και Πάρο, καθώς και τρία τοπικά δρομολόγια με αναχώρηση από Ρό δο προς Καστελόριζο, Κάρπαθο- Κάσο- Σητεία και Κω- Λέρο- Αστυπάλαια. Αντίθετα, η Ολυμπιακή με τον συνδυασμό των τύπων που διαθέτει, τέσσερα Dash 8 και οκτώ Βombardier, «κτυπά» όλα τα δρομολόγια.
Η Ηellas Jet, η οποία ουσιαστικά μπήκε «σφήνα» στους δύο «μεγάλους», αγοράστηκε κατά 100% από τον όμιλο Ρέστη και συγκεκριμένα από τη First Leisure World Limited (FLW), πριν από δύο μήνες περίπου. Η πρώην θυγατρική των Κυπριακών Αερογραμμών είχε πωληθεί στην Αir Μiles SΑ, συμφερόντων του Δ. Μάραντου, πριν από τρία χρόνια. Σήμερα η Ηellas Jet επιχειρεί με δύο μισθωμένα Αirbus Α320 που είναι ναυλωμένα στην Ολυμπιακή Αεροπορία και εκτελούν δρομολόγιαγια λογαριασμό της. Ακόμη διαθέτει τέσσερα Fokker 50 και ένα Dash 8-100. Ο όμιλος Ρέστη έχει ήδη ετοιμάσει διοικητική ανακατάταξη χρησιμοποιώντας έμπειρα στελέχη της «παλιάς» Ολυμπιακής. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, εκτός από τις άγονες γραμμές ο όμιλος αυτός ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της εταιρείας γενικότερα, καθώς προτίθεται να παραγγείλει 15 αεροσκάφη χρησιμοποιώντας 30 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια.
Η νεότερη εταιρεία, αφού ιδρύθηκε μόλις στις αρχές του 2008 και η πρώτη πτήση της πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2009 από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό την Αλεξανδρούπολη, η Αthens Αirways, εκδήλωσε ενδιαφέρον για όλες τις γραμμές έναντι 13 που είχε αρχικά ανακοινώσει.
Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από τέσσερα Εmbraer ΕRJ 145 και ένα Βombardier DΗC-8-311. Για την κάλυψη των αναγκών της η εταιρεία πρόσθεσε εφέτος στον στόλο της δύο ακόμη αεροσκάφη, ένα ΒΑe146-300, 112 θέσεων, και ένα Dash 8. Η Αstra Αirlines, η μοναδική εταιρεία με έδρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, διαθέτει δύο αεροσκάφη ΒΑΕ 146-300 και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έξι γραμμές.
Η Sky Εxpress, η οποία είναι περιφερειακή αεροπορική εταιρεία με βάση το Ηράκλειο της Κρήτης, ενδιαφέρεται για την κάλυψη εννέα γραμμών. Διαθέτει δύο αεροσκάφη στροβιλοελικοφόρα Jetsream 31/32, 19 θέσεων, ενώ έχει προβεί και στην παραγγελία άλλων δύο Jetsream 41, 30 θέσεων.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι η ήδη αποκλεισμένη ρουμανική αεροπορική εταιρεία Carpatair, με έδρα την Τιμισοάρα, διαθέτει στόλο αποτελούμενο από τρία Fokker 100 και 14 SΑΑΒ 2000. Και οι δύο τύποι ανήκουν στην κατηγορία των στροβιλοελικοφόρων αεροσκαφών.

Προορισμοί και δρομολόγια
Από Αθήνα προς Αστυπάλαια, Ικαρία, Λέρο, Μήλο, Κύθηρα, Νάξο, Πάρο, Κάρπαθο, Σητεία, Σκιάθο, Σκύρο και Κάλυμνο. Από Θεσσαλονίκη προς Σάμο, Χίο, Κέρκυρα, Καλαμάτα και Σκύρο.

Τα δρομολόγια: Ακτιο- Σητεία, Αλεξανδρούπολη- Σητεία, ΛήμνοςΜυτιλήνη- Χίος- Σάμος- Ρόδος, Ρόδος- Κάρπαθος- Κάσος- Σητεία, Ρόδος- Κως- Λέρος- Αστυπάλαια, Κέρκυρα- Ακτιο- Κεφαλλονιά- Ζάκυνθος και Ρόδος- Καστελόριζο.
Οι συμβάσεις για τις 24 άγονες γραμμές τίθενται σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2009, με ημερομηνία λήξης την 1η Οκτωβρίου 2013, δηλαδή έπειτα από τέσσερα χρόνια και όχι τρία, όπως συνηθιζόταν ως σήμερα. Σημειώνεται ακόμη ότι κριτήριο επιλογής, μεταξύ των αερομεταφορέων, αποτελεί το χαμηλότερο αιτούμενο συνολικό οικονομικό αντιστάθμισμα για κάθε άγονη γραμμή. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αερομεταφορέας που έχει επιλεγεί διακόψει αιφνιδίως την αεροπορική γραμμή, το υπουργείο Μεταφορών μπορεί να επιλέξει, με αμοιβαία συμφωνία, διαφορετικό αερομεταφορέα, ο οποίος θα εκτελεί την υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας για χρονική περίοδο έως επτά μηνών, μη ανανεούμενη. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των άγονων γραμμών είναι ο χαμηλός ναύλος καθώς η τιμή του εισιτηρίου δεν περιλαμβάνει το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΤΕΑΑ), το λεγόμενο «σπατόσημο». Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει συνολικά 216 γραμμές παροχής δημόσιας υπηρεσίας (Ρublic Service Οbligations), με τη Γαλλία να επιδοτεί 66, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (27) και το Ηνωμένο Βασίλειο (26), ενώ η Ισπανία διαθέτει 16 και η Γερμανία τρεις. Ακόμη, όπως προκύπτει από τις προδιαγραφές της εκμετάλλευσης των άγονων γραμμών, ο «κερδισμένος» του διαγωνισμού δεν θα πάρει μόνο ένα «φιλέτο», το οποίο επιδοτούμενο αφήνει καθαρά κέρδη, αλλά θα έχει «καταφέρει» στον αντίπαλό του το πρώτο χτύπημα κύρους για τον ανταγωνισμό που θα ακολουθήσει στους προορισμούς εσωτερικού. Ετσι παρ΄ ότι ο διαγωνισμός για τις άγονες, επιδοτούμενες γραμμές μπορεί να παρουσιάζει οικονομικό ενδιαφέρον και για τους μικρότερους επίδοξους διεκδικητές, η προσοχή εστιάζεται στην πρώτη απευθείας αντιπαράθεση των δύο μεγάλων, Οlympic Αir ως τότε και Αegean, που οδηγούνται εκ των πραγμάτων σε... «αερομαχία». Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών θα ενταθεί μετά την πλήρη λειτουργία της Οlympic air στους προορισμούς φιλέτα όπως τα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
Οι συγκεκριμένοι προορισμοί είναι από τους πλέον κερδοφόρους και αποτελούν πλεονέκτημα της εγχώριας αγοράς.
tovima.gr.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΒΙΣΑΛΤΙΑΚΟΣ - ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ 2-0

Πραγματοποιώντας πολύ κακή εμφάνιση ο ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ στη Νιγρίτα γνώρισε ντροπιαστική ήττα από τον νεοφώτιστο στη Γ' Εθνική ΒΙΣΑΛΤΙΑΚΟ με 2-0 για το κύπελλο ελλάδος και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση. Και τα δυο γκολ των νικητών σημειώθηκαν στο β' ημίχρονο(Φωτιάδης, Τσιμογιάννης).

ΑΟ Κέρκυρα: Αποστολίδης, Κολοτούρος, Βενέτης (Ρεπερνέ), Κοντοδήμος, Πελαγίας, Μακρυδημήτρης (Σμαρτ),Γκουστάβο, Μουστόγιαννης (Νικολόπουλος), Φλαβίνιο, Γιαννιτσανάκης, Σίλβα.

Στον άλλο αγώνα κυπέλλου : ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠ.ΒΟΛΟΥ 0-4

Απο tilespor.blogspot.com

Δήλωση Αντζ. Γκερέκου για τη χωροθέτηση του ΒΙΟΠΑ στους Βαρυπατάδες

Σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσαματος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαρυπατάδων του Δήμου Αχιλλείων, αναφορικά με την χωροθέτηση Βιοτεχνικού Πάρκου στην περιοχή, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μέσω του συγκεκριμένου δημοψήφισματος, δόθηκε στην τοπική κοινωνία η δυνατότητα να εκφραστεί με μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον ενός σχεδιασμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θεωρώ πως δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο για να αμφισβητηθεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου δε για να τεθεί ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας.
Εξάλλου, αποτελεί πάγια θέση μου ότι όταν σχεδιάζεται και προωθείται ένα έργο κοινής ωφέλειας, τότε οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διερευνούν τη θέση των τοπικών κοινωνιών και βέβαια να αποζητούν την επίτευξη της κοινωνικής συναίνεσης, ως βασική προυπόθεση για την ομαλή υλοποίηση και λειτουργία του έργου. Επιπλέον, είναι αδήριτη ανάγκη η Κέρκυρα να αποκτήσει επιτέλους έναν ολοκληρωμένο και αξιόπιστο χωροταξικό σχεδιασμό, μέσω του οποίου αφενός μεν δεν θα επιτρέπεται η συνέχιση της χωροταξικής αναρχίας που επικρατεί, αφετέρου δε θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ξεκάθαρων κανόνων, γνωστών και αποδεκτών από όλους και στο οποίο θα μπορέσει να βασιστεί η πολυπόθητη αναπτυξιακή προοπτική του νομού.
Ως εκ τούτων, η θεσμοθέτηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει βέβαια και τις οχλούσες χρήσεις, οφείλει να αποτελεί κοινό στόχο και προτεραιότητα όλων όσων δεν εξυπηρετούνται από την σημερινή πραγματικότητα. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο εξαιρετικά σημαντικός στόχος ανάπτυξης, απαιτείται μεθοδική προσπάθεια και απόλυτη αξιοποίηση όλων των σύγρονων επιστημονικών εργαλείων, ώστε σε συνδυασμό με την Ευρωπαική και Διεθνή γνώση και εμπειρία να σχεδιάζουμε τις καλύτερες δυνατές, λειτουργικές και βιώσιμες από κάθε άποψη, λύσεις. Εξόσον γνωρίζω, για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει εξιδεικευμένη επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση που να καταλήγει στη συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης, αντιθέτως όπως πληροφορούμαι, έρχεται σε αντίθεση με άλλη μελέτη που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω λοιπόν, οφείλουμε να προωθούμε λύσεις και να σχεδιάζουμε με απόλυτο σεβασμό στην Εθνική και Ευρωπαική νομοθεσία, στο σύνολο της, ώστε να αρθούν επιτέλους τα σημερινά αδιέξοδα και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια νέα αναπτυξιακή προοπτική. Μια προοπτική που ως γνώμονα θα έχει την προστασία και την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος μας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού περιβάλλοντος, του ιστορικού και πολιτιστικού μας πλούτου.
Αναφέρομαι βέβαια στις βασικές αρχές που διέπουν την πολυπόθητη και διεθνώς αποδεκτή προοπτική της Πράσινης Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία προυποθέτει την ενεργό συμμέτοχή και στήριξη του πολίτη σε όλες τις πολιτικές επιλογές που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του.
Εξάλλου, αυτός είναι ένας από τους κυρίαρχους στόχους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου για τη χώρα, όπως και εγώ προσωπικά, θεωρώντας πως αποτελεί μονόδρομο και για το νομό της Κέρκυρας.
Σε ότι αφορά λοιπόν στην περιοχή των Βαρυπατάδων στην οποία προτάθηκε η χωροθέτηση ΒΙΟΠΑ, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι διαθέτει ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα εξαιτίας του φυσικού της περιβάλλοντος, που της επιτρέπουν να υποστηρίξει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω λοιπόν, κάθε σπασμωδικός, αποσπασματικός και τελικά ανεπαρκώς τεκμηριωμένος επιστημονικός χειρισμός ζητημάτων όπως το συγκεκριμένο, προφανώς πρέπει να αποφεύγεται από όλους, ειδικότερα από τους έχοντες θεσμική ευθύνη και υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, ώστε να αποφευχθούν λανθασμένες επιλογές οι οποίες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν και τις επόμενες γενιές.
Και βέβαια, σε ζητήματα όπως αυτά, δεν χωρούν προσωπικού χαρακτήρα πολιτικές επιλογές. Τέτοιου μεγέθους πολιτικές αποφάσεις, πρέπει να ωριμάζουν από κάθε άποψη και σε κάθε περίπτωση να είναι πλήρως απαλλαγμένες από την υπόννοια εξυπηρέτησης συμφέροντων και ιδιοτελών επιδιώξεων, κάθε είδους.
Είμαι πεπεισμένη πως εφόσον πληρούνται αυτές οι αυτονόητες προυποθέσεις, τότε κάθε πολιτικός σχεδιασμός θα είναι ικανός να αμβλύνει τις αντιδράσεις των πολιτών και να ανοίγει το δρόμο για ουσιαστικές κοινωνικές συναινέσεις, καθώς θα τυγχάνει της εμπιστοσύνης και της αποδοχής των πολιτών.
Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης, σε συναντήσεις που πραγματοποίησα το προηγούμενο διάστημα με πολίτες από το Δήμο Αχιλλείων, κατά τις οποίες είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ αλλά και να ανταλλάξω απόψεις τόσο για την πρόθεση χωροθέτησης του ΒΙΟ.ΠΑ., όσο βέβαια και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσω να παρακουλουθώ το ζήτημα με μεγάλη προσοχή, ειλικρινές ενδιαφέρον και μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την Κέρκυρα.



:

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Γ.Λέκκας: "Συμφωνία με την κομματική ηγεσία να είμαι υποψήφιος βουλευτής"


Eπιβεβαιώθηκε το χθεσινό δημοσίευμα της Κ.Σ. για την παραίτηση του Γ. Λέκκα από τη θέση του προέδρου της Νομαρχιακής της Ν.Δ., καθώς, ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ανακοίνωσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης και επίσημα την απόφασή του, προκειμένου να πολιτευτεί στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Λέκκας κάνει λόγο “για συνεννοήσεις με την κομματική ηγεσία με την οποία συμφώνησε να είναι υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές”, οι οποίες, όπως αναφέρει, είναι πιθανόν «να γίνουν πρόωρα με υπαιτιότητα του παλαιοκομματικού ΠΑΣΟΚ”.
Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του κ. Λέκκα όπως την ανέγνωσε στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ έχει ως εξής:
"Φίλες και φίλοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές.
Σας κάλεσα εδώ απόψε, γιατί θεώρησα, ότι έχω υποχρέωση απέναντί σας, να σας ενημερώσω επίσημα και απευθείας για κάποιες αποφάσεις μου.
Πριν απ’ αυτό επιτρέψτε μου να κάνω μια πολύ μικρή αναδρομή.
Πέρασαν ήδη 27 μήνες, από τότε που τα μέλη Νομαρχιακής Συνέλευσης, μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας έστειλαν εδώ, με την εντολή να δουλέψουμε για την καλύτερη κατά το δυνατόν πορεία της παράταξης στην Κέρκυρα.
Προσωπικά, τους ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη τους, και τους διαβεβαιώνω, ότι όλοι μας, δώσαμε και θα δίνουμε την ψυχή μας για ν’ ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους.
Φίλες και φίλοι
Όπως γνωρίζετε, διανύω τη δεύτερη θητεία μου ως Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε., αφού νωρίτερα, πέρασα από όλα σχεδόν τα σκαλοπάτια της συνδικαλιστικής και κομματικής ιεραρχίας, μέχρι αυτό του εκλεγμένου μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.
Με άλλα λόγια, έχω αναλώσει σημαντικό μέρος της ζωής μου, για το κόμμα και τους ανθρώπους του, αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα.
Ένιωσα όλα τα συναισθήματα ( χαρές και λύπες ), που δημιουργούνται πάντοτε από τέτοιου είδους συμμετοχές.
Χωρίς συμμετοχή όμως, χωρίς αγώνες δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.
Σήμερα πιστεύω, ότι ο τόπος, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από πολλές δυνατές και καθαρές φωνές. Τα προβλήματα της Κέρκυρας απαιτούν την ενεργή παρουσία όλων μας.
Προσωπικά, εκτιμώ, ότι έχω αποκτήσει πλέον την απαιτούμενη εμπειρία, ωριμότητα και γνώση, που μου επιτρέπουν να προσφέρω στην παράταξη, αλλά και στην Κερκυραϊκή κοινωνία, κάτι περισσότερο.
Οπλισμένος με χαλύβδινη θέληση για αλλαγές, στα όσα ο λαός μας θεωρεί ως «κακώς κείμενα», είμαι έτοιμος να μπω σε νέους αγώνες.
Για την παράταξή μας, για το λαό της Κέρκυρας, για την πατρίδα μας.
Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι
Για τους παραπάνω λόγους
Παραιτούμαι σήμερα, ενώπιόν σας και ενώπιον του συνόλου της κομματικής Οργάνωσης του νομού, από τη θέση του Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε.
Δεν εγκαταλείπω όμως τη μάχη.
Φιλοδοξώ, να κάνω μια διαφορετική προσπάθεια, που με τη θέληση του λαού της Κέρκυρας, θα έχω την ευκαιρία, να προσφέρω στον τόπο και στο λαό, όσα δεν μου επέτρεπε να προσφέρω, η θέση του Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε.
Κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων με την κομματική ηγεσία, πιστεύω, ότι θα έχω την μεγάλη τιμή, να είμαι υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Κέρκυρα, κατά τις ερχόμενες εκλογές, οι οποίες είναι πιθανόν να γίνουν πρόωρα, με υπαιτιότητα του παλαιοκομματικού ΠΑΣΟΚ, που ελπίζει ότι θα ξανάρθει στην εξουσία.
Σ’ αυτή την περίπτωση , όταν έλθει η ώρα, η ώρα της αυστηρής επιλογής, θέλω να ελπίζω, ότι ο λαός της Κέρκυρας, θα κρίνει θετικά τόσο την προσωπικότητά μου, όσο και την μακρόχρονη παρουσία μου στα κοινά.
Ότι θα μου δώσει τη χαρά, να μεταφέρω τη δική του φωνή, στα εκάστοτε κέντρα αποφάσεων. Να διεκδικήσω για λογαριασμό του, όσα έχει ανάγκη η Κέρκυρα.
Θεωρώ επίσης, ότι θα είναι μεγάλη μου τιμή, να σας έχω όλους πλάι μου σ’ αυτόν τον αγώνα, που δεν είναι προσωπικός, αλλά αγώνας όλων μας.
Είναι ένας αγώνας, για να δώσουμε στο κόμμα την αξία του.
Για ν’ αναδείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στις συλλογικές αποφάσεις, που λαμβάνονται και εκτελούνται έπειτα από διάλογο και στις αποφάσεις που λαμβάνονται μονομερώς.
Με δημοκρατικές, διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες να σταθούμε όλοι μαζί, στο πλευρό των συμπολιτών μας και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους, που πιστέψτε με είναι αρκετά.
Η δέσμευσή μου, απέναντί σας και απέναντι στο λαό της Κέρκυρας, είναι ότι σε περίπτωση κατά την οποία, αυτός ο λαός με εκλέξει ως βουλευτή, θα συνεχίσουμε να συνεδριάζουμε όπως μέχρι σήμερα, όλοι μαζί, στην αίθουσα της Νομαρχιακής, ισότιμα και ενωτικά, ώστε να παίρνουμε με δημοκρατικές διαδικασίες, τις αποφάσεις εκείνες που στοχεύουν στο καλό της παράταξης και του τόπου μας.
Φίλες και φίλοι
Κλείνοντας, θα ήθελα μέσα απ’ την καρδιά μου, να ευχαριστήσω όλους σας, για τη συνεργασία σας όλο αυτό το διάστημα.
Για τις ανησυχίες που εκφράσατε, για τις ιδέες που καταθέσατε, τις θέσεις αλλά ιδιαίτερα για τις αντιθέσεις που προβάλλατε, βοηθώντας με να εμπεδώσω απόλυτα το μήνυμα, ότι ο λόγος και ο αντίλογος, η διαφορετική άποψη, είναι η βάση για κάθε ορθή απόφαση, για κάθε προοπτική.
Να σας συγχαρώ βεβαίως και για το αγωνιστικό φρόνημα, που επιδείξατε όλο αυτό το διάστημα, για το καλό της παράταξής μας.
Αν κάποιες φορές σας στενοχώρησα, σας ζητώ ταπεινά συγγνώμη, με την ελπίδα πως θα δεχτείτε, ότι δεν το έπραξα από πρόθεση.
Να θυμάστε πάντα, ότι πρέπει να είμαστε όλοι μας περήφανοι, που υπηρετούμε αυτήν την παράταξη.
Αυτή την παράταξη των μεγάλων επιλογών, των σημαντικών αποφάσεων, οφείλουμε σήμερα - περισσότερο από ποτέ - να την στηρίξουμε και πάλι με δύναμη, για να μας αποδώσει στη συνέχεια, όλα αυτά που μας έχει συνηθίσει να προσφέρει στην πατρίδα μας και που προσδοκούμε σαν Έλληνες πολίτες.
Σε ότι αφορά στις αναμενόμενες κινήσεις του Προέδρου σας βεβαιώνω ότι δεν πρέπει ν’ ανησυχούμε.
Ο Καραμανλής θα κάνει αυτό που πρέπει κι εμείς ακολουθούμε.
Σας εύχομαι καλή δύναμη για τη συνέχεια".

Αναγκαστική προσγείωση μονοκινητήριου στο "Ιωαν. Καποδίστριας"

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας έκανε το πρωί μικρό μονοκινητήριο αεροσκάφος το οποίο είχε απογειωθεί νωρίτερα από τον αερολιμένα του νησιού.
Το αεροσκάφος παρουσίασε δυσλειτουργία στον κινητήρα του και ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να επιστρέψει εκπέμποντας σήμα κινδύνου.
Αμέσως, για κάθε ενδεχόμενο, τέθηκαν σε ετοιμότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σωστικά συνεργεία τα οποία -ευτυχώς- δε χρειάστηκε να επέμβουν, καθώς το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά.

Συνεδριάζει την Τρίτη το Ν.Σ.

Συνεδριάζει την Τρίτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο το οποίο θα απασχοληθεί μεταξύ άλλων με την συζήτηση για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις περιοχές του λόφου Γηροκομείου, των Αλυκών, της Γαρίτσας, των Καρουσάδων, του Χλομού, των Παξών και των Μπενιτσών, αλλά και για τη ΜΠΕ του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων Παξών.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Είπαν όχι στο ΒΙΟ.ΠΑ. οι δημότες Βαρυπατάδων-Ερωτηματικά για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος



Κατά της χωροθέτησης Βιοτεχνικού Πάρκου στους Βαρυπατάδες τάχθηκαν με ποσοστό 82%, οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος που συμμετείχαν χθες στο τοπικό δημοψήφισμα που διενήργησε ο Δήμος Αχιλλείων. Στη διαδικασία πήραν μέρος 204 δημότες επί συνόλου 360 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Κατά της χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ ψήφισαν 186 άτομα, 24 υπέρ, ενώ βρέθηκαν 9 άκυρα και 3 λευκά ψηφοδέλτια.
Ωστόσο, θέμα για τη νομιμότητα ή όχι του δημοψηφίσματος ανέκυψε καθώς αποκαλύφθηκε ότι για την εφαρμογή του άρθρου του νέου Δημοτικού Κώδικα, που καθιερώνει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, απαιτείται η έκδοση εκτελεστικού Προεδρικού Διατάγματος που δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ αντικείμενο των τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορεί να είναι «θέματα εθνικής πολιτικής, και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές ή νομαρχιακές αρμοδιότητες».
Ο νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, μιλώντας στην ΕΡΑ, επιβεβαίωσε την εμπλοκή τονίζοντας πως η αρμοδιότητα χωροθέτησης ΒΙΟ.ΠΑ. και γενικά οχλουσών χρήσεων – σε επίπεδο νομού - ανήκει στη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας και όχι στους Δήμους, ή τη νομαρχία που ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός.
Ενδεικτικό του κλίματος παραπληροφόρησης και πλήρους διαστροφής της αλήθειας που επεκράτησε στους Βαρυπατάδες είναι και το περιεχόμενο της αφίσας με την ένδειξη “ΒΙΟΠΑ = ΚΑΡΚΙΝΟΣ” (φωτο) που τοιχοκολήθηκε στο χωριό ενόψει του δημοψηφίσματος.

Παραιτείται ο Γ. Λέκκας από την προεδρία της Νομαρχιακής


Την παραίτησή του από την προεδρία της ΝΟΔΕ πρόκειται να υποβάλει σύμφωνα με πληροφορίες, απόψε ο Γ. Λέκκας, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.
Πιθανότατα η κίνηση αυτή να συνδυάζεται με την επιθυμία που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Προσωρινά καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Κ. Σπίνουλας και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, για την εκλογή νέου προέδρου.

Την Τρίτη ψηφίζεται στη Βουλή το άρθρο για τη μοριοδότηση της εντοπιότητας


Άρχισε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο « Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης» του οποίου το άρθρο 16 αποτελεί τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 101.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Δένδιας από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου είπε τα εξής:
«Ο λόγος της παρουσίας μου σήμερα εδώ είναι να αναφερθώ σύντομα στο άρθρο 16 του συγκεκριμένου νομοθετήματος, το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα άρθρο εξαιρετικά σημαντικό και θα σας εξηγήσω γιατί:
Το άρθρο 16 του παρόντος νομοθετήματος είναι μια πάρα πολύ σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία και θα μου επιτρέψετε ειλικρινά να παρακαλέσω, να τύχει της στήριξης από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, γι’ αυτό μιλώ επί της αρχής πριν τοποθετηθούν οι εισηγητές στα άρθρα. Το άρθρο 16 είναι η υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 101 παραγρ. 4 του συντάγματος, που το ΠΑΣΟΚ με την απουσία του στη διαδικασία αναθεώρησης, έβαλε σε κίνδυνο.
Το άρθρο 101, παραγρ. 4 του συντάγματος είναι μια διάταξη η οποία επιβάλλει στον Έλληνα νομοθέτη και στη διοίκηση όταν δρά κανονιστικά να λαμβάνει υπόψη και την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών και των απομονωμένων ορεινών περιοχών. Είναι μια διάταξη δηλαδή η οποία επιβάλλει να λαμβάνουμε πρόνοιες τέτοιες, ώστε να επαναφέρουν τουλάχιστον σε νομοθετικό και σε κανονιστικό επίπεδο την συνέχεια της Ελληνικής επικράτειας, όταν αυτή η συνέχεια δεν μπορεί να είναι γεωγραφικός όρος και να δρα έτσι ο νομοθέτης ώστε να την αποκαθιστά. Να αποκαθιστά ο νομοθέτης την αδικία της γεωγραφικής ασυνέχειας . Το άρθρο 16 λοιπόν, είναι η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία σε υλοποίηση της επιταγής του συνταγματικού νομοθέτη. Ορίζει ότι θα πρέπει όταν υπάρχουν διαδικασίες κατά τα άρθρα 17και 18 του Ν.2190/94, του νόμου που προβλέπει και το ΑΣΕΠ , στο μεν πρώτο να υπάρχει μοριοδότηση κατά 30%, 30 μόρια στα 100 , μοριοδότηση ιδιαίτερα σημαντική εάν λάβετε υπόψη σας ότι σ’ αυτό τον πίνακα ένα διδακτορικό έχει 4 μόλις μόρια, ένας μεταπτυχιακός τίτλος έχει 2 μόρια και εδώ μιλάμε για 30 μόρια και από την άλλη όταν υπάρχει η διαδικασία του άρθρου 18 να υπάρχει απόλυτη πρόταξη .
Αυτό είναι απόλυτη ανάγκη για τις απομονωμένες περιοχές που μνημονεύονται στο συγκεκριμένο άρθρο, διότι η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι δεν καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται. Γίνονται οι διαγωνισμοί ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες, αλλά οι επιτυχόντες αυτοί ποτέ δεν καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές, με αποτέλεσμα η δημόσια διοίκηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας στις περιοχές αυτές να έχει τέτοια κενά που να εμποδίζεται η λειτουργία του.
Είναι μια παρέμβαση η οποία έχει δύο διαφορετικές κατευθύνσεις που είναι εξαιρετικά επωφελείς. Πρώτον να αντιμετωπίζονται η γεωγραφική ασυνέχεια και τα προβλήματα στην απασχόληση που αυτή δημιουργεί και δεύτερον να στελεχώνονται η δημόσια διοίκηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας σ’ αυτές τις απομονωμένες περιοχές της χώρας,, στις περιοχές αυτές που τα κενά έχουν πολλαπλή σημασία και δημιουργούν πολλά προβλήματα.
Παράδειγμα ένα κενό ενός γιατρού ή ενός νοσηλευτή στο Νοσοκομείο της ιδιαίτερης εκλογικής μου περιφέρειας, της Κέρκυρας, δεν είναι το ίδιο με το αντίστοιχο κενό στην Αθήνα ή στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, διότι στην Αττική ή στη Θεσσαλονίκη ή στις μεγάλες Περιφέρειες υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής . Μπορεί ο ασθενής να πάει σ’ ένα άλλο νοσοκομείο, μπορεί η έκτακτη ανάγκη να καλυφθεί από έναν άλλο μηχανισμό ενώ στις απομονωμένες περιοχές δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το κενό λοιπόν αυτό έχει πολλαπλασιαστική επιζήμια επιρροή στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Λέω λοιπόν και ξαναλέω και παρακαλώ θερμά γι’ αυτό, το άρθρο 16 του νομοθετήματος το οποίο φέρνει η κυβέρνηση έχει έννοια και έχει ουσία να ψηφισθεί ομοφώνως από όλες τις πτέρυγες της Βουλής".

Και η Κέρκυρα στην τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας

Ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί και η Κέρκυρα, στον οργανισμό που θα συστήσουν 13 φορείς -κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- για την τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας οδού, καταβάλει η Νομαρχία.
Με την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), επιχειρείται η αξιοποίηση των δυνατότητων που δημιουργούνται, με την ανάδειξη των βιοτόπων και των ιδιαίτερων γνωρισμάτων κάθε περιοχής, την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και τη διάσωση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Χρ. Σκούρτη, έχουν ήδη γίνει επαφές με τη Νομάρχη Ξάνθης που είναι και ο εμπνευστής του εγχειρήματος.
Η Κέρκυρα αποτελεί την κατάληξη της Εγνατίας. Στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου θα τεθεί και το αίτημα μας να συμμετέχουμε στην προγραμματική σύμβαση”.
Ο κ. Σκούρτης επανέλαβε ότι η Εγνατία αποτελεί ένα μέσο με το οποίο μπορεί να βελτιωθεί ο τουρισμός τόσο αριθμητικά όσο και σε οικονομικά μεγέθη, τόσο από τη Βόρειο Ελλάδα όσο και από χώρες της Βαλκανικής.
Η Ν.Α. θα συμμετάσχει μαζί με την Περιφέρεια Ι.Ν. σε συνέδριο εναλλακτικού τουρισμού που γίνεται στη Φλώρινα όπου θα εκτεθούν τοπικά προιόντα.
Από την άλλη, ανέφερε ότι πέρυσι η Ν.Α. συμμετείχε για πρώτη φορά με αυτόνομο περίπτερο στην έκθεση της Σόφιας με στόχο την τουριστική αγορά της Βουλγαρίας.
Επίσης θετικά αποτελέσματα υπήρξαν και από τη διαφήμιση στην έκθεση του Δουβλίνου, τα οποία φάνηκαν και από τη σημαντική αύξηση των αφίξεων από την Ιρλανδία.
Τέλος, ενέργειες γίνονται και προς τη αγορά της Εσθονίας καθώς προγραμματίζεται η φιλοξενία Εσθονών 40 τουριστικών πρακτόρων.

Η πρώτη συνεδρίαση για Ευρωπαικό πρόγραμμα πολιτισμού


Η πρώτη συνεδρίαση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος πολιτισμού 2007-2013, με θέμα “ΦΩΣ. Σχεδιαστές φωτισμού για αστικά ιστορικά τοπία”, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη συνεδριακή αίθουσα στο Φαληράκι.
Ο Δήμος Κερκυραίων στα πλαίσια της υλοποίησης των Δράσεων του Σχεδίου Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης ενταγμένης στα προστατευόμενα μνημεία από την UNESCO, υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα χρηματοδότησης για την πιλοτική εφαρμογή της Δράσης 18,3 του σχεδίου, σχετικά με το φωτισμό των μνημειακών συνόλων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Πολιτισμός 2007 - 2013 και η σχετική σύμβαση υπεγράφη από τον Δήμαρχο Κερκυραίων τον Ιούλιο του 2009.
Ο Δήμος Κερκυραίων είναι επικεφαλής ενός δικτύου πόλεων UNESCO : Sighisoara (Ρουμανία), Graz (Αυστρία), και Sevilla (Ισπανία) για την εφαρμογή ενός διετούς προγράμματος με σκοπό την δραστηριοποίηση των σχεδιαστών φωτισμού γύρω από το θέμα του καινοτόμου και δημιουργικού φωτισμού των μνημειακών συνόλων με σκοπό την προώθηση της ερμηνείας και κατανόησης των πολιτιστικών αξιών τους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις εργασίας που ο Δήμος θα οργανώσει σε οκτώ Ευρωπαϊκές πόλεις, φωτιστικά δρώμενα, πειραματικές μελέτες και πιλοτικές εφαρμογές φωτισμού μνημείων, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων ιστορικών πόλεων και σχεδιαστών φωτισμού.
Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 400.000,00 ευρώ, η χρηματοδότηση της Ε.Ε. καλύπτει το 50% του ποσού ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί με ίδιους πόρους των πόλεων - εταίρων.
Οι αντιπροσωπείες των πόλεων θα επισκεφθούν υφιστάμενα δίκτυα φωτισμού στα μνημειακά σύνολα της πόλης για την από κοινού εκτίμηση της ποιότητας και δυνατότητας βελτίωσης.

Τρία θερινά συνέδρια συνδιοργανώνει στο Μον Ρεπό ο Δήμος Κερκυραίων


Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Δήμο Κερκυραίων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ε.ΚΕ.Φ.Ε. « Δημόκριτος», διοργανώνουν στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών”, τρία θερινά σχολεία και Συνέδρια στην Κέρκυρα, από 30/08/2009 έως 20/09/2009, στο συνεδριακό κέντρο Mon Repos.
Με την αφορμή αυτή κοινή συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα από το Δήμαρχο Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ και τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ζουπάνο.
Τα θερινά Σχολεία και Συνέδρια Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων της Κέρκυρας, είναι μια διεθνής διοργάνωση, που αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας των Ελλήνων ερευνητών με διακεκριμένους ξένους συναδέλφους.
Ο Δήμαρχος Κερκυραίων δήλωσε τα εξής: «Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένα ακόμα Διεθνές Γεγονός όπως το Συνέδριο Φυσικής θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας και στον ιστορικό χώρο του Mon Repos. Οι προσπάθειες για την πραγματοποίηση διεθνών εκδηλώσεων, έχουν αρχίσει πολλά χρόνια πριν με την συνεργασία αλλά και υποστήριξη και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, τόσο του κ. Χρύσανθου Σαρλή, όσο και του κ. Ιωάννη Τρεπεκλή. Μέσα από διεθνούς κύρους εκδηλώσεις προβάλλεται η Κέρκυρα, προωθώντας επίσης μια εναλλακτική μορφή τουρισμού όπως είναι ο Συνεδριακός Τουρισμός. Να ευχαριστήσω τον κ. Ζουπάνο για τις προσπάθειες που έκανε ώστε να πραγματοποιηθεί το συνέδριο στην Κέρκυρα και εύχομαι κάθε επιτυχία».
Ο κ. Ζουπάνος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Μικάλεφ τόσο για τα καλά του λόγια αλλά και για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία που προσέφερε ο Δήμος Κερκυραίων, για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Απογοητευτικά τα ποσοστά επιτυχίας των κερκυραίων υποψηφίων στις εισαγωγικές

Κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές κρίνονται οι επιδόσεις των Κερκυραίων υποψηφίων στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις, σε σχέση με τα πανελλαδικά ποσοστά επιτυχίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ Νίκος Μεταλληνός, το ποσοστό επιτυχίας εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων της Κέρκυρας ανέρχεται στο 53%, όταν πανελλαδικά το Υπουργείο Παιδείας δίνει ποσοστό 90%.
Στα ΕΠΑΛ το ποσοστό επιτυχίας είναι 20,9% έναντι 30,8% του πανελλαδικού.
Οπως ωστόσο διευκρινίζει η ΕΛΜΕ το ποσοστό επιτυχίας στην Κέρκυρα υπολογίστηκε στο σύνολο αυτών που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις, ενώ στην Επικράτεια βάση των στοιχείων που έδωσε το Υπουργείο, ο υπολογισμός έγινε σε αυτούς που κατέθεσαν μηχανογραφικό. “Είναι προφανές ότι το υπουργείο κάνει λαθροχειρία για να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας, γιατί αγνοεί αυτούς που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις, αλλά δεν κατέθεσαν μηχανογραφικό, επειδή δεν είχαν τη βάση του 10 .
Αν ο υπολογισμός γίνει και στην Κέρκυρα επί του αριθμού αυτών που κατέθεσαν μηχανογραφικό τα ποσοστά επιτυχίας συνολικά (ΓΕΛ+ΕΠΑΛ) είναι : Πανελλαδικά 74% και στην Κέρκυρα 61%”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.
Ικανοποίηση στο Ι.Π.
Από την άλλη, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρύτανης του Ι.Π. Δημήτρης Τσουγκαράκης δήλωσε ικανοποιημένος από την συνολική επίδοση, και υπογράμμισε πως “με εξαίρεση το τμήμα Μουσικών Σπουδών που ακολούθησε την πτώση όλων των μουσικών τμημάτων της χώρας, κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά, οι υποψήφιοι φοιτητές έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου παρά το ακριβό κόστος ζωής της Κέρκυρας το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την επιλογή τους”.

Περιφερειάρχης: Στην ευχέρεια του Πρωθυπουργού είναι να επιλέγει τον τρόπο με τον οποία είναι στελεχωμένη η δημόσια διοίκηση

Στην ευχέρεια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης γενικότερα είναι να επιλέγει τον τρόπο με τον οποία είναι στελεχωμένη η δημόσια διοίκηση σύμφωνα πάντα και με τον Νόμο”. Αυτό απάντησε ο περιφερειάρχης με αφορμή τα σενάρια αντικατάστασής του. Οσο για τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών,. σημείωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι ο μόνος που έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που δεν επιθυμει να στηρίξει τον Κ. Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Σενάρια μετακινήσεων ή αντικαταστάσεων τα αντιμετωπίζω από τον Σεπτέμβριο του 2004. Έχω κατ’ επανάληψη μεταφέρει την άποψή μου για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να υπηρετεί κάθε Γ.Γ.”, τόνισε ο κ. Βόσδου.

Ψευδές δημοσίευμα
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε ψευδές δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα ότι η σύζυγος του διορίστηκε στα ΕΛΤΑ Ιωαννίνων.
“Θέλω να πληροφορήσω τον κόσμο ότι η σύζυγός μου είναι συνταξιούχος, δεν δραστηριοποιείται πουθενά και δεν κατέχει καμία θέση” τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τουρισμό
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιφερειάρχη, όλοι όσοι προέβλεπαν τον χειμώνα πλήρη κατάρρευση του τουρισμού, διαψεύδονται.
Παρατηρείται μεν μείωση των αφίξεων εξωτερικού, όχι όμως στον βαθμό που έδειχναν οι προβλέψεις κατά την χειμερινή περίοδο.
Από την άλλη, παρατηρείται μια έντονη αύξηση του εσωτερικού τουρισμού η οποία ισοσκελίζει τις αφίξεις εξωτερικού.
“Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια οικονομική κρίση, μπορούμε να πούμε ότι δεν είχαμε μια άσχημη τουριστική χρονιά. Από την άλλη, θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα αυτά δεδομένα και πολύ σύντομα, από το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου και μετά, θα πρέπει να γίνει εκείνη η προσαρμογή, τόσο της διαφημιστικής καμπάνιας, όσο και των νέων επιλογών, έτσι ώστε η επόμενη σεζόν, να μας βρει προετοιμασμένους ακόμα καλύτερα”.
Σε ότι αφορά τα έργα υποδομών, τα οποία επηρεάζουν και την τουριστική κίνηση, ο Γ.Γ. της ΠΙΝ, εκτίμησε ότι, είναι ανεξάρτητα από τον τουρισμό και την αύξηση ή μείωσή του.

Ν.Ε. ΚΚΕ: “Διαχρονικές οι ευθύνες για τις πυρκαγιές


“Διαχρονικές οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πυρκαγιές Χρειάζεται λαϊκή οργάνωση και πρωτοβουλία αντίθετη προς την κυρίαρχη πολιτική”, τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Ν.Ε του ΚΚΕ.
“Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Βορειοανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου. Υλοποιούνται σχεδιασμοί για την αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων γης, για την αλλαγή της χρήσης γης ή για τη διατήρηση της χρήσης που θα οργανωθεί με στόχο το κέρδος, όπως η κατάργηση των λαϊκών χαρακτηριστικών που διατηρούν σειρά παραλιακών χώρων και άλλων εκτάσεων. Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική και σε άλλα μέρη της χώρας και που τώρα είναι σε πορεία κορύφωσης. Έρχεται να διαδεχτεί τις μεγάλες καταστροφές του 2007 στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία και την Εύβοια, που επίσης έγιναν βάσει σχεδίου και που οι ευθύνες για τους εμπρησμούς δεν έχουν ακόμα αποδοθεί. Την ύπαρξη σχεδίου μαρτυρούν, εκτός των άλλων, οι φανερές κινήσεις αντιπερισπασμού των εμπρηστών, με σκοπό να διασκορπίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Για τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν είναι όλοι οι κάτοικοι εξίσου υπεύθυνοι, όπως επίμονα επιχειρείται να καλλιεργηθεί, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων και οι σχεδιασμοί τους. Όταν το κέρδος και ο ατομισμός αναγορεύονται σε υπέρτατες αξίες, είναι επόμενο να διαχέεται και στους «κάτω» αυτή η αντιδραστική ιδεολογία και επιδίωξη, που σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν ισομοιράζει την κρατική και κυβερνητική. Επιβεβαιώθηκε. άλλη μια φορά, η ανάγκη να γίνει η γη κοινωνική ιδιοκτησία, να έχει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενος στην πρώτη ακόμα και σε δεύτερη κατοικία, έξω από το καθεστώς της αγοραπωλησίας γης και στο πλαίσιο της οργανωμένης δόμησης, που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει όλους τους απαραίτητους όρους για την ύδρευση, την αποχέτευση, την ύπαρξη ελεύθερων χώρων και ζωνών ασφαλείας.
Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και η έλλειψη σχεδιασμού. Είναι η γενικότερη πολιτική που έχει οδηγήσει και στην ερήμωση των χωριών.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και είχε καταθέσει προτάσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη, επειδή το νέο οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών δε βρήκε αποτελεσματική και οργανωμένη κρατική απάντηση. Η ηρωική δράση των πυροσβεστών και των κατοίκων δεν ήταν δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας.

Η κυβέρνηση ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες καταστροφές του 2007:

* Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού.
* Για τη μη χάραξη και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που προέκυψαν από τις αντιθέσεις των διαφόρων φορέων.
* Για την αργοπορία στη διασφάλιση ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό.
* Για τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.
Το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα:
•Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
* Αμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
* Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
* Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
* Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
* Δωρεάν στέγαση των πληγέντων, που έχουν ανάγκη, στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
* Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
* Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας”.

Προκήρυξη για την ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Προκήρυξης για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου – Υπηρεσιών μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι παρεχόμενες ενισχύσεις αφορούν στις ακόλουθες θεματικές ενότητες :

o Μεταποίηση
o Τουρισμός
o Εμπόριο
o Υπηρεσίες
o Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης (Franchise) και υπάγονται σε μία από τις παραπάνω θεματικές ενότητες.

Το Πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον 2 χρήσεις, απασχολούν από 0 έως 50 άτομα και ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών της τριετίας τους κυμαίνεται:

1. από 50.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα «Μεταποίηση»,

2. από 25.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα «Τουρισμός»

3. και από 30.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, επίσης, για τις θεματικές ενότητες «Εμπόριο» και «Υπηρεσίες».

Το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται, ανάλογα με τη Γεωγραφική Ζώνη, σε 55% ή 65%, του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τη Θεματική Ενότητα. Σε περίπτωση που η υποβαλλόμενη πρόταση ξεπερνά τα προαναφερόμενα όρια του προϋπολογισμού (σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος) οι επιπλέον δαπάνες δεν επιχορηγούνται. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1 δισ. 50 εκατ. ευρώ (1,050 δισ.)

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό επιχορήγησε που έχει δοθεί για ανάλογες δράσεις ενώ για πρώτη φορά στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται και η δημιουργία μια η αποπεράτωση κτιριακών εγκαταστάσεων

Συνεργαζόμενες Τράπεζες

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, έχει δώσει το ρόλο του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.) σε μεγάλο αριθμό Τραπεζών, προκειμένου να διαχειριστούν για λογαριασμό του το Πρόγραμμα. Οι Συνεργαζόμενες Τράπεζες από σήμερα παρέχουν ενημέρωση για την οργάνωση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Οι Τράπεζες αυτές αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΑ της Προκήρυξης. Τα υποκαταστήματα των Τραπεζών αναφέρονται στο site www.ependyseis.gr

Χρόνος και Τρόπος Υποβολής


Όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν τις επενδυτικές προτάσεις τους από 1η Σεπτεμβρίου 2009, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα www.ependyseis.gr και σε έντυπη μορφή στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 9η Νοεμβρίου 2009. Μπορούν να επιχορηγηθούν δαπάνες μίας επενδυτικής πρότασης που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Μαΐου 2009 και μετά, ημερομηνία προδημοσίευσης της προκήρυξης.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής ΚΥΑ Προκήρυξης.

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα παρέχονται από τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες.


Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ Σωτήρης Βόσδου αναφερόμενος στην κοινή Υπουργική Απόφαση για την στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, δήλωσε ότι «η ΚΥΑ αυτή αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση με στόχο την στήριξη του μικρομεσαίου επιχειρηματία και την ενίσχυση της ελληνικής επιχείρησης. Με την ορθολογική διαχείριση των κοινοτικών πόρων η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον στόχο για πρόσθετους ρυθμούς ανάπτυξης για τη χώρα μας, στηρίζοντας την ελληνική Περιφέρεια και διασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.»

Eπίσκεψη Μικάλεφ στο Αλσος των Φυλακών


Η επίβλεψη των εργασιών καθαρισμού και ανάδειξης του Άλσους, που πραγματοποιούνται από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κερκυραίων ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες στο Άλσος Φυλακών, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ, συνοδευόμενος από την αρμόδια Αντιδήμαρχο Χρυσούλα Τόμπρου.
Ο κ. Μικάλεφ στις δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «η Δημοτική αρχή, πιστή στις δεσμεύσεις αλλά και στο πρόγραμμα της, συνεχίζει τις παρεμβάσεις τόσο στην πόλη όσο και στις περιαστικές περιοχές.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά.
Ο καθαρισμός ενός χώρου όπως το Άλσος Φυλακών απαιτεί ενέργειες ώστε να διασφαλισθεί η καλή εικόνα και η καθαριότητα του χώρου και μετά το πέρας των εργασιών.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής δεν αρέσουν σε κάποιους.
Αναφέρομε σε αυτούς οι οποίοι προέβησαν σε καταγγελίες ότι ο Δήμος Κερκυραίων κατά τις εργασίες καθαρισμού προέβη σε ανεξέλεγκτη κοπή και καταστροφή δένδρων. Θέλω να διευκρινίσω ότι τα δένδρα τα οποία κόπηκαν από την υπηρεσία του Δήμου, εγκυμονούσαν κινδύνους για την διέλευση των πεζών, ήταν δένδρα τα οποία ξεριζώθηκαν από καιρικά φαινόμενα καθώς και δένδρα ξερά τα οποία παραμένοντας στον χώρο, αποτελούν κίνδυνο για την υγιή ανάπτυξη των υπολοίπων δένδρων. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Δημοτική Αρχή, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στον Κερκυραϊκό Λαό».
Η αντιδήμαρχος Πρασίνου Χρυσούλα Τόμπρου από την πλευρά της δήλωσε: “Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα των εργασιών στο χώρο του Άλσους.
Χρειάζονται ακόμα αρκετές προσπάθειες για το τελικό αποτέλεσμα το οποίο είμαι πεπεισμένη ότι θα μας δικαιώσει”.

Σε απεργία στις 2 Σεπτεμβρίου οι ξενοδοχουπάλληλοι

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρά το Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας στις 2 Σεπτεμβρίου, διεκδικώντας αύξηση μισθών και κατοχύρωση θεσμικών αιτημάτων.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Στ. Πελάης, ένα ακόμη αίτημα είναι να μην ισχύσει το “κόψιμο” της ιατρικής περίθαλψης και κατάργηση των βαρέων και ανθυγεινών.
“Πρόκειται για κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.Θα δώσουμε και πάλι αποφασιστικά τη μάχη”.
Ανέφερε ακόμα ότι προχθές έγινε επίσχεση εργασίας για την καταβολή δεδουλευμένων Ιουλίου στο ξενοδοχείο Maremode με τη συμμετοχή και αλλοδαπών εργαζόμενων, η οποία είχε επιτυχή κατάληξη.
“Οι ξενοδόχοι θέλουν να στήσουν σκλαβοπάζαρα προκειμένου να φέρουν από την ανατολική Ευρώπη φτηνά εργατικά χέρια και να διώχνουν τους ντόπιους εργαζόμενους ως αντιοικονομικούς».
Την απεργία των ξενοδοχουπαλλήλων στηρίζει το Εργ. Κέντρο.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ανοδος των βάσεων και στα τμήματα του Ι.Π.


Tέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έδωσε η ανακοίνωση των βάσεων και των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224. Άνοδο σημείωσαν οι βάσεις, σε όλα τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, (121 έως 402 μονάδες )εκτός από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών.
“Ως σημαντικό αξιολογείται επίσης το γεγονός της υψηλής βαθμολογίας των πρώτων επιτυχόντων, που τεκμηριώνει την ελκυστικότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου ως επιλογής και της Κέρκυρας ως τόπου σπουδών”, τονίζεται σε ανακοίνωση της πρυτανείας.
Αναλυτικά, οι βάσεις στο Ι.Π. είχαν ως εξής:
•Στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας: η βάση είναι 19.194 μόρια, σημειώνοντας άνοδο 138 μορίων. Αντιθέτως πτώση κατά 137 μόρια σημείωσε η βάση στην ειδίκευση ισπανικής γλώσσας του Τμήματος που είναι εφέτος 13.436 μόρια.
•Στο Τμήμα Πληροφορικής: η βάση είναι 14.757 μόρια, σημειώνοντας άνοδο 329 μορίων
• Στο Τμήμα Ιστορίας: η βάση εισαγωγής είναι 14.242 μόρια, σημειώνοντας άνοδο 112 μορίων
•Στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας: η βάση είναι 13.193 μόρια, με άνοδο 326 μορίων
•Στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειονομείας: η βάση είναι 12.454, με άνοδο 402 μορίων
•Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών: η βάση είναι 11.901 μόρια, με πτώση - σε σχέση με πέρσι 719 μορίων.
Αυξήθηκαν
οι εισαγόμενοι

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτζοπούλου, συγκριτικά με την περσινή χρονιά φέτος αυξήθηκαν οι εισαγόμενοι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενώ συνολικά παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων που αγγίζει το 4,5%.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 (61.298 με το 90%) 18.665 με το 10%, 435 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 9.525 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ, 1.900 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 603 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 97.407.
Συγκριτικά με το 2008 προκύπτει ότι φέτος αυξήθηκαν κατά απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι. Επίσης παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων-επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο ποσοστό 90% η αύξηση ξεπερνά το 4%, ενώ στο 10% η αύξηση που καταγράφεται είναι 1%.
Σημαντική αύξηση των επιτυχόντων κατά 19% παρατηρείται στα Ημερήσια ΤΕΕ, στα Εσπερινά ΤΕΕ κατά 7% και στα Εσπερινά Λύκεια κατά 3,5%.
Φέτος σημειώνεται αριθμός ρεκόρ αριστούχων, κάτι που σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά θέσεων στις περιζήτητες σχολές αφενός, απογειώνει τις βάσεις εισαγωγής του συνόλου των περιζήτητων σχολών (εκτός των νομικών), αφετέρου στερεί σε μερικές χιλιάδες αριστούχων τη δυνατότητα να εισαχθούν σε τμήματα της πρώτης τους προτίμησης.
Tα περιζήτητα τμήματα των παιδαγωγικών (δάσκαλοι) αλλά και των νηπιαγωγών του 1ου επιστημονικού πεδίου ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά τις ήδη υψηλές βάσεις τους, τα μαθηματικά, φυσικά, χημικά και τα πολυτεχνικά τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου απογειώνονται, οι ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές κ.λπ. «χτυπάνε κόκκινο» ανόδου ενώ άνοδος υπάρχει και στις «ναυαρχίδες» των οικονομικών τμημάτων του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Επίσης, φέτος αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ κενών θέσεων σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, που ανέρχονται περίπου στις 20.000.
Εγγραφές
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.
Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β΄ εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Εμπρησμός από αμέλεια η φωτιά στην Παλαιοκαστρίτσα

Εξιχνιάστηκαν τα αίτια της πυρκαγιάς της 20ης Αυγούστου κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα. Σύμφωνα με τον διοικητή του α’πυροσβεστικού σταθμού Α. Ρίζο, πρόκειται για εμπρησμό από αμέλεια.
Στο μεταξύ τον φετινό Αύγουστο και μέχρι στιγμής στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα είχαμε 4 με 42 στρέμματα πυρκαγιές, έναντι 13 πέρυσι όπου κάηκαν 100 στρέμματα.
Στο σύνολο του νομού είχαμε 9 πυρκαγιές φέτος με 60 στρέμματα καμένα.
Η εξιχνίαση της πυρκαγιάς στην Παλαιοκαστρίτσα, είχε και το...ευτράπελό της πάντως, καθώς όπως είπε ο κ. Ρίζος, προκλήθηκε όταν ο κατηγορούμενος, αποφάσισε να μεταφέρει σε τρέιλερ αυτοκινήτου μια ψησταριά, στην οποία είχε τοποθετήσει αναμμένα κάρβουνα.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής όμως, τα κάρβουνα, εξαιτίας του τραντάγματος από το οδόστρωμα, πετάχτηκαν έξω από την ψησταριά και άναψαν φωτιά στα ξερά χόρτα που υπήρχαν στην άκρη του δρόμου...

Δριμύ κατηγορώ Γ.Καλούδη κατά ΟΛΚΕ

Δριμύ κατηγορώ κατά της διοίκησης του ΟΛΚΕ για “υποβάθμιση της εικόνας του λιμένα” εξαπέλυσε με δήλωσή του, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Καλούδης

Μεταξύ άλλων σημείωσε και τα εξής:
"Η σημερινή Διοίκηση και Διεύθυνση του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας έχουν κατορθώσει το ακατόρθωτο: Στοιχειώδη πράγματα δεν γίνονται, όπως το βάψιμο των φανοστατών της παραλιακής της Γαρίτσας και ο φωτισμός της παραλιακής της Γαρίτσας και άλλα τερατώδη γίνονται όπως τα τεράστια πέτσα στο καφέ γυαλί, άχρηστα και καρακιτσαριό,που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων!
Ενδεικτικά:
1. Δεν έχουν κάνει τη χωροθέτηση ζωνών του Λιμανιού: επιβατική και εμπορική,διότι το Λιμάνι ήταν,είναι και πρέπει να είναι και εμπορικό.Αποτέλεσμα η άθλια κατάσταση να γίνεται φορτοεκφόρτωση αδρανών υλικών δίπλα σε επιβατηγά-τουριστικά πλοία.
2. Δεν έχουν κάνει τη προβλήτα των Πλοίων Εσωτερικού!
3. Παραμέλησαν πλήρως τη παραλιακή της Γαρίτσας! Δεν έβαψαν ούτε τους φανοστάτες !!!
4. Τεράστια-αχρείαστα-Κιτσαριό πέτσα στο Καφέ-Γυαλί, άθλιο θέαμα στη μέση από τα δύο κοσμήματα Βενετσιάνικα Φρούριά μας! Έπρεπε να ξεσηκωθεί μέχρι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας για να πουν ότι μπορεί να το -συζητήσουν!!!
5. Ενώ έπρεπε να ενθαρύνουν την προσέλευση πλοίων στο Λιμάνι, παράνομα απαγόρευσαν τη πετρέλευση και τον ανεφοδιασμό των αλβανικών αλιευτικών, τα οποία ίδια όμως πλοία το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα δεχόταν και τα δέχεται. Έτσι τα καρνάγια , οι ναυπηγοί, τα ρυμουλκά, τα πρατήρια, τα καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, οι ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ της Κέρκυρας χάνουν έσοδα και πελατεία τα οποία εισπράττει η Ηγουμενίτσα, λες και εκεί -είναι ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ !!! Ή είναι πιο έξυπνοι και ικανοί οι Ηγουμενιτσιώτες ???
6. Ενώ είχαν δεσμευθεί εδώ και μήνες ότι θάχε συζητηθεί και αποφασισθεί η μείωση των λιμενικών τελών ώστε περισσότερα πλοία να προσεγγίζουν το λιμάνι, δεν έκαναν τίποτα, εμπαίζοντας τους Κερκυραίους !!! !!"

Περιοδεία Α. Γκερέκου στα Διαπόντια


Διήμερη περιοδεία στα Διαπόντια Νησιά, Μαθράκι, Οθωνούς και Ερείκουσσα, πραγματοποίησε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, στις 22 και 23 Αυγούστου 2009.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου της βουλευτού:
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της, η βουλευτής έτυχε της θερμής υποδοχής των κατοίκων, ενώ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων τόσο με τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, όσο και με τους κατοίκους των νησιών, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρία ακριτικά νησιά, να ανταλλάξει απόψεις για την αναπτυξιακή τους προοπτική, αλλά και να συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο διαρκούς διεκδίκησης και συνεργασίας.
Ομόθυμη ήταν η θέση των κατοίκων και των τριών νησιών, σύμφωνα με την οποία τα τελευταία 5 χρόνια τα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί, ενώ έχουν εμφανιστεί και νέα, καταγγέλλοντας την Ελληνική Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, για αδιαφορία, εμπαιγμό και εγκατάλειψη.
Πιο συγκεκριμένα, ως κυρίαρχα προβλήματα προσδιορίστηκαν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, σε συνάρτηση με τα προβλήματα και τις ελλείψεις στις λιμενικές υποδομές.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο Μαθράκι, το κεντρικό λιμάνι παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, καθώς η τουριστική περίοδος βαίνει στο τέλος της και για πρώτη φορά παραμένει καλυμμένο από τεράστιους όγκους φυκιών, οι οποίοι όχι μόνον δεν επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση και τον ελλιμενισμό των σκαφών, αλλά επιπλέον έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή, αποπνικτική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση, εξαιτίας της σήψης των. Αντίστοιχο πρόβλημα συναντάται και στο μικρό αλιευτικό καταφύγιο στη θέση «Απίδια».
Επιπλέον, η έλλειψη χρηματοδότησης για βασικά έργα οδοποιίας και για την τόσο αναγκαία προμήθεια της μονάδας αφαλάτωσης, έργα τα οποία είχαν ενταχθεί στο Γ ‘ ΚΠΣ αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν μέχρι και σήμερα, όπως και άλλα πρώτης προτεραιότητας προβλήματα, παραμένουν άλυτα.
Σε ότι αφορά δε στις υποτυπώδεις υποδομές υγείας, αξίζει να σημειωθεί ότι το ιατρείο που λειτουργεί στο νησί, με μια αγροτική ιατρό, δεν έχει στη διάθεση του επάρκεια φαρμακευτικού υλικού ακόμη και για την παροχή πρώτων βοηθειών –χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι πολίτες και επισκέπτες προσφέρουν αφιλοκερδώς Depon!!!- ενώ το περιβόητο και «δαφνοστεφανομένο» σύστημα τηλεϊατρικής βρίσκεται σε αχρηστία, αποθηκευμένο σε συρτάρια του ιατρείου.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού παρουσιάζει διαρκή επιβάρυνση, επηρεάζοντας καθοριστικά το βιοτικό επίπεδο, αλλά και την ήδη εξασθενημένη οικονομία του νησιού.
Αντίστοιχα, και σε ότι αφορά στο νησί των Οθωνών, τα προβλήματα παραμένουν εξίσου πολλά και μεγάλα, με κυρίαρχο αυτό της σοβαρής καθυστέρησης των εργασιών για την ολοκλήρωση κατασκευής των νέου λιμανιού. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την από Γ.Ν. 94/22-4-2009 απάντηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας στην επιστολή της κ. Γκερέκου, το λιμάνι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη Ιουνίου 2009 (!!!). Ωστόσο, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε το νέο λιμάνι, όταν και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί, να είναι απόλυτα ασφαλές και ικανό να δεχθεί μεγαλύτερα πλοία, επιτείνουν την αγωνία, την ανασφάλεια και τον ήδη έντονο προβληματισμό των κατοίκων του νησιού.
Ομοίως, έντονα απασχολούν την τοπική κοινωνία και οι τρέχουσες εξελίξεις που σχετίζονται με την τύχη των διαδικασιών για την θαλάσσια σύνδεση των νησιών με την απέναντι ακτή της Βόρειας Κέρκυρας.
Επιπρόσθετα, η αδυναμία σύνδεσης του νησιού με τα ευρυζωνικά δίκτυα (ADSL), η έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΗ εξαιτίας της οποίας καθυστερούν να επιδιορθωθούν οι συχνές βλάβες που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες και την παλαιότητα του δικτύου, η μεγάλη καθυστέρηση των εκβαθύνσεων των λιμανιών λόγω των επιχωματώσεων κ.α.,. διαμορφώνουν συνθήκες εγκατάλειψης, υποδηλώνοντας την παντελή αδιαφορία της πολιτείας και βέβαια της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τα πανέμορφα ακριτικά μας νησιά.
Σε συνέχεια των παραπάνω, εξαίρεση δεν αποτελεί το νησί της Ερείκουσσας, οι κάτοικοι του οποίου καταγγέλλουν με έντονο τρόπο την εγκατάλειψη τους από την Ελληνική Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.
Από την πλευρά της, η κυρία Γκερέκου, έχοντας την ευκαιρία να περιηγηθεί στην ενδοχώρα και των τριών νησιών, διαπίστωσε για άλλη μια φορά το πλήθος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, καταθέτοντάς πλήρη φάκελο με το σύνολο των ενεργειών της μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, η βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην από κοινού με τους κατοίκους των νησιών ιεράρχηση των προβλημάτων, στο συντονισμό των ενεργειών για την από κοινού διεκδίκηση επίλυσης των, αλλά και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική τους. Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην γεωπολιτική θέση και στη στρατηγική σημασία των Διαπόντιων Νησιών, σημειώνοντας πως η προστασία, ο σχεδιασμός και η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών αυτών πρέπει να αποτελούν βασική υποχρέωση και προτεραιότητα της χώρας μας.
«Τα νησιά αυτά, πέραν της στρατηγικής σημασίας τους, ως το απώτατο βορειοδυτικό άκρο της πατρίδας μας, διαθέτουν σημαντική ιστορία και παράδοση, αλλά και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα που συνθέτουν σημαντικά οικοσυστήματα, τα οποία χρίζουν προστασίας και μέριμνας για ήπια ανάπτυξη. Έχουμε στη διάθεση μας «διαμάντια» ανεκτίμητης αξίας, τα οποία δυστυχώς έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αναξιοποίητα και εκτεθειμένα σε κάθε κίνδυνο. Οι δε ακρίτες συμπολίτες μας παραμένουν εγκαταλελειμμένοι, χωρίς να μπορούν να απολαύσουν τα αυτονόητα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, χωρίς να έχει επιλυθεί το παραμικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Αντιθέτως, τα προβλήματα συσσωρεύονται και γιγαντώνονται με αποτέλεσμα, όχι τυχαία και αδικαιολόγητα, να περιγράφουν την τελευταία πενταετία ως μια περίοδο απόλυτης οπισθοδρόμησης», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής.
Κατά το πέρας της περιοδείας, οι κάτοικοι των νησιών ευχαρίστησαν την κα Γκερέκου τόσο για την επίσκεψη της στα νησιά, όσο και για το διαρκές ενδιαφέρον που επιδεικνύει, όπως αυτό προκύπτει σαφώς από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μέχρι και σήμερα.
Τέλος, η κα Γκερέκου ύστερα από τη συνεργασία που είχε με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πολίτες των τριών νησιών, προσδιόρισε σειρά συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες πρόκειται να προβεί, απευθυνόμενη σε υπηρεσίες και φορείς, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι άμεσες και ουσιαστικές λύσεις που οφείλουν να δώσουν για όλα αυτά τα ζητήματα, ενώ με τη σειρά της ευχαρίστησε και εκείνη για την θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν, επαναλαμβάνοντας την προσωπική της δέσμευση ώστε να συνεχίσει να διεκδικεί με την ίδια ένταση και να εργάζεται μεθοδικά και με σχέδιο, ώστε όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, τα Διαπόντια νησιά να τύχουν της προσοχής, της προστασίας και της ανάπτυξης που τους αξίζουν.

Ενταση στη λαική συνέλευση στους Βαρυπατάδες για το ΒΙΟ.ΠΑ.

Ένταση επικράτησε στη χθεσινή λαϊκή συνέλευση στους Βαρυπατάδες που συγκάλεσε η Νομαρχία με θέμα τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην περιοχή, εν όψει του αυριανού τοπικού δημοψηφίσματος που διοργανώνει ο Δήμος Αχιλλείων.
Κατά την παρουσίαση των επιχειρημάτων του Νομάρχη υπέρ της δημιουργίας του ΒΙΟΠΑ, στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη χωροθέτηση. Από την πλευρά του ο Στέφανος Πουλημένος υποστήριξε ότι το ΒΙΟΠΑ δεν θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα στους Βαρυπατάδες αλλά αντίθετα θα δώσει αξία στην περιοχή δίνοντας τέλος στην άναρχη κατάσταση που σήμερα επικρατεί με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση και λειτουργία οχλουσών χρήσεων.
Μερίδα των κατοίκων υποστηρίζει ότι το ΒΙΟΠΑ θα επιβαρύνει υπέρμετρα το περιβάλλον ενώ δεν συμβαδίζει με την σε κοντινό σημείο ύπαρξη οικισμού που έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός αλλά και με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως απείρου κάλλους. Από την πλευρά της η Νομαρχία απαντά ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που θα τηρηθούν αλλά και όρια των δραστηριοτήτων και πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φόβοι για μόλυνση της περιοχής με απόβλητα από τις δραστηριότητες του ΒΙΟΠΑ.
Στη συνέλευση παρευρέθηκαν στελέχη της δημοτικής αρχής τα οποία αρκέστηκαν στην παρουσίαση των επιχειρημάτων της μίας και της άλλης πλευράς και στην ανακοίνωση των λεπτομερειών για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο στο δημοψήφισμα.
ert.gr.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ
"Με αφορμή τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί περί του δημοψηφίσματος στους Βαρυπατάδες, με το οποίο οι κάτοικοι θα κληθούν να αποφασίσουν επί της δυνατότητας δημιουργίας ΒΙΟΠΑ στην περιοχή τους, ο Δήμος Αχιλλείων επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα εξής:

1. Το θέμα της χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση της προμελέτης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τις οχλούσες χρήσεις στο Νομό της Κέρκυρας.
2. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με έγγραφο της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος προς τον Δήμο Αχιλλείων, μας κάλεσε στις 11 Φεβρουαρίου 2009, να καταθέσουμε την άποψή μας, εντός 60 ημερών.
3. Ο Δήμος Αχιλλείων, πιστός στο ρόλο που θα πρέπει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, ξεκίνησε μια ευρύτατη, άνευ προηγουμένου δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποία οι κάτοικοι των Βαρυπατάδων και οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν ήδη επανειλημμένα την άποψή τους.
4. Στις 23 Μαρτίου, το θέμα του ΒΙΟΠΑ, συζητείται για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχιλλείων, παρουσία του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Βαρυπατάδων, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.α.
5. Στις 26 Απριλίου, πραγματοποιείται Λαϊκή Συνέλευση επί του θέματος στους Βαρυπατάδες, παρουσία του Δημάρχου Αχιλλείων και μελών της Δημοτικής Αρχής, του Νομάρχη, της Αντινομάρχου επί της Χωροταξίας, του Διευθυντή Χωροταξίας της ΝΑΚ κ.α.
6. Την επομένη, 27 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά εκτενώς το θέμα, παρουσία επίσης των τοπικών εκπροσώπων των Βαρυπατάδων. Εκεί, για πρώτη φορά, τίθεται το θέμα του δημοψηφίσματος και από την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
7. Τον Μάιο του 2009, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, επισκέπτεται προς ενημέρωση το ΒΙΟΠΑ Θεσπρωτίας.
8. Στις 29 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αχιλλείων συζητά για τρίτη φορά το ζήτημα και αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου οι κάτοικοι των Βαρυπατάδων να καταθέσουν με τον πλέον άμεσο τρόπο την άποψή τους για τη δημιουργία ΒΙΟΠΑ.
9. Την περασμένη Παρασκευή, 21 Αυγούστου, γίνεται η τελευταία Λαϊκή Συνέλευση στους Βαρυπατάδες, παρουσία του Δημάρχου Αχιλλείων, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και να διευκολυνθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος, η οποία αποτελεί ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ στους ίδιους τους κατοίκους, το πλαίσιο της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη λειτουργία που θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε άμεση συνεργασία με την τοπική κοινωνία, η οποία για πρώτη φορά στην Κέρκυρα και ίσως στην Ελλάδα, καλείται να καταθέσει επίσημα την άποψή της για ένα μείζον ζήτημα, ΑΜΕΣΑ, μακριά από ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ και ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.
Η απόλυτα δημοκρατική αυτή λειτουργία, είναι φυσικό να ενοχλεί πολλούς. Θεωρούμε ωστόσο ότι ο ΛΑΟΣ θα πρέπει να έχει κυρίαρχη άποψη για ζητήματα που αφορούν τον ίδιο και το μέλλον του τόπου μας. Εμείς δώσαμε την ευκαιρία σε όλους να ακούσουν και την μία και την άλλη άποψη. Την απάντηση θα δώσουν την Τετάρτη, οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΡΥΠΑΤΑΔΩΝ. Και να είναι σίγουροι όλοι ότι Η ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ".

Νομαρχία:Πρόγραμμα για επενδύσεις στην μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων

Ξεκίνησε σήμερα 25 Αυγούστου 2009, η προθεσμία κατάθεσης επενδυτικών προτάσεων στο Mέτρο 123Α που αναφέρεται στην «μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Το σχετικό Μέτρο περιλαμβάνει ενισχύσεις για την βελτίωση και ανάπτυξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού, ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων τους.

Για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δράσεις του Μέτρου οι οποίες αναφέρονται σε επεξεργασία και τυποποίηση προϊόντων όπως το λάδι, το κρασί, το μέλι, το κρέας και το γάλα.
Το πρόγραμμα


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω για το πρόγραμμα αλλά και να καταθέσουν το σχετικό φάκελο, στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας ενώ πληροφορίες και έντυπο υλικό μπορούν ακόμη να λάβουν επισκεπτόμενοι τον διαδικτυακό τόπο www.agrotikianaprixi.gr.

Ημερομηνία έναρξης κατάθεσης των φακέλων ορίστηκε η 25η Αυγούστου και λήξης η ημερομηνία εξάντλησης των διαθέσιμων πιστώσεων του Μέτρου.

Το προβλεπόμενο ύψος νομικής δέσμευσης που αφορά τη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 300 εκ. ευρω για την κάλυψη των αιτήσεων ενίσχυσης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Μέτρου ενώ υπό προϋποθέσεις υπάρχει δυνατότητα και περαιτέρω αύξησής του.

Στόχος του Μέτρου αυτού του Προγράμματος είναι η αύξηση της αξίας των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μέσω υιοθέτησης και ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, βελτίωση της ποιότητας καθώς επίσης και της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων τους.

Δικαιούχοι αιτήσεων ενίσχυσης είναι οι ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η ενίσχυση παρέχεται σε δικαιούχους των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα, που πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις σχετικά με το περιβάλλον, την υγιεινή, την εργασιακή ασφάλεια κλπ και που παρέχουν σαφείς εγγυήσεις για την εξασφάλιση της ιδίας τους συμμετοχής που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου Μέτρου θα ενισχυθούν μεταξύ άλλων, επενδύσεις στους εξής τομείς:

* Στο Κρέας, περιλαμβάνονται επενδύσεις σε σφαγειοτεχνική υποδομή, κυρίως εκσυγχρονισμούς και ιδρύσεις μικρών σφαγείων σε νησιωτικές περιοχές, μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και μονάδες αδρανοποίησης παραπροϊόντων και υποπροϊόντων σφαγής.
* Στο γάλα, με επενδύσεις σε τυροκομεία, μονάδες παραγωγής γιαουρτιού και λοιπών ζημούμενων προϊόντων γάλακτος, μονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων και μονάδες επεξεργασίας γάλακτος.
* Στα αυγά – πουλερικά, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αυγών, μονάδες για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τα αυγά, πτηνοσφαγεία, μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης και μεταποίησης κρέατος πουλερικών – κουνελιών.
* Στο μέλι, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης – επεξεργασίας – μεταποίησης – συσκευασίας μελιού, μονάδες για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι.
* Στα ελαιούχα προϊόντα, με επενδύσεις σε ελαιοτριβεία κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις, τυποποιητήρια – συσκευαστήρια ελαιολάδου κλπ.
* Στο κρασί, με επενδύσεις κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις οινοποιείων και ιδρύσεις μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
* Οπωροκηπευτικά, με επενδύσεις κυρίως σε επίπεδο εμπορίας, μεταποίησης οπωροκηπευτικών καθώς επίσης και σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας τυποποίησης βρώσιμων ελιών.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 35 έως 50% και οι αιτήσεις ενίσχυσης που γίνονται δεκτές θα πρέπει να έχουν κατά την αίτηση επιλέξιμο προϋπολογισμό από 100.000 ευρώ μέχρι 15 εκ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης στο συγκεκριμένο Μέτρο καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύς της σχετικής προκήρυξης και μπορούν αν το επιθυμούν να ξεκινήσουν τις εργασίες υλοποίησης με δική τους ευθύνη. Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που θα εκτελεστούν από την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου της αίτησης ενίσχυσης στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Γ.Δ. και η οποία υπολογίζεται ως ημερομηνία έναρξης εργασιών.

Αιτήσεις ενίσχυσης για ίδιους ή διαφορετικούς τομείς στα πλαίσια του συγκεκριμένου Μέτρου υποβάλλονται μόνο μια φορά από τον ίδιο δικαιούχο.

Η ενίσχυση χορηγείται υπό μορφή επιδότησης κεφαλαίου στην ατομική επιχείρηση ή στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που τελικά επιβαρύνεται με το κόστος πραγματοποίησης της πράξης.

Ενημέρωση στη Νομαρχία

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης στους εξής φορείς:

1. Στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Κέρκυρας, 8η παρ. Ιωάννου Θεοτόκη 63, τηλ. 26613-64700.

2. Στην Διεύθυνση Προγραμματισμού και Γ.Δ. – τμήμα Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, Αχαρνών 5 – Αθήνα, όπου και θα λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου, ο οποίος θα λαμβάνεται υπόψη για την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.

3. Στην αρμόδια κάθετη ή οριζόντια Υπηρεσία του Υπουργείου.

4. Στην Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου, Πατησίων 207 – Αθήνα.

5. Στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, Καπνοκοπτηρίου 6 Αθήνα, προκειμένου για επενδύσεις στους τομείς κρέατος, γάλακτος και αυγών – πουλερικών.

Συνάντηση Νομάρχη με τον πρόεδρο της ΟΚΕΣΑ


Με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής Γιάννη Λεοντίτση συναντήθηκε σήμερα ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λεοντίτσης ενημέρωσε το Νομάρχη για την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύει η ΟΚΕΣΑ μετά από πολυετείς δικαστικές διενέξεις σε ηγετικό επίπεδο.
Ο Νομάρχης εξέφρασε την άποψη ότι η Ομοσπονδία πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να συντονίζει τη δράση των Κερκυραϊκών Συλλόγων της Αττικής και ο κ. Λεοντίτσης ζήτησε τη βοήθεια όλων των παραγόντων της Κέρκυρας για την επιβίωση της Ομοσπονδίας και της οργανωμένης παρουσίας των Κερκυραίων στην περιοχή της Πρωτεύουσας.
Νομάρχης και πρόεδρος ΟΚΕΣΑ απηύθυναν έκκληση στα Πρωτοβάθμια Σωματεία των Κερκυραίων στην Αττική, να συνεχίσουν τη δράση τους και να στηρίξουν τη λειτουργία της Ομοσπονδίας που πρέπει να βγει το ταχύτερο δυνατόν από την κρίση.
Από τη συζήτηση προέκυψε ταύτιση απόψεων ως προς το ρόλο των αποδήμων στη σχέση τους με τη γενέτειρα και την ανάγκη να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμα, την επαφή τους και τους δεσμούς τους με τους ανθρώπους και τον τόπο της καταγωγής τους.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Σταθερά υπέρ του ΒΙΟ.ΠΑ. στους Βαρυπατάδες ο Νομάρχης

Τις σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις του, υπέρ της δημιουργίας Βιοτεχνικού - Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή των παλιών λατομείων Βαρυπατάδων, πρόκειται να επαναλάβει το βράδυ στην ενημερωτική συνέλευση των κατοίκων του χωριού, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, ενόψει του δημοψηφίσματος για το θέμα που οργανώνει ο Δήμος Αχιλλείων αύριο Τετάρτη.
Σήμερα, ο Νομάρχης κλήθηκε να απαντήσει σ’ ερωτήματα που του απηύθυναν τόσο στην ΕΡΑ Κέρκυρα όσο και στο Corfu Channel για το Βιοτεχνικό - Επιχειρηματικό Πάρκο και το δημοψήφισμα.
Ο Νομάρχης, ανέπτυξε ισχυρή επιχειρηματολογία υπέρ της δημιουργίας του Βιοτεχνικού Πάρκου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν έχει αντιπαράθεση με τον Δήμο Αχιλλείων, αλλά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι έλλειψε παντελώς η συνεργασία στο κορυφαίο για τον τόπο μας αυτό θέμα, το οποίο χαρακτήρισε “καθοριστικής σημασίας” για το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Κέρκυρας.
Μιλώντας στο Corfu Channel o Νομάρχης, σημείωσε και τα εξής:
Δεν υπάρχει εμφύλιος μεταξύ Ν.Α. και Δήμου Αχιλλείων αλλά δεν υπάρχει όμως και η συνεργασία που θα περίμενε κανείς. Ανακοινώθηκε η οργάνωση του δημοψηφίσματος και εμείς το πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ. Δηλαδή εμείς, που εισάγαμε πρώτοι το θέμα της χωροθέτηση πληροφορηθήκαμε το θέμα αυτό από τα ΜΜΕ.
Έγινε μια συνέλευση την Παρασκευή αλλά ήταν μονομερής. Ακούστηκαν μόνο οι αρνητικές προτάσεις.
Ήταν μια συνέλευση που οργανώθηκε από το τοπικό συμβούλιο και την Δημοτική αρχή. Ακουσα ότι υπήρχαν και εκπρόσωποι κομμάτων, αλλά η Ν Α. που κίνησε την διαδικασία δεν είχε προσκληθεί.
Έτσι θεωρήσαμε υποχρέωση μας να οργανώσουμε την αποψινή (σ.σ. χθεσινοβραδυνή) λαϊκή συνέλευση και να έχουμε την δυνατότητα επικοινωνίας με τους κατοίκους. Πληροφορήθηκα ότι θα υπάρχει σταυρός προτίμησης στο ψηφοδέλτιο.
Δεν καταλαβαίνω γιατί έγιναν συγκεκριμένες επιλογές και ακολουθήθηκε συγκεκριμένη λογική που οδηγεί τον πολίτη σε διαπίστωση ότι υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Α. και Δήμου κάτι που δεν ισχύει”.

Ο Δήμαρχος Αχιλλείων
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αχιλλείων Τ. Καρύδης, μιλώντας στην ΕΡΑ υπογράμμισε ότι “από την πλευρά του αναζητεί τη μέγιστη δημοκρατική διαδικασία όταν συγκρούονται συμφέροντα και λογικές.
Τόνισε ότι, “ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει τη διαφορετική του θέση σε ένα ζήτημα που θα επηρεάσει τη ζωή της τοπικής κοινωνίας για πολλά χρόνια στο μέλλον και πως δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται οι θέσεις της Νομαρχίας και της Δημοτικής Αρχής”.

Πάντως, εκτίμησε ότι υπάρχει ρεύμα μεταξύ των κατοίκων υπέρ της δημιουργίας του ΒΙΟΠΑ.
Υπέρ του ΒΙΟ.ΠΑ.
ο Σαβ. Πουλημένος

Οι χωροθετήσεις αποτελούν το Α΄ και το Ω΄ μια ισόρροπης και ορθολογικής ανάπτυξης του νομού μας. Η πρόταση που κατέβηκε για να γίνει ΒΙΟΠΑ στην περιοχή Βαρυπατάδων και όχι μόνο, είναι στην θετική κατεύθυνση και σαφώς την υποστηρίζω” δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αχιλλείων Σαβ. Πουλημένος.
Πρόσθεσε ότι, “αυτή η χωροθέτηση θα επιφέρει πολλά οφέλη στους Βαρυπατάδες και σε όλο τον νομό”.
•Σημειώνεται ότι, το τοπικό δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο και οι κάτοικοι των Βαρυπατάδων θα κληθούν να αποφασίσουν αν επιθυμούν ή όχι την εγκατάσταση ΒΙΟΠΑ στην περιοχή τους.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εφόσον η συμμετοχή είναι τουλάχιστον 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του Τ.Δ., θα καθορίσει τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου.