Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Προς δημοπράτηση τα έργα των φραγμάτων -Επαναβεβαίωση από τον Υφυπ. ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη



Ο Απολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» 2000-2006 και η παρουσίαση του Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 – 2013 ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων παρουσία των Γενικών Γραμματέων Ηπείρου και Ιονίων Νήσων Δημήτρη Πανοζάχου και Σωτήρη Βόσδου. Την ημερίδα παρακολούθησε μαζί με τους Νομάρχες Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Κεφαλλονιάς και ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος ο οποίος μετέβη σήμερα το πρωί στα Ιωάννινα συνοδευόμενος από την αρμόδια Αντινομάρχη Περιβάλλοντος Μερόπη Υδραίου ενώ παρέστησαν επίσης οι δήμαρχοι Παλαιοκαστριτών Κώστας Χαλικιάς και Παρελίων Σπύρος Κροκίδης καθώς και ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Τάσος Κατσαρός.

Η ημερίδα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κέρκυρα καθώς στα πλαίσια του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος αναμένεται να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ύδρευσης του νομού μας. Στο έργο αυτό έκαναν ιδιαίτερη αναφορά τόσο ο Υφυπουργός κ. Καλογιάννης όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτάς ο οποίος επεσήμανε ότι ουσιαστικά η ενεργοποίηση του Προγράμματος έχει ήδη γίνει πριν λίγους μήνες μέσω των πρώτων τριών προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 672.000.000 ευρώ που έχει υπογράψει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή της κατασκευής των μεγάλων έργων ύδρευσης στην Κέρκυρα και τους Παξούς (φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης κ.λ.π.). Ο κ. Μπαλτάς αναφερόμενος στην ομιλία του στο έργο αυτό ανέφερε τα εξής: «Το μεγάλο και σημαντικό έργο της Ύδρευσης της Κέρκυρας και των Παξών, προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ, θα αντιμετωπίσει στο σύνολό του το πρόβλημα ύδρευσης των δύο νησιών. Το έργο της Κέρκυρας περιλαμβάνει την κατασκευή δύο μεγάλων Ταμιευτήρων με αντίστοιχες Εγκαταστάσεις Καθαρισμού Υδάτων, ένα Φράγμα Εκτροπής με Σήραγγα και δύο Μονάδες Αποσκλήρυνσης Νερού. Το έργο των Παξών περιλαμβάνει την κατασκευή μιας μονάδας Αφαλάτωσης Θαλασσινού νερού, την κατασκευή έργων που θα ενισχύσουν το υφιστάμενο υδραγωγείο καθώς και έργα που θα ενισχύσουν τα υδάτινα αποθέματα στις δύο υφιστάμενες υδατοδεξαμενές.»

Όπως δήλωσαν στο περιθώριο της ημερίδας τόσο ο Υφυπουργός όσο και ο Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, η μελέτη για την ύδρευση της Κέρκυρας και των Παξών, είναι πλήρης και το έργο απόλυτα ώριμο για να δημοπρατηθεί σε ένα περίπου μήνα.

Δηλώσεις ικανοποίησης από Νομάρχη και Δημάρχους

Ο Νομάρχης σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναβεβαίωση εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, της κυβερνητικής απόφασης για την υλοποίηση των μεγάλων έργων ύδρευσης της Κέρκυρας και των Παξών και χαιρέτισε ιδιαίτερα την ανακοίνωση στα πλαίσια της ημερίδας, της επικείμενης δημοπράτησής τους. Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισαν ακόμη με δηλώσεις τους ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και οι Δήμαρχοι Παλαιοκαστριτών και Παρελίων.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο Νομάρχης και η αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη την ανάγκη επίσπευσης της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις Πολεοδομικές Μελέτες Αγ. Σπυρίδωνα, Κωτσέλα και Μαντουκιού, δεδομένου ότι στην πρώτη βρίσκεται και το υπό κατασκευή Δικαστικό Μέγαρο και στη δεύτερη προβλέπεται η κατασκευή ιδιαίτερα σημαντικών έργων για τη ζωή της πόλης (δακτύλιοι, σχολεία, κλπ). Του έθεσαν ακόμη το θέμα της έγκρισης της ίδρυσης του Οργανισμού Εφαρμογής Πολεοδομικού Σχεδιασμού που έχει καταθέσει η Νομαρχία καθώς επίσης και το θέμα της ίδρυσης Φορέα Διαχείρισης των περιοχών Natura.

Από τη συζήτηση με τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ προέκυψε ακόμη ότι θα πάει το ταχύτερο δυνατόν για αναθεώρηση το Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάρτιση του Ειδικού Χωροταξικού για τις νησιωτικές περιοχές.

Η ημερίδα

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ενώ την σχετική παρουσίαση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Βαγγέλης Μπαλτάς. Τόσο ο κ. Καλογιάννης όσο και ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισαν εξαιρετικά σημαντικό το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα καθώς καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, με κονδύλια τα οποία φθάνουν τα 2,8 δις ευρώ.

Η ημερίδα είχε ως στόχο την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των φορέων που αποτελούν και τους δυνητικούς δικαιούχους εκτέλεσης του Προγράμματος που μπορεί να είναι οι Περιφέρειες, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι ΟΤΑ και οι ΔΕΥΑ.

Οι θεματικές ενότητες οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ημερίδα αφορούσαν την κλιματική αλλαγή με ομιλητή τον καθηγητή του ΕΜΠ και Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Γιάννη Ζιώμα, τον Χωροταξικό Σχεδιασμό με ομιλήτρια το στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Διεύθυνση Χωροταξίας Δόξα Μουστάκη, την ανακύκλωση με ομιλήτρια το στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ στο γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων Αναστασία Αρφανάκου, το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα με ομιλήτρια την διευθύντρια του ΚΥΥ Σταυρούλα Βανικιώτη, τους υδάτινους πόρους με ομιλητή τον διευθυντή του ΚΥΥ Παντελή Παντελόπουλο ενώ εξετάστηκε και το θέμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από την Τομεάρχη Βορείου Ελλάδος Ντίνα Μήτσιου.

Νέο κάλεσμα σε Ξενοδόχους για την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας


Νέο κάλεσμα προς τους Ξενοδόχους της Κέρκυρας απηύθυνε χθες ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας με στόχο την υπογραφή της νέας τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή των ξενοδοχοϋπαλλήλων προς τους Ξενοδόχους: «έχει περάσει ένας και πλέον μήνας από την συνάντηση (24/3/2009) που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και την Ένωση Ξενοδόχων, με θέμα την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί η κερκυραϊκή κοινωνία για την ανάγκη υπογραφής της σύμβασης ως απαραίτητο μέτρο στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και γενικότερα της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα σ' αυτή την χρονική περίοδο.

Παράλληλα η αυξημένη προσέλευση επισκεπτών τις ημέρες του Πάσχα απέδειξε ότι το κλίμα κινδυνολογίας που είχε δημιουργηθεί απ' τους ξενοδόχους ήταν υπερβολικό και αβάσιμο.

Η πλειοψηφία του κερκυραϊκού λαού τοποθετήθηκε θετικά στα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσα απ' τις θεσμικές της έκφρασης αλλά και μέσα απ' την ίδια την έκφραση της τοπικής κοινής γνώμης.

Η απαίτηση αυτή του κερκυραϊκού λαού οδήγησε το ανώτερο θεσμικό πολιτικό όργανο στο νομό το Ν.Σ να υιοθετήσει, μέσα από ψήφισμα του( 22/4/2009), τα αιτήματα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που αποτελούν και βάση της προτεινόμενης τοπικής συλλογικής σύμβασης .

Το Ν.Σ. ώριμα κατέληξε σ' αυτή την απόφαση μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση (5 ώρες ) ,που δόθηκε η δυνατότητα έκφρασης λόγου σε όλους τους τουριστικούς φορείς καθώς και στους βουλευτές του νομού.

Στην συνεδρίαση αυτή σας δόθηκε η δυνατότητα εκτός των άλλων να καταθέσετε όπως και το κάνατε τις απόψεις σας.

Μετά από τις νέες αυτές εξελίξεις επανερχόμαστε στην πρόταση μας και σας καλούμε σε νέα συνάντηση την Τρίτη 5 Μαΐου και ώρα 10:00 π.μ. στα γραφεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, (Σαμάρα 6) νηστεύοντας ότι αυτή την φορά θα έχετε πιο υπεύθυνη στάση και λαμβάνοντας υπ' όψιν την κερκυραϊκή κοινωνία θα επανεξετάσετε την πρόταση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και θα απομακρυνθείτε απ την αρχική αδιάλλακτη στάση σας».

Επιτυχής άσκηση της Π.Υ. στο αεροδρόμιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η πυροσβεστική άσκηση του 2ου Π.Σ. Κέρκυρας σε συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις του Αεροδρομίου Ι. Καποδίστριας, στον χώρο του Αεροδρομίου.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 11το βράδυ με στόχο να ελεγχθούν η οργάνωση, ο συντονισμός και η ικανότητα των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και φορέων να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Κατάστασης Ανάγκης και για να διαπιστωθεί η μεταξύ τους συνεργασία σε περιπτώσεις ατυχήματος αεροσκάφους.

Στην συγκεκριμένη άσκηση έλαβαν μέρος το προσωπικό ΥΠΑ/ΚΑΚΚ, ο 1ος και ο 2ος Π.Σ. Κέρκυρας, φορείς επίγειας εξυπηρέτησης Α/Φ, το ΕΚΑΒ, το Γ.Ν. Κέρκυρας, η Αστυνομία, η εταιρία security και εθελοντικές ομάδες όπως ο Σύλλογος Εθελοντών Ιατρών, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τμήμα Κέρκυρας, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η Εθελοντική Ομάδα Αυτοδυτών και ειδικευόμενος εθελοντής διασώστης Πολιτικής Προστασίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν δύο Πυροσβεστικά οχήματα και μια Υδροφόρα του 2ου Πυρ/κού Σταθμού, με επτά άτομα πλήρωμα, δυο Πυροσβεστικά οχήματα του 1ου Πυρ/κού Σταθμού με έξι άτομα πλήρωμα και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού με έξι άτομα που θα απαρτίζουν και τις ομάδες ανίχνευσης - διάσωσης. Επικεφαλής της άσκησης θα είναι ο Διοικητής 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού, Πυραγός Ρίζος Ανδρέας.

Όπως δήλωσε ο πυραγός κ. Ρίζος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη κατάληξη της άσκησης: «η Π.Υ. δίνει μεγάλη έμφαση στο επιχειρησιακό πεδίο και τοποθετεί συνεχώς τον πήχη κάθε φορά πιο ψηλά με συνεχείς ασκήσεις».

Επτανήσιο για το ευρωψηφοδέλτιο προτείνει ο Γ. Καλούδης

Ο Γιώργος Καλούδης έστειλε στον Πρόεδρο και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την εξής πολιτική πρόταση για τη συμμετοχή Επτανήσιου σε εκλόγιμη θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο ΠΑ.ΣΟ.Κ.:

" Τα Επτάνησα, με πρώτη ιστορική καταγραφή το αθάνατο και αιώνια παγκόσμια διδακτικό έπος της Οδύσσειας, υπήρξαν ένας εμπορικός-θαλάσσιος δρόμος, μία γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, με τα αντίστοιχα προοδευτικά πολιτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά και την ανοιχτή σκέψη που προϋποθέτει η άνθηση της ναυτιλίας και του εμπορίου.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε ανέκαθεν περιφερειακή αντίληψη για τη συγκρότηση του κράτους και του κόμματος, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές κυριάρχησαν αθηνοκεντρικές επιλογές και βυζαντινά παρασκήνια για τους πολιτικούς εκπροσώπους των περιφερειών, αντί για δημοκρατικές διαδικασίες.

Ενόψη των ευρωεκλογών το ΠΑ.ΣΟ.Κ ΟΦΕΊΛΕΙ να δείξει την περιφερειακή του και τη δημοκρατική του συγκρότηση.

Το ευρωψηφοδέλτιο δεν μπορεί να είναι ένα σύνολο προσώπων-εκπροσώπων του κομματικού κατεστημένου της Αθήνας.

Οι περιφέρειες της επικράτειας πρέπει να εκπροσωπούνται στο ευρωψηφοδέλτιο, τα Επτάνησα πρέπει να εκπροσωπούνται.

Θεωρώ, όπως τόνισα πριν από ένα μήνα στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα με τον Τηλέμαχο Χυτήρη, ότι πρέπει και το πολιτικό στίγμα του Προέδρου να δοθεί επιλέγοντας τους πρώτους εκλεγόμενους αλλά και ο δημοκρατικός χαραχτήρας του ΠΑΣΟΚ να επιβεβαιωθεί ώστε οι δεύτεροι μισοί εκλεγόμενοι να προέλθουν από ανοιχτές εκλογές, ανά τις Περιφέρειες, όπως έγινε και με την εκλογή Προέδρου. Αυτό θα δώσει αέρα και αυτοπεποίθηση στα μέλη και τους φίλους ότι το κόμμα των πολιτών δεν είναι δύο λέξεις κενές περιεχομένου, άνευ αξίας αλλά καθημερινή πολιτική πρακτική.

Εάν δεν γίνουν εκλογές, τότε προτείνω να συμμετέχει Επτανήσιος στο ευρωψηφοδέλτιο που να συγκεντρώνει τα εξής πολιτικά χαρακτηριστικά:

Αναγνωρισιμότητα στα Επτάνησα.

Πολιτική συγκρότηση.

Πολιτική δράση-παρουσία.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΑΝΤΙΛΗΨΗ.

Προσφορά στα Επτάνησα.

Προσφορά στο ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τις σκέψεις αυτές προτείνω να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, σε εκλόγιμη θέση, ένας από τους εξής Επτανήσιους, που συγκεντρώνει τα παραπάνω ποιοτικά πολιτικά χαρακτηριστικά:

* Μαργέλης Σπύρος, πολιτικός μηχανικός, πρ. Δήμαρχος Λευκαδίων και πρώην Νομάρχης Λευκάδας.



* Παπαδάτος Γιάννης, καθηγητής ψυχιατρικής, πρώην Υπεύθυνος Διαφώτισης ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής Ζακύνθου.



* Σπαθής Στέλιος, οικονομολόγος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου(και της Κεντρικής Επιτροπής) του ΠΑΣΟΚ, πρ υποψ. Βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης".

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

"Πριν λίγες μέρες η Αντιδήμαρχος Κερκυραίων κα Τόμπρου, κάλεσε εκπροσώπους των τριών οικολογικών φορέων του νησιού προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόθεση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας να κόψει (με την βοήθεια των συνεργείων του Δήμου Κερκυραίων) τα δένδρα που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του νέου λιμανιού καθώς έχουν καταστρέψει τμήμα του πεζοδρομίου και αποτελούν εμπόδιο για την διάβαση των πεζών.

Οι εκπρόσωποι και των τριών φορέων επεσήμαναν το γεγονός ότι το 2004 είχε ζητηθεί εκ νέου η σύμφωνη γνώμη τους για την κοπή δένδρων στο λιμάνι. Τότε τους είχε δοθεί ρητά η υπόσχεση ότι μετά την κοπή θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση στην εσωτερική πλευρά του λιμανιού. Δυστυχώς, έχουν περάσει περίπου τέσσερα χρόνια και ακόμη η δενδροφύτευση δεν έχει υλοποιηθεί!. Μεγάλο μέρος του νέου λιμανιού είναι απλά και μόνο «τσιμέντο» χωρίς τους απαραίτητους χώρους πράσινου και σκίασης.

Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, οι εκπρόσωποι των τριών φορέων πρότειναν:

1. Την εκ των προτέρων δενδροφύτευση του εσωτερικού χώρου του λιμανιού με δένδρα μεγάλα και κατάλληλα για την συγκεκριμένη χρήση.

2. Μετά την δενδροφύτευση να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των φορέων προκειμένου να συζητηθεί η αποκατάσταση του εξωτερικού χώρου του λιμανιού με κριτήρια την προστασία των πεζών, των εγκαταστάσεων και την καλαισθησία του χώρου επέμβασης.



Κέρκυρα 29/4/2009



Οι εκπρόσωποι των φορέων



ΛΕΣΧΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ



ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εκπληξη Δεσύλλα για αναφορές Γκερέκου

Την έκπληξη του για την ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου, με θέμα το Πεζοδρόμιο της Γαρίτσας εξέφρασε ο Διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Αλέκος Δεσύλλας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Γκερέκου στην ερώτηση της κάνει λόγο για παρεμβάσεις στο πεζοδρόμιο με πολλές κακοτεχνίες χωρίς να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών των τειχών από την πλευρά της θάλασσας. Σύμφωνα με τον κ. Δεσύλλα ο ίδιος είχε ζητήσει από την κ. Γκερέκου πριν από καιρό να την ενημερώσει για το έργο της παραλιακής της Γαρίτσας κάτι το οποίο δεν έγινε.

Όπως είπε « Στην ερώτησή της υπάρχουν ανακρίβειες και αυτό είναι που με στεναχωρεί ιδιαίτερα. Δεν μπορούμε ως ΟΛΚΕ να υπεισέλθουμε σε πολιτικές σκοπιμότητες που ενδεχομένως να υπάρχουν, όμως θα περιμέναμε μια ενίσχυση από τους βουλευτές μας. Σε ότι αφορά το θέμα με τις πλάκες τις οποίες ισχυρίζεται η κ. Γκερέκου ότι αντικαταστήσαμε με άλλες κατώτερης ποιότητας, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Εμείς όλο αυτό το διάστημα, τις πλάκες τις οποίες αφαιρούσαμε, τις τοποθετούσαμε στην άκρη και στην συνέχεια τις επανατοποθετήσαμε.

Αυτό που πιθανότατα δεν γνωρίζει η κ. Γκερέκου, είναι πως εδώ και πολλά χρόνια, παλιότερες παρεμβάσεις στο πεζοδρόμιο της Γαρίτσας, οδήγησαν στην αντικατάσταση των πλακών με άλλες αμφιβόλου ποιότητας.

Εμείς πάντως σε καμία περίπτωση δεν αντικαταστήσαμε τις πλάκες με άλλες κατώτερης ποιότητας. Τοποθετήσαμε ξανά τις ίδιες.

Πιθανότατα η κ. Γκερέκου να μην έχει περάσει από το πεζοδρόμιο και δεν έχει σωστή πληροφόρηση. Σε ότι αφορά την τοποθέτηση ραμπών για τα ΑμεΑ, δεν μπορούσαν να γίνουν γιατί δεν είχαμε την σχετική έγκριση.

Οι επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και να υπάρχει και ανταπόκριση και από την απέναντι πλευρά του δρόμου, η οποία πλευρά, δεν είναι δικής μας ευθύνης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, έχουμε υπόψη μας το θέμα για τα ΑμεΑ και έχω δώσει εντολή στον μελετητή να συμπεριλάβει την συγκεκριμένη αλλαγή στην μελέτη η οποία στην συνέχεια θα πρέπει να περάσει ξανά από το ΚΑΣ».

Πολιτική εκδήλωση από την Τ.Ο. Αχιλλείων του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική εκδήλωση στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενόψει Ευρωεκλογών, οργανώνει η Τ.Ο. Αχιλλείων του ΠΑΣΟΚ το πρωί της Κυριακής 10 Μαίου στο Σχολείο των Κοινοπιαστών.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Φίλλιπα Σαχινίδης.
Θέμα συζήτησης θα είναι οι νέες μορφές ενέργειας – πράσινη ανάπτυξη.
Ο Γραμματέας της οργάνωσης, Σπύρος Πουλής, κάλεσε τους φίλους του Κινήματος αλλά και κάθε Κερκυραίο να παραβρεθεί στη συγκέντρωση με στόχο την αντιπαραβολή απόψεων πάνω στο μείζον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα και παροχή δωρεάν internet στην Κέρκυρα ως το τέλος του 2009


Η δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων για την παροχή δωρεάν internet στους πολίτες ως το τέλος του 2009, στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», ήταν το αντικείμενο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό την προεδρεία του Νομάρχη με τη συμμετοχή της προϊσταμένης του προγράμματος του Υπουργείου Οικονομικών Λίνας Πέλκα, του προέδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Χονδρογιάννη, του Δημάρχου Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ, Θιναλίων Σπύρου Βάρελη, Λευκιμμαίων Σπύρου Γατσούλη, Φαιάκων Μιχάλη Κάρρα, του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δ. Κερκυραίων Νίκου Καλόγερου και τεχνικών συμβούλων.

Η ανάπτυξη των νέων σημείων WiFi Hotspots προβλέπει την κάλυψη ανοικτών δημόσιων κεντρικών σημείων σε τέσσερις περιφερειακούς δήμους του νομού μας και στην πόλη της Κέρκυρας, με ασύρματα δίκτυα δωρεάν ευρυζωνικής πρόσβασης.

Η υλοποίηση του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας των ασύρματων δικτύων θα πραγματοποιηθεί από κατά τόπους φορείς, κατόπιν σχετικών προτάσεων τις οποίες έχουν υποβάλλει και έχουν τύχει των ανάλογων εγκρίσεων, ενώ στη πόλη της Κέρκυρας θα αξιοποιηθεί και το δίκτυο οπτικών ινών που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος Κερκυραίων.

Οι φορείς οι οποίοι συμμετέχουν στο Νομό μας στην ανάπτυξη σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο internet είναι:

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας
* Δήμος Κερκυραίων
* Επιμελητήριο Κέρκυρας
* Δήμος Εσπερίων
* Δήμος Θιναλίων
* Δήμος Λευκιμμαίων
* Δήμος Φαιάκων

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οικονομικού και τεχνικού χαρακτήρα παράμετροι υλοποίησης του έργου, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση των ασύρματων δικτύων γίνεται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η σχετική ευκολία υλοποίησής του επιτρέπει την έγκαιρη ολοκλήρωσή του εντός του 2009.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την πορεία υλοποίησης του έργου τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

-Εντός των επόμενων ημερών προωθείται η δημοσίευση των προκηρύξεων για την ανάδειξη του αναδόχου που θα εγκαταστήσει τους μηχανισμούς του συστήματος ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου.

-Εξετάστηκαν θέματα συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς υλοποίησης του προγράμματος και λειτουργικής δυνατότητας του συστήματος καθώς και η αξιοποίησή του για την παροχή χρήσιμων εφαρμογών εκτός των πολιτών και σε επαγγελματίες (πχ. μέλη του Επιμελητηρίου).

Το έργο της Νομαρχίας

Το έργο το οποίο αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας έχει προϋπολογισμό 351.000 ευρώ και αφορά στη δημιουργία στα όρια της πόλης της Κέρκυρας και των όμορων περιοχών και σε προκαθορισμένες θέσεις (πλατείες, πεζόδρομους, δημόσια κτήρια, λιμάνι, αεροδρόμιο, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος), περιοχών ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο παρέχοντας στο κοινό τη δυνατότητα ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης για:

* παροχή γρήγορων συνδέσεων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χωρίς εγγενείς περιορισμούς στα συστήματα μετάδοσης και τον τερματικό εξοπλισμό των επικοινωνούντων άκρων.
* κατάλληλη δικτυακή υποδομή που: α) επιτρέπει την κατανεμημένη ανάπτυξη υπαρχόντων και μελλοντικών δικτυακών εφαρμογών και πληροφοριακών υπηρεσιών, β) ικανοποιεί τις εκάστοτε ανάγκες των εφαρμογών σε εύρος ζώνης, αναδραστικότητα και διαθεσιμότητα, και γ) είναι ικανή να αναβαθμίζεται συνεχώς και με μικρό επιπλέον κόστος ώστε να εξακολουθεί να ικανοποιεί τις ανάγκες όπως αυτές αυξάνουν και μετεξελίσσονται με ρυθμό και κόστος που επιτάσσονται από την πρόοδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας επικοινωνιών προς όφελος των πολιτών.
* Δυνατότητα του πολίτη να επιλέγει α) ανάμεσα σε εναλλακτικές πηγές σύνδεσης που ταιριάζουν στον εξοπλισμό του, β) μεταξύ διαφόρων δικτυακών εφαρμογών και γ) μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών πληροφόρησης και ψυχαγωγίας χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή του ίδιου του πολίτη στην παροχή περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών.
* Κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελούμενο από πολιτικές, μέτρα, πρωτοβουλίες, άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις, αναγκαίες για την ενδυνάμωση της καινοτομίας, τη προστασία του ανταγωνισμού και την εγγύηση σοβαρής ισορροπημένης οικονομικής ανάπτυξης ικανής να προέλθει από τη γενικευμένη συμμετοχή στην ευρυζωνικότητα και την Κοινωνία της Πληροφορίας.



«Η Κέρκυρα στην εποχή μας»

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος ανέφερε ότι υλοποιούμενο το συγκεκριμένο πρόγραμμα «θα φέρει την Κέρκυρα στην εποχή μας» δίνοντάς της ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα καί ως τουριστικό προορισμό καθώς θα απευθύνεται εκτός από τους νέους και τους πολίτες του νομού καί στους επισκέπτες μας. Ο Νομάρχης τόνισε ότι πρόθεση της Νομαρχίας είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του έργου ώστε το σύστημα να αντέξει στο χρόνο και να αναπτυχθεί και στους άλλους δήμους του νομού επ’ ωφελεία του συνόλου των πολιτών και του τόπου.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι οι οποίοι παρέστησαν στη σύσκεψη και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση υλοποίησης του έργου ενώ ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δ. Κερκυραίων επεσήμανε ότι ένα πάγιο αίτημα της νεολαίας γίνεται πραγματικότητα μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος από τους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ενημέρωση του κοινού από τη Νομαρχία για τη "γρίπη των χοίρων"

Μετά την σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας γίνεται γνωστό ότι για την «γρίπη των χοίρων» αρμόδια υπηρεσία για την ενημέρωση του κοινού είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας ενώ για την πρόληψη και τυχόν ανάγκη αντιμετώπισης περιστατικών βρίσκεται σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς (π.χ. Νομαρχιακό Νοσοκομείο).

Στα πλαίσια αυτά, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας έχει προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση των αρμοδίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας και του Αερολιμένα «Ι. Καποδίστριας» δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες, καθώς αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου στο νησί μας. Επίσης συνεργάζεται με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας.

Οι ενδιαφερόμενοι για το θέμα μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που στεγάζεται στο κτήριο της Νομαρχίας και στα τηλέφωνα 26610 89166 (κ. Βαρβάρα Λουμπράνου), 26610 89172 (κ. Κερασούλα Ντάκου) και 26610 89106 (κ. Κυριάκος Κατσώρας). Σε έκτακτες περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην κ. Λουμπράνου στο κιν. τηλέφωνο 6937 271646.

Για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας δίνει στη δημοσιότητα απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με την «γρίπη των χοίρων» οι οποίες απεστάλησαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

Η γρίπη των χοίρων είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος των

χοίρων που οφείλεται σε ιό της γρίπης τύπου Α. Γρίπη που προέρχεται από χοίρους

έχει αναφερθεί και σε άγρια πτηνά, άλογα και ανθρώπους αλλά η μετάδοση από το

ένα ζωικό είδος στο άλλο θεωρείται σπάνιο γεγονός.

Μπορούν να μολυνθούν και οι άνθρωποι από γρίπη των χοίρων;

Ναι.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους;

Τα συμπτώματα της νόσου στους ανθρώπους είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής

γρίπης: αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα

(όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πόνος στους μυς, πονοκέφαλος), ενώ μπορεί

να παρουσιαστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια.

Πώς μολύνονται οι άνθρωποι;

Συνήθως, οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό της γρίπης των χοίρων μέσω άμεσης

επαφής με χοίρους. Έχουν αναφερθεί κρούσματα λόγω μετάδοσης από άνθρωπο σε

άνθρωπο στο παρελθόν, αλλά είναι πολύ σπάνια. Ο ιός δεν μεταδίδεται από

κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή προϊόντων του.

Γιατί συνιστά πρόβλημα η διαμορφωθείσα κατάσταση στο Μεξικό και τις ΗΠΑ;

Το νέο στέλεχος ιού γρίπης των χοίρων, που αρχικά απομονώθηκε σε περιοχές του

Μεξικού και σε νότιες περιοχές των ΗΠΑ, περιέχει γονίδια ιού γρίπης από χοίρο,

πτηνά και άνθρωπο, σε έναν συνδυασμό που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ

έχει αναφερθεί βαριά νόσηση σε μεγάλο αριθμό ασθενών στο Μεξικό. Αυτό αυξάνει

την πιθανότητα πρόκλησης επιδημίας με παγκόσμια διασπορά.

Πώς αντιμετωπίζεται προς το παρόν η κατάσταση;

To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) βρίσκεται σε

καθημερινή επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης

Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και

παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Οι Υγειονομικές αρχές στο Μεξικό και στις ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα ελέγχου της

επιδημίας, όπως ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα τήρησης προσωπικής υγιεινής,

ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και συμβουλές για αποφυγή μεγάλων

συναθροίσεων, με σκοπό την αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου.

Τι εννοούμε με τον όρο «πανδημία γρίπης»;

Ως πανδημία γρίπης χαρακτηρίζεται μία επιδημία με παγκόσμια εξάπλωση που

προκαλείται από ένα καινούριο ιό της γρίπης που προσβάλλει ένα μεγάλο ποσοστό

του πληθυσμού που δεν έχει ανοσία στον ιό. Κατά τον εικοστό αιώνα, υπήρξαν 3

πανδημίες (το 1918, το 1957 και το 1968).

Υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων;

Όχι, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από

τη γρίπη των χοίρων, αλλά υπάρχει ένα που προστατεύει τους ίδιους τους χοίρους.

Το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη προστατεύει τον άνθρωπο από τη

γρίπη των χοίρων;

Δεν φαίνεται ότι το εμβόλιο για την εποχική γρίπη προστατεύει κατά της γρίπης των

χοίρων. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί, στην παρούσα φάση, η παράλληλη

προστασία από το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Πρέπει να διεξαχθούν οι

σχετικές επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθεί ή να αποκλειστεί κάτι τέτοιο. Αυτές οι μελέτες έχουν ξεκινήσει ήδη, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Μπορεί να θεραπευτεί η γρίπη των χοίρων στους ανθρώπους;

Η αγωγή είναι κυρίως συμπτωματική. Οι περισσότεροι ιοί γρίπης των χοίρων είναι

ευαίσθητοι σε υπάρχοντα αντιιικά φάρμακα.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψω σε προσβεβλημένες περιοχές;

Προς το παρόν, δεν έχει εκδοθεί σχετική οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό

Υγείας (WHO) για αποφυγή ταξιδιού στις προσβεβλημένες περιοχές. Άτομα που

σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε αυτές τις περιοχές μπορούν να απευθύνονται στο

δικτυακό τόπο του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr) ή του WHO (www.who.int).

Στην Κέρκυρα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου της Νομαρχίας και στο τηλέφωνο 26610 89166.

Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τηρούν με σχολαστικότητα μέτρα προσωπικής υγιεινής, όπως αναφέρονται πιο κάτω.

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν ΑΠΟ περιοχές με κρούσματα της γρίπης;

1.Παρακολούθηση της υγείας τους για επτά ημέρες μετά την άφιξή τους από προσβεβλημένες περιοχές.

2.Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να απευθυνθούν άμεσα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για οδηγίες στα τηλέφωνα 210-5212054, 210-5222330 καθώς και στην υπηρεσία της Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Κέρκυρας (τηλ.: 26610 89166.) Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουν στο ιστορικό τους πληροφορίες για το ταξίδι τους.

Πως μπορώ να προστατευτώ από τη νόσο;

• Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε,

κρατείστε απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσετε τη νόσο

• Μην πηγαίνετε στη δουλεία ή στο σχολείο εάν αρρωστήσετε, αλλά μείνετε στο σπίτι

σας για να μην μεταδώσετε την ασθένεια και στους άλλους

• Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε

το μαντήλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε

τους άλλους

• Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει από τα μικρόβια. Πλύνετε τα χέρια

σας συχνά, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα. Τα καθαριστικά χεριών που

περιέχουν αλκοόλ είναι επίσης αποτελεσματικά. Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια

σας, τη μύτη ή το στόμα σας, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξαπλώνεται η μόλυνση.

Ερώτηση Γκερέκου για τη στελέχωση του ΣΕΠΕ Κέρκυρας

Ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με θέμα: «Στελέχωση υπηρεσιών Σ.Ε.Π.Ε. στην Κέρκυρα», κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της από 4096/05.02.2009 απάντησης της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στην με αριθμ. Πρωτ. 2359/16.1.2009 αναφορά μας σχετικά με την ελλιπέστατη στελέχωση των υπηρεσιών Σ.Ε.Π.Ε. στο νομό Κέρκυρας, αλλά και του από 1277/06.04.2009 εγγράφου του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας που σας απεστάλη και το οποίο μας κοινοποιήθηκε, επανερχόμαστε με την παρούσα ώστε να σας θέσουμε υπόψη τα ακόλουθα:

Μέχρι σήμερα, και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της Τουριστικής περιόδου, ακόμη ο Σ.Ε.Π.Ε. Κέρκυρας παρουσιάζει σοβαρότατο πρόβλημα υπολειτουργίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης του.

Συγκεκριμένα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αυτή τη στιγμή, λόγω της συνταξιοδότησης δύο ακόμη υπαλλήλων έχει μείνει με 3 μόνο υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να προβεί σε ελέγχους. Η δε μαύρη και ανασφάλιστη εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Κέρκυρα, όπως προκύπτει και από το προαναφερόμενο έγγραφο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«Το μέγεθος του προβλήματος θα το κατανοήσετε εάν σας αναφέρουμε ότι η τουριστική δραστηριότητα του νομού είναι περίπου εξάμηνη και το 80% των εργαζομένων στο διάφορα τουριστικά επαγγέλματα δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 100 ημέρες ασφάλισης, πράγμα που σημαίνει ότι παράνομα δεν επικολλούνται τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας από κάθε εργαζόμενο.

Επανειλημμένα και σε παλαιότερα έγγραφα μας σας έχουμε επισημάνει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού του τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Κέρκυρας και το οποίο αυτή την στιγμή είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού δύο ακόμη υπάλληλοι που υπηρετούσαν αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης με το νέο έτος με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία για να ελεγχθούν οι 10.000 περίπου επιχειρήσεις του ιδιωτικού Τομέα που δραστηριοποιούνται στο Νομό της Κέρκυρας.

Για αυτό, για άλλη μια φορά ζητάμε την άμεση στελέχωση του τμήματος της Κοινωνικής Επιθεώρησης της Κέρκυρας με την πρόσληψη 10 επιθεωρητών εργασίας και ενός οδηγού οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας, αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας παρακαλούμε να αποστείλετε επειγόντως ένα κλιμάκιο των αρμοδίων υπηρεσιών ΣΕΠΕ-ΙΚΑ-ΟΑΕΔ τουλάχιστον για δύο μήνες όπου σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούν ελέγχους για την εφαρμογή των νόμων και της εργατικής νομοθεσίας αλλά και για να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.»

Επίσης, στην από 4096/05.02.2009 απάντηση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, επιβεβαιώνεται το μέγεθος του προβλήματος εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, η οποία επιβεβαιώνεται και από τον ελάχιστο αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν -μόλις 203 για το έτος 2008- έστω και αν στο νομό Κέρκυρας δραστηριοποιούνται 10.000 περίπου επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο Σ.Ε.Π.Ε. στο νομό Κέρκυρας, δεδομένης της έναρξης της τουριστικής περιόδου και ποια είναι η θέση σας σχετικά με το περιεχόμενο του εγγράφου του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας;
2. Για ένα σύνολο 10.000 επιχειρήσεων, θεωρείτε ικανοποιητικό των αριθμό των 203 ελέγχων που διενεργήθηκαν για όλη τη διάρκεια του 2008 και με ποια κριτήρια πραγματοποιήθηκαν αυτοί οι έλεγχοι;
3. Δεδομένων των καταγγελιών ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται αφορούν συνήθως πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες και όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις, ποιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων σε κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι 203 έλεγχοι;
4. Σε ποια φάση βρίσκονται οι δεσμεύσεις σας για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στα από 4096/05.02.2009 απαντητικά έγγραφα της σχετικής αναφοράς που είχαμε καταθέσει;
5. Ποια είναι τα στοιχεία που διατηρούν οι υπηρεσίες σας σχετικά με την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, για το νομό Κέρκυρας;».

Στις 16 Μαίου η δεύτερη εκδήλωση της Οπερας Δωματίου Κέρκυρας

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη διοργάνωση ποιοτικών καλλιτεχνικών παραγωγών η «Όπερα Δωματίου Κέρκυρας» πραγματοποιεί τη δεύτερη εκδήλωσή της στις 16 Μαΐου 2009. Μετά τη θερμή υποδοχή της γενέθλιας παρουσίασής του με το αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι του Μεσοπολέμου, το σωματείο μας διοργανώνει τη φορά αυτή συναυλία του φωνητικού συνόλου «Εμμέλεια» με ιταλικά και γαλλικά κοσμικά τραγούδια της Αναγέννησης για σύνολο α καπέλα.

Το Φωνητικό Σύνολο «Εμμέλεια» ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1994 από νέους τραγουδιστές, λάτρεις της παλαιάς μουσικής, και τον μαέστρο Βαλέρι Ορέσκιν, με πρωταρχικό στόχο την ερμηνεία και διάδοση σπάνιων έργων προκλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ναό του Αγίου Γεωργίου του Παλαιού Φρουρίου το Σάββατο 16 Μαΐου 2009 και ώρα 21.00. Τιμή εισητηρίου 12 Ευρώ και 8 Ευρώ.

Συνάντηση Βόσδου με Σαμαρά-Δραβίλα

Συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Θεόδωρο Δραβίλλα είχε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου. Η συνάντηση αφορούσε θέματα πολιτισμού σχετικά με την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο.

Αύριο Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ θα παραστεί στην παρουσίαση του Προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 που θα γίνει στα Γιάννενα με την παρουσία του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελου Μπαλτά.

Στο Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 περιλαμβάνεται και το έργο των Φραγμάτων της Κέρκυρας, προϋπολογισμού 290εκ € το οποίο αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο υδρευτικό πρόβλημα του Νομού.

"Ανάσα" στον τουρισμό από τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων

Μέσα στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας για την φετινή πορεία του τουρισμού, “αχτίδα φωτός”, έρχεται από το λιμάνι καθώς,ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την κίνηση των κρουαζιεροπλοίων ,μέσα στο Μάιο.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο από την Παρασκευή 1 Μαΐου και κάθε μέρα, προβλέπεται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον μία κρουαζιέρα. Σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπονται έως και τρεις κρουαζιέρες με πλοία των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνά τους 2.000 επιβάτες.

Μόνο για τον Μάιο, προβλέπονται 51 κρουαζιέρες ενώ σύμφωνα με την χωρητικότητα των συγκεκριμένων κρουαζιεροπλοίων, το Λιμάνι αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 75.000 επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των κρουαζιεροπλοίων που έχουν προγραμματίσει κρουαζιέρα για τον ερχόμενο μήνα, βρίσκονται το “Crown Princes” χωρητικότητας 3.080 επιβατών, το “MSC Musica” χωρητικότητας 2.500 επιβατών, το “Arcadia”, χωρητικότητας 2.400 επιβατών, το “Costa Victoria” χωρητικότητας 1.900 επιβατών, καθώς και το “Grand Mistral” χωρητικότητας 1.200 επιβατών.

Ο Αλ. Δεσύλλας

Οι κρουαζιέρες έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και συνεχίζεται ανοδικά η ροή των κρουαζιεροπλοίων, ανέφερε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Αλ. Δεσύλλας.

‘Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προς το παρόν, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και πιστεύω ότι και αυτή η χρονιά, θα είναι αρκετά επιτυχημένη.

Την τελευταία 5ετία και κάθε χρόνο, οι κρουαζιέρες στην Κέρκυρα παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις και επειδή προβλέπουμε ότι αυτή η κίνηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, προχωρούμε σε έργα ανάπτυξης του λιμανιού’.

Σύμφωνα με τον κ. Δεσύλλα,προχωρά, το έργο της επέκτασης της προβλήτας των κρουαζιεροπλοίων, με στόχο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί το λιμάνι στις αυξημένες ανάγκες.

Η υποθαλάσσια υποδομή του μεγαλύτερου έργου της προβλήτας έχει κατασκευαστεί και αναμένεται και το πλωτό μέσο το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζει και το υπόλοιπο κομμάτι.

“Ήδη οι μεγαλύτερες εταιρίες που έρχονται στην Κέρκυρα, όπως η Costa, η MSC και η Caribbean, από το χρόνου προγραμματίζουν μεγάλη αύξηση των δρομολογίων τους, σε σχέση με φέτος και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πέρυσι για λίγο δεν καταφέραμε να αγγίξουμε τους 500.000 επισκέπτες μέσω των κρουαζιεροπλοίων. Για φέτος τα στοιχεία είναι εν
θαρρυντικά. Όμως καλό θα είναι να είμαστε λιγάκι προσγειωμένοι και συγκρατημένοι”.

Κόντρα Δήμου Κερκυραίων-Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων

Αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου Κερκυραίων και του Σωματείου Τουριστικών Λεωφορείων προκαλεί το κυκλοφοριακό χάος που προκλήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Πάνω Πλατεία. Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της επιτροπής κυκλοφορίας, αντιδήμαρχος Α. Κουρής, οι οδηγοί των λεωφορείων δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των δημοτικών αστυνομικών και στάθμευσαν τα οχήματα τους στο μπροστά από το παλιό φρούριο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ο κ. Κουρής κατηγόρησε τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων “γιατί δεν τήρησαν την νομιμότητα και καταπάτησαν παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. Κερκυραίων σύμφωνα με την οποία “απαγορεύεται η στάθμευση τουριστικών λεωφορείων στις θέσεις μπροστά από το Παλαιό Φρούριο, επιτρέπεται μόνο η επι - αποβίβαση των τουριστών στο συγκεκριμένο χώρο ενώ τα τουριστικά λεωφορεία επιτρέπεται να σταθμεύουν στο παλιό λιμάνι στην Σπηλιά”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων, Τ. Λινοσπόρης, επέκρινε τον κ. Κουρή ότι, “προκαλεί με τις δηλώσεις του ολόκληρες ομάδες εργαζομένων στον τουρισμό, ενώ υποστήριξε ότι “ακόμα και να μην στάθμευαν μπροστά από το Π. Φρούριο, κυκλοφοριακό χάος θα προκαλούνταν καθώς και συνεχής κινδύνος για την σωματική ακεραιότητα των τουριστών που αποβιβάζονται από τα λεωφορεία”.

Σε καταγγελία κατά οδηγού τουριστικού λεωφορείου “που επιχείρησε να προπηλακίσει δημοτικό αστυνομικό όταν του υποδείκνυε ότι ο χώρος μπροστά από το Π. Φρούριο δεν διατίθεται για χώρο στάθμευσης”, προχώρησε χθες ο προιστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ, Μ. Βλάσσης.

Προς κινητοποιήσεις οι Δήμοι για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων-Δηλώσεις Μικάλεφ

Στο κεντρικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, θα παραστούν την προσεχή Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των νησιωτικών-τουριστικών Δήμων προκειμένου να καταθέσουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, λόγω της υστέρησης εσόδων από τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων.

Οπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ οι δήμαρχοι προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις γιατί θέλουν να λυθεί επιτέλους αυτό το θέμα.

“Η στέρηση εσόδων από το τέλος παρεπιδημούντων μας έχει οδηγήσει στην αδυναμία εξυπηρέτησης των υπηρεσιών μας κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Ο Δήμος Κερκυραίων χάνει 1εκ. 600χιλ. ευρώ το χρόνο, ενώ το σύνολο του νομού έχει απωλέσει έσοδα περίπου 5εκ. το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι στερούμαστε των εσόδων αυτών και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους αναπλήρωσης της αδυναμίας ανταπόκρισης των υποχρεώσεων μας” τόνισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαφανεί καμία απολύτως πρωτοβουλία που θα δώσει λύσεις σε υτό το οικονομικό άνοιγμα.

Για τη σύνδεση

με Σαγιάδα


Οπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Κερκυραίων, το θέμα της πορθμειακής σύνδεσης με τη Σαγιάδα, “πρώτη, το έχει ξεκινήσει η δημοτική αρχή και έχει πάρει σχετικές πρωτοβουλίες.

Διαμόρφωσε μάλιστα ένα σχέδιο συνεργασίας με το δήμο Σαγιάδας και με τον δήμαρχο κ. Μάστορα. Προετοίμασε το πλαίσιο για διεκδίκηση από την πολιτεία της δυνατότητας σύνδεσης της Κέρκυρας με την Σαγιάδα”.

Ανέφερε ακόμη ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την κατασκευή του οδικού δικτύου που θα συνδέει την Σαγιάδα με την Ηγουμενίτσα είμαστε κοντά στην αξιοποίηση αυτή της γραμμής με μικρότερο κόστος.

“Οι εξελίξεις αυτές είναι σίγουρα θετικές και ευνοούν τις πρωτοβουλίες μας ακόμα περισσότερο. Ο δήμος Κερκυραιών πρώτος προχώρησε και έβαλε τα θεμέλια αυτού του προορισμού Χαιρετίζω την εξέλιξη αυτή που είναι προς όφελος της Κέρκυρας και της Σαγιάδας”.

ΓΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ - ΕΣΠΑ

Την πρόσφατη απόφαση του ΓΓ της ΠΙΝ για την ενίσχυση των φιλαρμονικών της Περιφέρειας, χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κερκυραίων.

“Συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η μουσική μας παράδοση βρίσκει μια στήριξη ενός βέβαιου εσόδου. Θα την υποστηρίξω με κάθε δύναμη και τρόπο ως δήμαρχος και θα είμαι κοντά στις φιλαρμονικές και στους πολιτιστικούς φορείς έτσι ώστε τα έσοδα τους να βελτιωθούν. γιατί χρειάζεται επένδυση”.

Mε δύο συγκεντρώσεις και η φετινή εργατική πρωτομαγιά

Με δύο συγκεντρώσεις θα εορταστεί για μια ακόμη χρονιά και στην Κέρκυρα η Εργ. Πρωτομαγιά. Από τη μία Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ και από την άλλη, το ΠΑΜΕ θα δώσουν τα συνήθη απεργιακά...ραντεβού με τους συνδικαλιστές στο κέντρο της πόλης.

Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΕΚΚ Σ. Λίβερη, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα απεργούν την Πρωτομαγιά όπως και σε κάθε απεργία που καλεί η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

“Ειδικά φέτος με την κρίση που έχουν προφασιστεί οι εργοδότες και τη οποία έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες, χρειάζεται η συμμετοχή των εργαζομένων να είναι μεγαλύτερη και δυναμικότερη.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εργατικό κέντρο να διαμαρτυρηθούν για αυτή τη πολιτική που επιβάλει το κεφάλαιο και οποία απαιτεί ελαστικοποίηση της εργασίας, κατάργηση όλων των δικαιωμάτων. Αγωνιζόμαστε για πλήρη και σταθερή εργασία, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για τήρηση 8ωρου-πενθήμερου, 40ωρου, για τη νέα γενιά, την Παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την Υγεία”.

Οι ξενοδοχουπάλληλοι

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, το ωράριο στη σταθερή εργασία, τα εισοδήματα, την ασφάλιση”, δήλωσε από την πλευρά της η κ. Βαλωμένου εκ μέρους του σωματείου ξενοδοχουπαλλήλων και πρόσθεσε ότι “με πρόσχημα την κρίση εργοδότες και κυβερνήσεις επιχειρούν να φέρουν τους εργαζομένους σε χειρότερη θέση από αυτή που ήταν 123 χρόνια πριν.

Μπροστά σε αυτό όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να δώσουν μαζική απάντηση και βροντερό παρών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Μαη”.

Η ΝΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την εργατική πρωτομαγιά, η Ν.Ε. του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

“Πληρώσαμε την τεράστια ανάπτυξη και τη συσσώρευση ασύλληπτων κερδών! Να μην πληρώσουμε και την κρίση του καπιταλισμού! Εμείς δημιουργούμε τον πλούτο που υπάρχει, τα εργοστάσια, τα καράβια, τα καταναλωτικά αγαθά, τα πάντα. Αλλά το μόχθο τον κλέβουν οι λίγοι, η πλουτοκρατία, γιατί έχουν την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εξουσία.

Να υπερασπιστούμε μαχητικά στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, το μέλλον των παιδιών μας. Δουλειά για όλους, σταθερή και με αξιοπρεπή αμοιβή, δωρεάν κοινωνικές παροχές, ελεύθερο χρόνο”.

Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΣΥΝ


Από τη πλευρά της η Ν.Ε. του ΣΥΝ, σε σχετική της ανακοίνωση, τονίζει ότι “η φετινή Πρωτομαγιά γίνεται κάτω από το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού. Κάτω από την απειλή της φτώχειας, της ανεργίας, η οποία με βάση πλέον και τα επίσημα στοιχεία έχει πάρει και στη χώρα μας δραματικές διαστάσεις, της καταστολής, της καταπάτησης όλων των δικαιωμάτων -εργασιακών και δημοκρατικών- για όλους τους εργαζόμενους”.

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Απάντηση Γκερέκου στην κριτική Χαραλάμπους για τον τουρισμό

Απαντώντας στις δηλώσεις του Βουλευτής Κέρκυρας ΚΚΕ κ. Χαραλάμπους, σχετικά με τη μη υποστήριξη του ψηφίσματος της ΝΑΣΥ στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τον κερκυραϊκό τουρισμό, η Βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου δήλωσε τα εξής:

«Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη σε έκταση και σοβαρότητα κρίση στον Ελληνικό Τουρισμό. Επομένως, αυτό που θα περίμενε κανείς, αν μη τι άλλο, είναι οι πάντες να έχουν συναίσθηση της κατάστασης και των δυσκολιών που υπάρχουν από όλες τις πλευρές. Είναι πολύ εύκολο να λέμε όλοι μας πράγματα τα οποία “χαϊδεύουν” αυτιά και “ακούγονται ωραία” - ειδικά μάλιστα, όταν έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν θα κληθούμε ποτέ να τα εφαρμόσουμε στην πράξη. Είναι εντελώς απαραίτητο αυτή την κρίσιμη στιγμή, να μην κάνουμε προτάσεις οι οποίες έχουν “πάρει διαζύγιο” από την έννοια του εφικτού και της πραγματικότητας. Είναι άλλο πράγμα να παλεύουμε για βελτιώσεις των συνθηκών εργασίας και της ποιότητας ζωής μας και άλλο πράγμα να προτείνουμε εντελώς ανέφικτα και ουτοπικά πράγματα, απλά και μόνο για να ιντριγκάρουμε καταστάσεις και να επιτείνουμε το αδιέξοδο, κόβοντας κάθε δυνατότητα επικοινωνίας και συνεννόησης.

Δεν διαφωνώ με τις διαπιστώσεις των προβλημάτων οι οποίες γίνονται τόσο από το Ψήφισμα του ΝΑΣΥ (έστω και αν σε μερικά σημεία παρουσιάζονται καθ’ υπερβολή), όσο και από τον κ. Χαραλάμπους. Αδυνατώ όμως τελικά να υποστηρίξω προτάσεις, οι οποίες κινούνται εκτός κάθε πρακτικής δυνατότητας που υπάρχει τη στιγμή αυτή, όπως για παράδειγμα η “απαγόρευση του all inclusive” ή τον “τοπικό επαναπροσδιορισμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας”.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι η Κέρκυρα να απαγορεύσει το «all inclusive», μέχρι να «καταργήσουμε την ιδιοκτησία», όπως ισχυρίζεται η παράταξη της ΝΑΣΥ που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, και τελικά μέχρι να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης προτείνει το ΚΚΕ, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών και του τόπου με ειλικρίνεια, ρεαλισμό και κοινή λογική, χωρίς να επιλέγουμε τον δρόμο του εύκολου και «ανέξοδου» εντυπωσιασμού.

Έχει τρομερά μεγάλη διαφορά το “να λέμε με σκοπό να κάνουμε” από το “να λέμε απλά και μόνο για να λέμε”.

Από πλευράς μου τουλάχιστον, προσπαθώ να κάνω πάντοτε το πρώτο».

Aνέστειλε τις κινητοποιήσεις η ΕΝΑΕ


Την αναστολή των κινητοποιήσεών της αποφάσισε σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αργά το απόγευμα της Τρίτης η ΕΝΑΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών. Η ΕΝΑΕ είχε προγραμματίσει κλείσιμο των νομαρχιών για την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ΕΝΑΕ, η κυβέρνηση ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για τα οποία είχε αποφασιστεί κλείσιμο των νομαρχιών την Τετάρτη.

«Η ΕΝΑΕ ζήτησε και έλαβε γραπτές εγγυήσεις για την άμεση ικανοποίηση βασικών αιτημάτων της. Στις παρούσες δύσκολες οικονομικά συνθήκες, οι απαντήσεις της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ως εκ τούτου αποφασίσαμε την αναστολή της αυριανής κινητοποίησης.

»Πάγια θέση της ΕΝΑΕ είναι η διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των Νομαρχιών, προκειμένου οι Ν.Α να λειτουργούν και να προσφέρουν στους πολίτες και στις κοινωνίες. Η ΕΝΑΕ πορεύεται με μοναδικό σκοπό να διαφυλάξει την ενότητα και την πραγματική και ουσιαστική διεκδίκηση των μεγάλων ζητημάτων του χώρου, μακριά από τις μικροκομματικές και παρωχημένες σκοπιμότητες και αντιλήψεις», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δ.Σ ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος.

Οι νομαρχίες, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Παπαθανασίου θα ενισχυθούν κατά 40 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 20 θα είναι άμεσα καταβλητέα και τα υπόλοιπα 20 θα καταβληθούν μέσα σε ένα μήνα.

Σχετικά με τις οφειλές για τη μεταφορά μαθητών, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν άμεσα οι οφειλές που υπάρχουν για το 2007 και ότι ρυθμίζονται οι οφειλές του 2008 και θα καταβληθούν σε τριμηνιαίες δόσεις εντός του 2009.

Για τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι θα περιοριστούν σε 4 μήνες τα τέλη μεταβίβασης και η απώλεια του εσόδου αυτού θα καλυφτεί πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, με τη σειρά του τόνισε ότι ο νέος Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα έχει κυρωθεί από τη Βουλή πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ δεσμεύτηκε και για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των προσλήψεων προσωπικού στις νομαρχίες.

Θετική εξέλιξη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την οδική σύνδεση Σαγιάδας-Ηγουμενίτσας

Θετικές οι εξελίξεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης του έργου, οδικής σύνδεσης Σαγιάδα-Ηγουμενίτσα, καθώς η σχετική πρόταση εγκρίθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ικανοποίηση εξέφρασε ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, καθώς το θέμα σχετίζεται και με το αίτημα που είχε καταθέσει πρόσφατα στο υφυπ. Οικονομικών Αντ. Μπέζα για την πορθμειακή σύνδεση Κέρκυρας-Σαγιάδας.
Το έργο εντάσσεται στη διακλάδωση της Ιόνιας Οδού και θα συνδέει τη Θεσπρωτία με την νότια Αλβανία.
“Με την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και με αυτήν την εξέλιξη, θα ανοίξουν οι προοπτικές για να λειτουργήσει η νέα πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Σαγιάδας που θα επιτρέψει να μειωθεί ο χρόνος μετάβασης από τις απέναντι Ηπειρωτικές ακτές στο νησί μας στο μισό χρόνο απ' ότι χρειάζεται σήμερα.
Παράλληλα, με τον νέο δρόμο Σαγιάδας - Ηγουμενίτσας, ο χρόνος μετάβασης από το ένα μέρος στο άλλο θα μειωθεί στα 7 περίπου λεπτά κάτι που θα σημαίνει ότι θα υπάρξει επανάσταση στα δεδομένα της λειτουργίας της πορθμειακής γραμμής”
.
Σε ερώτηση για το αν η μελέτη αναφέρεται μόνο για το οδικό δίκτυο ή και για το λιμάνι της Σαγιάδας μαζί, δηλαδή για το αν προγραμματίζονται έργα εκβάθυνσης του λιμανιού, ο κ. Πουλημένος σημείωσε:
"Σε επίσκεψη που είχα πραγματοποιήσει στις 6 Νοεμβρίου του 2008 στην Σαγιάδα, προκειμένου να διαπιστώσω την κατάσταση που επικρατεί εκεί και για τις πιθανές συνθήκες εξυπηρέτησης της πορθμειακής γραμμής, είχαμε συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Μάστορα ο οποίος με είχε διαβεβαιώσει ότι το λιμάνι, ως έχει σήμερα, μπορεί να εξυπηρετήσει τη λειτουργία της πορθμειακής γραμμής για πλοία ανοιχτού τύπου.
Παράλληλα, η χερσαία ζώνη του λιμανιού και η παρουσία λιμενικού σταθμού, εξασφαλίζει και την καλή εξυπηρέτηση των οχημάτων και των οδηγών τους".

Σε ετοιμότητα για τη "γρίπη των χοίρων"

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες και στο νομό, για την “γρίπη των χοίρων”, που έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Καθυσυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο διοικητής του ΓΝΚ Γ. Μαντζαρόπουλος, που τόνισε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ “έκτακτα μέτρα δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι ενεργοποίηση των σχετικών σχεδίων αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών. Σήμερα (σ.σ. χθες) θα έχουμε σύσκεψη των αρμοδίων του Νοσοκομείου μας για την εκτίμηση της κατάστασης. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι από την εμπειρία που λάβαμε κατά την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών με τη γρίπη των πτηνών, το Νοσοκομείο μας είναι έτοιμο από υλικοτεχνική υποδομή αλλά και υποδομών να προσφέρει υπηρεσίες αν και εφόσον χρειαστεί.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενη. Με τα σημερινά δεδομένα, ο μέσος πολίτης δεν πρέπει να ανησυχεί”.
Ο διοικητής του ΓΝΚ, επεσήμανε ακόμη ότι αν ζητηθεί θα δοθεί κάθε βοήθεια στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με το το ,επιστημονικό προσωπικό του ΓΝΚ.
Ο Νομάρχης
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε χθες ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, ο οποίος τόνισε τα εξής: "Η αρμόδια Δ/νση Υγείας και Κτηνιατρικής, θα πάρουν οδηγίες πιθανότατα σήμερα (σ.σ. χθες) από το Υπ. Υγείας, το οποίο έχει ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις και τις πρώτες ανακοινώσεις στην Αθήνα.
Τοπικά δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί μέτρα και θα έχω σήμερα (σ.σ. χθες) συνεργασία με τους Δ/ντες των δύο διευθύνσεων για να δούμε τι ακριβώς θα γίνει και στην Κέρκυρα".
Ο Υπ. Υγείας
Νέες διαβεβαιώσεις σχετικά με την εξάπλωση της γρίπης των χοίρων στη χώρα μας έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαψεύδοντας πληροφορία που μεταδόθηκε για εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα. «Ουδέν κρούσμα έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής τέσσερα περιστατικά που προσήλθαν με δική τους πρωτοβουλία, δύο από τα μέλη της ομάδας τουριστών που είχαν πάει στο Μεξικό.
«Τα περιστατικό αυτά έχουν ελεγχθεί και είναι απλή εποχιακή γρίπη», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “συνεχίζονται ακατάπαυστα η έρευνα και η ιχνηλάτηση από τα Κέντρα Αναφοράς Νοσοκομείων υπό την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει στηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός ενημέρωσης του κοινού, ενώ διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας μας.
Έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή φυλλαδίων και αφισών ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες προς και από το Μεξικό, όπου και εντοπίστηκε ο ιός.
Αναφορικά με τα αποθέματα φαρμάκων, ο κ.Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν απολύτως επαρκή αποθέματα. «Έγκαιρα είχαμε φροντίσει για αυτό και καλύπτεται περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας».
Τόνισε μάλιστα ότι έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν οργανωθεί τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης να έχουν ενεργοποιηθεί.

Σε εφαρμογή η τηλεματική στο Αστικό Κτελ



Γεγονός αποτελεί πλέον η εφαρμογή της τηλεματικής στο αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας, εξέλιξη που, σηματοδοτεί νέα εποχή για τις αστικές συγκοινωνίες στο νομό.
Ηδη σε πλήρη λειτουργία έχουν τεθεί οι ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης για τις αφίξεις-αναχωρήσεις των δρομολογίων στο Σαρόκο.
Οπως δήλωσε χθες ο πολιτικός προιστάμενος της Διεύθυνσης μεταφορών της Ν.Α. Μιχ. Διαβάτης, “οι αλλαγές που γίνονται βήμα- βήμα θα βοηθήσουν στην μείωση του κυκλοφοριακού και θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη πολύ καλύτερα σε σχέση με ότι γινόταν έως σήμερα.
“Ο εκσυγχρονισμός στα λεωφορεία ξεκίνησε με την έναρξη της θητείας της παρούσας Νομ. Αρχής, με πίεση που ασκήσαμε, για την μετατροπή της ΕΠΕ σε Α.Ε. και την αλλαγή του στόλου, που έχει γίνει στο σύνολο με εξαίρεση 2-3 λεωφορεία της ΕΠΕ
”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Εκτός από τις ηλεκτρονικές πινακίδες, σε λειτουργία έχουν τεθεί και τα αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων.
Τα εκδοτήρια λειτουργούν σε 4 γλώσσες με οθόνες touch-screen (επαφής).
“Είμαστε ένας από τους 4 νομούς που πέρασε στη φάση της τηλεματικής, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τόσο το Αστικό όσο και υπεραστικό ΚΤΕΛ βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης.”, υπογράμμισε ο κ. Διαβάτης.

Σύλληψη επιχειρηματία για χρέη στο ΤΕΒΕ- Κινητοποίηση αύριο από την ΟΕΒΕΚ

Σε κινητοποίηση έξω απο τα γραφεία του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), καλεί τους επαγγελματίες αύριο το πρωί η ΟΕΒΕΚ με αφορμή τη σύλληψη και φυλάκιση κερκυραίου επαγγελματία για οφειλές προς το ΤΕΒΕ.
Ειδικόυτερα, το Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. που συνεδρίασε έκτακτα στις 25 Απριλίου αποφάσισε τα εξής:
1. Να βοηθήσει ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό για την εξόφληση της ποινής και των λοιπών δικαστικών εξόδων του Κερκυραίου συναδέλφου, εφόσον δεν εξευρεθούν από τον ίδιο, που αποδεδειγμένα βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.
2. Να συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας προς τα Υπουργεία Απασχόλησης και Δικαιοσύνης, την ΓΣΕΒΕΕ, τον επιμελητήριο της Κέρκυρας και τα ΜΜΕ.
3. Να προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για την ευαισθητοποίηση τόσο των αρμοδίων φορέων της ελληνικής πολιτείας των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εμπόρων - επαγγελματιών της Ελλάδας, αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων των επαγγελματιών της Κέρκυρας αλλά και της τοπικής κοινωνίας ώστε να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη και άδικη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους προς τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους της χώρας.
4. Να ζητήσει συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Νίκο Δένδια.
5. Να προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη για μία ώρα των γραφείων του ΟΑΕΕ στην Κέρκυρα την Τετάρτη 29 Απριλίου και ώρα 9 το πρωί.

Αύριο η Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

Συνέλευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κέρκυρας με θέμα:«Οργάνωση & παρουσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις Ευρωεκλογές», πραγματοποείται αύριο στις 8.00 το βράδυ, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου. Στη συνέλευση θα παραβρεθεί ο Π. Τριγάζης, μέλος της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής.
Με την αφορμή αυτή, δόθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου απο το μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδη.
Σε γενικές γραμμές τονίστηκε ότι “οι φετινές ευρωεκλογές γίνονται μέσα σε περιβάλλον σκληρής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων σε ευρωπαικό επίπεδο.
Οι συντηρητικές δυνάμεις, έχουν βάλει στο στόχαστρο, εργαζόμενους, νεολαία επομένως κανείς δε θα πρέπει να μείνει αμέτοχος”.

Ερώτηση Γκερέκου για τον "Ιστορικό Πεζόδρομο Γαρίτσας"

Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων με Θέμα: «Ιστορικός Πεζόδρομος Γαρίτσας» κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, προς τους κ.κ. Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πολιτισμού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της με αριθμ. πρωτ. 2385/19.1.2009 αναφοράς που είχα καταθέσει προς το ΥΠΕΣΔΔΑ και της με αριθμ. Πρωτ. 7958/9.2.2009 απάντησης του ΥΠΕΣΔΔΑ, σχετικά με την αποκατάσταση του παραλιακού τείχους της πόλης της Κέρκυρας στην περιοχή της Γαρίτσας, επανέρχομαι με την παρούσα, υπενθυμίζοντας τα ακόλουθα:

Σύμφωνα και με το με αριθμ. Πρωτ. ΓΝ 291/ 2.01.2009 έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, στις 8 Δεκεμβρίου 2008, η Κέρκυρα επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι ισχυροί κυματισμοί που προκλήθηκαν, έπληξαν και το παραλιακό τείχος κατά μήκος του δρόμου και πεζοδρομίου από το προάστιο Γαρίτσα έως τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας, πλάι στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, μήκους 700 μέτρων, κλασσική και αγαπημένη περιπατητική διαδρομή χιλιάδων Κερκυραίων και των επισκεπτών. Σημειωτέον πως τα εν λόγω τείχη με το παρακείμενο πεζοδρόμιο, αποτελούν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Κέρκυρας και επιπλέον ένα από εκείνα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω τείχος και το παρακείμενο πεζοδρόμιο, έχουν κατασκευαστεί από τον διατελέσαντα και Πρωθυπουργό, Δήμαρχο Κερκυραίων, Γεώργιο Θεοτόκη στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι πρόσφατοι ισχυροί κυματισμοί προκάλεσαν την καταστροφή και την κατάρρευση τμημάτων του τείχους και του πεζοδρομίου, με άμεσο τον κίνδυνο για τον παρακείμενο, μεγάλης κυκλοφορίας παραλιακό δρόμο.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο της Ν.Α.Κ. η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Κέρκυρας εκπόνησε μελέτη άμεσης αποκατάστασης εσωτερικά του τείχους προς τον δρόμο, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ, ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣΔΔΑ.

Σε συνέχεια των παραπάνω, με την από 7958/9.2.2009 απάντηση του στην σχετική αναφορά που καταθέσαμε, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Νάκος μας ενημέρωσε ότι εξασφάλισε έκτακτη χρηματοδότηση προς της Ν.Α.Κ. ύψους 300.000 ευρώ.

Ωστόσο, περισσότερους από 4 μήνες μετά τις καταστροφές στην παραλιακή ζώνη της Γαρίτσας, εκτελέστηκαν εργασίες «εμβαλωματικού» χαρακτήρα, προς μερική αποκατάσταση των καταστροφών, καθώς αφορούσαν μόνο την κάλυψη αποκλειστικά και μόνο των καθιζήσεων και των οπών που προκλήθηκαν στο πεζοδρόμιο, ύστερα από την υποχώρηση του εδάφους.

Επίσης, δεν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές των τειχών από την πλευρά της θάλασσας, παραμένοντας έτσι υπαρκτός ο κίνδυνος πρόκλησης επιπλέον καταστροφών.

Οι δε εργασίες που εκτελέστηκαν μέχρι σήμερα, προσδιορίζονται μόνο στην επιχωμάτωση των καθιζήσεων του πεζοδρομίου, ενώ δεν επανατοποθετήθηκαν οι κλασσικές πέτρινες πλάκες του πεζοδρομίου-μνημείου. Αντιθέτως με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο, οι πέτρινες παραδοσιακές πλάκες αντικαταστάθηκαν από κοινά μάρμαρα οικιακής χρήσης ή πέτρινες «σινιώτικες» πλάκες, γεγονός που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής και προσβάλει κατάφορα την πολιτιστική φύση του μνημείου.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι εργασίες που εκτελέστηκαν χαρακτηρίζονται από κακοτεχνίες οι οποίες διαρκώς επισημαίνονται από τους κατοίκους και τους περιπατητές του πεζοδρομίου οι οποίοι τοποθετούν ακόμη και κλαδιά δέντρων ώστε να επισημαίνουν τον κίνδυνο που εγκυμονεί από τα κενά που υπάρχουν μεταξύ των πλακών.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω πεζοδρόμιο μήκους πλέον των 700 μέτρων, δέχεται χιλιάδων περιπατητών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και του έτους, μέχρι σήμερα δεν διαθέτει ράμπες πρόσβασης σε ΑμεΑ, έστω και αν η κοινωνική αναγκαιότητα είναι δεδομένη.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1. Για ποιους ακριβώς λόγους δεν υπήρξε πλήρης αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστησαν τα τείχη και το παρακείμενο πεζοδρόμιο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες αλλά και τις ανάγκες του χώρου;
2. Οι εν λόγω εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, σε πόσα ακριβώς τετραγωνικά μέτρα αναφέρονται και ποιο είναι το ακριβές χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε για την εκτέλεση αυτών των εργασιών και ποια είναι η τύχη των παραδοσιακών πλακών οι οποίες απομακρύνθηκαν από τα σημεία των καταστροφών;
3. Σύμφωνα και με τις ισχύουσες αρχαιολογικές διατάξεις, για ποιο λόγο επετράπη η αντικατάσταση των παραδοσιακών πλακών του πεζοδρομίου, από κοινές -διαφορετικού τύπου και χρώματος- μαρμάρινες και πέτρινες πλάκες, αλλοιώνοντας έτσι τον πολιτιστικό χαρακτήρα και τη συνολική εικόνα της περιοχής;
4. Οι εργασίες που εκτελέστηκαν μέχρι σήμερα και ειδικότερα η αντικατάσταση των πλακών είναι σύμφωνα με τους όρους της μελέτης και της έγκρισης του ΚΑΣ; (Παρακαλούμε να μας κατατεθεί η μελέτη αλλά και οι άδειες των αρμόδιων υπηρεσιών σύμφωνα με τις οποίες εκτελέστηκαν οι εργασίες).
5. Για ποιους ακριβώς λόγους μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί οι τόσο αναγκαίες ράμπες πρόσβασης των ΑμεΑ;
6. Τι προτίθεστε να πράξετε για όλα τα παραπάνω και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του συνόλου των ζημιών που έχει υποστεί η περιοχή;»

Δριμεία κριτική Χαραλάμπους σε Γκερέκου με φόντο τον τουρισμό

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Απρίλη στην οποία παραβρέθηκε και είχε ως θέμα τον Κερκυραϊκό τουρισμό και τα προβλήματα των εργαζομένων στις Τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας.

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντζ.Γκερέκου για τις θέσεις που ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Ν.Σ.

Ειδικότερα, ο κ. Χαραλάμπους, ανέφερε τα εξής:

"Το ψήφισμα που πρότεινε η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συμπαράταξη (ΝΑΣΥ) έγινε απόφαση κατά πλειοψηφία κάτω από την μαζική παρουσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων αφού στηρίχτηκε και από την μείζονα μειοψηφία της παράταξης «Κέρκυρα Ζωή» που είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ ενώ τα παραβρισκόμενα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης που είχε την στήριξη της ΝΔ καταψήφισαν.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου διαφοροποιούμενη από το ψήφισμα, το χαρακτήρισε μαξιμαλιστικό, απευθυνόμενη δε προς τους συμβούλους της ΝΑΣΥ είπε ότι κατατέθηκε για μικροπαραταξιακούς και μικροκομματικούς λόγους, ότι λόγω της φετινής μεγάλης κρίσης δεν μπορούμε να ζητάμε αιτήματα που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα. Το ερώτημα είναι, για ποια κεκτημένα αναφέρεται η Κυρία Γκερέκου, κεκτημένα είναι οι μισθοί πείνας; Οι μισθοί των ξένων εργατών που δουλεύουν για 270 και 290 ευρώ; Οι συνθήκες εργασίας που θυμίζουν Ρωμαϊκή γαλέρα; Οι ανασφάλεια τα ένσημα, που έχει γίνει έθιμο, να παίρνουν τόσα όσα απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας; Αυτά είναι τα κεκτημένα για την Κυρία Γκερέκου που πρέπει να διεκδικούμε; Και όχι να ζητάμε μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, 1400 ευρώ κατώτερο μισθό και σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού(1120 ευρώ);

Όσο για το ερώτημα του προέδρου των ξενοδόχων της Κέρκυρας κυρίου Μπράμου, ο οποίος ρωτούσε αν μπορεί να υπάρχει τουρισμός χωρίς τους ξενοδόχους, μπορεί να αντιστραφεί και να τον ρωτήσουμε και μεις, αν μπορεί να υπάρχει τουρισμός και λειτουργία των ξενοδοχείων χωρίς τους ξενοδοχοϋπάλληλους και ακόμα χειρότερα με ξενοδοχοϋπάλληλους που να αμείβονται με μισθούς πείνας.

Στο όνομα της κρίσης γίνεται προσπάθεια από τους μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού, τους μεγάλους τουροπερέϊτορς, του μεγαλοξενοδόχους κ.λ.π. να κερδίσουν πιέζοντας ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα. Tο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποτελεί όπλο στα χέρια των ξενοδοχοϋπάλληλων και του ταξικού τους σωματείο ώστε οι προσπάθειες του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου να μην περάσουν.

Για το ΚΚΕ οι διακοπές, επομένως και ο τουρισμός, είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Στη βάση αυτή εξετάζει τις εξελίξεις, διαμορφώνει τις θέσεις του, διατυπώνει προτάσεις, κρίνει και την οικονομική διάσταση του Τουρισμού. Αντιθέτως, κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού δηλώνουν ότι είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα και «εθνική βιομηχανία», διαμορφώνοντας τις θέσεις, τις απαιτήσεις και τις αποφάσεις τους στο πλαίσιο αυτής της παραδοχής. Στη μία περίπτωση, το ζήτημα της «κρίσης» στον Τουρισμό αντιμετωπίζεται απο τη σκοπιά των συνεπειών στο δικαίωμα του εργαζόμενου και της οικογένειάς του στην ξεκούραση, στην αναπλήρωση της εργατικής δύναμης. Θέτει επιτακτικά θέμα προστασίας της εργασίας των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον Τουρισμό και αξιολόγησης των επιπτώσεων στην αμοιβή, στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Αναζητεί την «επόμενη μέρα» των χιλιάδων μικρών, οικογενειακών κατά βάση, επιχειρήσεων, που συνθλίβονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για το ΚΚΕ, το ζήτημα είναι να μην πληγούν τα λαϊκά δικαιώματα, να προστατευτούν, να διευρυνθούν. Στην περίπτωση των μεγαλοξενοδόχων, της κυβέρνησης και των κομμάτων που αντιμετωπίζουν τον Τουρισμό ως στυλοβάτη της «Εθνικής Οικονομίας», άλλες είναι και οι αγωνίες. Πώς θα προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Πώς θα αυξηθούν, αν είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Πώς θα περιοριστούν τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων στον Τουρισμό, προς όφελος των μεγάλων αφεντικών.

Η κρίση, που έρχεται να οξύνει προϋπάρχουσες αντιθέσεις, αδικίες και προβλήματα, δεν είναι ίδια για όλους, ούτε ως προς τις συνέπειες, ούτε ως προς το αποτέλεσμά της. Πρόκειται για μιαν ακόμη μάχη, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης ταξικής πάλης. Το ΚΚΕ δεν έχει ταλαντεύσεις. Θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι συνολικά, οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν συμφέρον να παλέψουν συντονισμένα ενάντια στους μεγάλους, για να προστατευτούν οι ίδιοι, ενάντια στους μεγάλους για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην ανασφάλιστη δουλειά. Για την τήρηση των ωραρίων, για αυξήσεις μισθών

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι γενικά πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, πρέπει να αντισταθούν, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική που συρρικνώνει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Έτσι ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει και στην κατεύθυνση ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς και χώρες.

Το βήμα που έγινε στις βουλευτικές εκλογές αποδυναμώνοντας την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκλέγοντας μετά από πενήντα χρόνια κομμουνιστή βουλευτή να γίνει πιο σταθερό ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 7 Ιούνη για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση".

Συνεχίζει τις εξορμήσεις η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών

Συνεχίζει το πρόγραμμα των προεκλογικών της εξορμήσεων ενόψει των προσεχών Ευρωεκλογών η Νομαρχιακή Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο στις 12 μ.μ. κλιμάκιο της Ν.Ε.Ε.Α. θα επισκεφθεί την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα του αγροτικού τομέα με έμφαση στα προβλήματα του ελαιώνα της Κέρκυρας, των Κερκυραίων αγροτών και τις δυνατότητες και προτάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, κλιμάκιο της ΝΕΕΑ θα επισκεφθεί το Περιβόλι του Δήμου Κορισσίων.

Aσκηση δασοπυρόσβεσης στο Δήμο Κασσωπαίων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή Σάντα στις Πόρτες του Δήμου Κασσωπαίων Ν. Κέρκυρας η άσκηση της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νησιών «Δια Πυρός 2009».

Στην άσκηση, η οποία αποσκοπούσε στο να ελέγξει την απόκριση των επιχειρησιακών δυνάμεων και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων στην περίπτωση πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης (1500 στρ.), συμμετείχαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Κέρκυρας, η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών , το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Κέρκυρας, και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κασσωπαίων ο οποίος συνέδραμε επίσης με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες.

Ελέγχθηκαν και αξιολογήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία οι διαδικασίες κινητοποίησης που προβλέπεται να τηρούν οι εμπλεκόμενοι φορείς ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους καθώς και ο βαθμός και ο χρόνος ανταπόκρισης.

Παράλληλα η άσκηση Δια Πυρός 2009 έγινε και στο Νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

2,1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των Φιλαρμονικών της ΠΙΝ


Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών κ. Σωτήριος Βόσδου, υπέγραψε σήμερα ανοικτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων συνολικού ύψους 2.100.00€, με αντικείμενο την στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των Φιλαρμονικών της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.

Ειδικότερα, η πρόσκληση αφορά στην προμήθεια ειδικού εξοπλισμού (μουσικών οργάνων, στολών και λοιπού υλικού) για λογαριασμό των Φιλαρμονικών και εντάσσεται στην Κατηγορία Πράξεων «Υποδομές σύγχρονου πολιτισμού» του Άξονα Προτεραιότητας -9- «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Ιονίων Νήσων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013.

Στόχος της πρόσκλησης είναι η αξιοποίηση του υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος (που ως συνέχεια της τοπικής παράδοσης αποτελεί τη σύγχρονη δημιουργία), μέσω της διασφάλισης των αναγκαίων υποδομών

Η υποβολή των προτάσεων αρχίζει τις 18 Μαΐου 2009 και Δικαιούχοι – Φορείς Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών καθώς και οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, μέσω των οποίων θα γίνει η προμήθεια του παραπάνω αναφερόμενου εξοπλισμού.

Η πρόσκληση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου αναφερόμενος στην πρόταση με αντικείμενο την στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των Φιλαρμονικών της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών συνολικού ύψους 2.100.00€, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα εκπληρώνουμε μια υποχρέωση που έχουμε στα Ιόνια Νησιά και την ιστορική τους παράδοση, ειδικότερα στη μουσική παιδεία. Με την γενναία αυτή χρηματοδότηση, οι Φιλαρμονικές των Ιονίων θα μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό τους (μουσικά όργανα-στολές κλπ), εξακολουθώντας να προσφέρουν μουσική παιδεία στη νεολαία της Περιφέρειάς μας και κοσμώντας τις πολυπληθείς εκδηλώσεις με την παρουσία τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδωσε άμεσα την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού εδώ του έργου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής αλλά και των Φιλαρμονικών για την συνεργασία κατά την διάρκεια της προεργασίας αυτής της πρόσκλησης. Ευχαριστώ και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικόλαο Δένδια αλλά και τον Νομάρχη της Κέρκυρας κ. Στέφανο Πουλημένο οι οποίοι παρίστανται σήμερα σε μια ξεχωριστή στιγμή για τις Φιλαρμονικές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας από την πλευρά του χαρακτήρισε σημαντική την σημαντική ημέρα για τον πολιτισμό των Ιόνιων Νησιών αλλά ειδικότερα και της Κέρκυρας η οποία έχει το μεγαλύτερο αριθμό Φιλαρμονικών.

Ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος αναφερόμενος στην πρόταση με αντικείμενο την στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των Φιλαρμονικών της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών συνολικού ύψους 2.100.00€ , υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για την ιστορία της Κέρκυρα, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι η μεγαλύτερη μετά το 1992.

Προκηρύσονται 23 "'άγονα" αεροπορικά δρομολόγια -Ενδιαφέρον και για την Κέρκυρα

Στην προκήρυξη διαγωνισμών για την εκμετάλλευση των 23 άγονων αεροπορικών δρομολογίων αναμένεται να προχωρήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τον Μάιο, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο, καθώς το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2009 λήγουν οι περισσότερες υφιστάμενες συμβάσεις με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.
Σύμφωμα με δημοσίευμα του “Εθνους”,ουσιαστικά θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί με περισσότερες εταιρείες, δεδομένου ότι έχει αρθεί το μονοπώλιο των ΟΑ για τις άγονες γραμμές.
Η παραπάνω εξέλιξη παρουσιάζει ενδιαφέρον και σε τοπικό επίπεδο, καθώς μεταξύ των άγονων αεροπορικών γραμμών της χώρας, περιλαμβάνεται και το δρομολόγιο Κέρκυρα-Πρέβεζα-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος.
Συνολικά οι άγονες γραμμές της χώρας έδιναν στις Ο.Α. περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι το μερίδιο που αντιπροσωπεύουν στην εγχώρια επιβατική κίνηση κυμαίνεται μεταξύ 11% και 15%.

Κ. Λέσσης: Προχωρούν τα έργα στη Εθν. Αντιστάσεως

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα ανάπλασης της Εθν. Αντίστασης (Εμπορικό Κέντρο). Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Κ. Λέσση, εντός του Μαίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο από διασταύρωση Ποταμού μέχρι το “Επίνειο”.
Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργεί ο ηλεκτροφωτισμός.
Ο αντινομάρχης, τόνισε ακόμη ότι θα προχωρήσει η διαδικασία εντάξεως νέου υποέργου από Καρνάγια-μέχρι την είσοδο του Νέου Λιμένα.
“Η διεύθυνση Τ.Υ. της Ν.Α. έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μελέτης, βρισκόμαστε τώρα σε διαβούλευση με ΟΛΚΕ” τόνισε ο κ. Λέσσης που αναφέρθηκε και σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στη ΠΙΝ για τη δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότηση του τμήματος που δεν έχει ενταχθεί στο πρώτο έργο.
“Θα ‘ναι ένα έργο σύγχρονο που θα αναβαθμίζει την είσοδο της πόλης από τη Β. Κέρκυρα”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία επεκτάσεως της επιχωμάτωσης (από τη πλευρά του Επίνειον) προς τη θάλασσα ώστε να διαμορφωθεί το λιμανάκι που χρησιμοποιούν οι ψαράδες.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στο έργο ο κ. Λέσσης στάθηκε στη διευθέτηση των όμβριων ύδατων , στα έργα υποδομής που αφορούσαν τον ηλεκτροφωτισμό κλπ.
Απομένει ο τελικός τάπητας, στις 4 λωρίδες εκατέρωθεν της νησίδας, που έχει κατασκευαστεί.
Εργα Τρίκλινο
Ο αντινομάρχης αναφέρθηκε και στα έργα που εκτελούνται από Τρία Γεφύρια- Πέλεκα επισημαίνοντας ότι “όταν υπάρχει πρόβλημα με μια εργολαβία, αυτοί που την πληρώνουν είναι οι πολίτες. Ανέφερε ωστόσο ότι με ομόφωνη απόφαση του Ν.Σ. έχει ενταχθεί έργο οικονομικού αντικειμένου, 1,5 εκατ. ευρώ για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο έργο.
Επανέλαβε ότι θα γίνει πεζοδρόμηση, στο μεγαλύτερο μέρος του έργου, αποχετευτικό στο Κομπίτσι (που δεν προβλεπόταν). Η ένταξη του έργου, θα έχει γίνει έως το Μάιο.
“Υπάρχει δεδομένη ταλαιπωρία ωστόσο έγιναν πολλά έργα από διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες” έκλεισε τις δηλώσεις του ο κ. Λέσσης.

Πυρ...κατά βούληση από Μπούκα κατά Δένδια, Μπέζα, Βόσδου

Επίθεση κατά του υπ. Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, του υφυπ. Οικονομικών Αντ. Μπέζα και του Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου εξαπέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπούκας.
Ειδικότερα για την πρόσφατη παρουσία του υφυπουργού οικονομικών στην Κέρκυρα, ανέφερε ότι “ο λόγος του δεν αντέχει καμίας σοβαρής κριτικής».
Ο κ. Μπέζας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ο στυλοβάτης της αποκέντρωσης.
Ο ίδιος όμως, ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, έβαλε χέρι στα έσοδα των Δήμων (αφαίρεση του τέλους παρεπιδημούντων) και στα έσοδα των Νομαρχιών (αρπαγή των τελών ταξινόμησης) ακρωτηριάζοντας συνολικά την δράση της Αυτοδιοίκησης. Όταν είναι ο ίδιος και το δηλώνει, ευχαριστημένος από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε ότι την απάντηση πρέπει να την δώσει ο λαός».

Για Δένδια
Σε αναφορές του στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια, υποστήριξε ότι «συνδέει την πολιτική παρουσία του με μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Δικαιοσύνης”.
“Ήταν ευκαιρία για τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δένδια, να τηρήσει Σύνταγμα και Νόμους και να οδηγήσει τον τόπο ένα βήμα μπροστά. Να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο για τη συνταγματική εκτροπή του κ. Σανιδά. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά συνταυτίστηκε απόλυτα με την προσπάθεια κουκουλώματος κορυφαίων σκανδάλων και απαξίας θεσμών του Ελληνικού Κράτους
” υποστήριξε ο κ. Μπούκας.
Για Βόσδου
Ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, έθεσε τέλος ερωτήματα στο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου για θέματα αρμοδιότητας του, μεταξύ αυτών και “για την πορεία των έργων των λιμανιών στα διαπόντια νησιά και γιατί δεν παραδόθηκαν τον Δεκέμβρη του 2008”.
Πρωτοβουλία της Ν.Ε.
Τέλος, ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΠΑΣΟΚ για την πραγματοποίηση συνάντησης των Γραμματέων των νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Στο προσκήνιο η πορθμειακή σύνδεση Κέρκυρας - Σαγιάδας

Τα πάγια αιτήματα οικονομικού χαρακτήρα των Νομαρχιών - καί της Νομαρχίας Κέρκυρας - έθεσε το Σάββατο 25 Απριλίου 2009 ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος στον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα κατά την επίσκεψη του δεύτερου στη Νομαρχία.

Τα αιτήματα αυτά αφορούν την χρηματοδότηση του έργου μεταφοράς μαθητών, τις μισθώσεις οικημάτων για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και την περικοπή του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτων.

Στην ίδια συνάντηση, ο Νομάρχης έθεσε στον κ. Μπέζα το θέμα της πορθμειακής σύνδεσης Κέρκυρας - Σαγιάδας, προϋπόθεση της οποίας αποτελεί η ανακατασκευή του δρόμου που συνδέει την Σαγιάδα με την Ηγουμενίτσα και την Εγνατία.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε στον Νομάρχη ότι βλέπει θετικά την προοπτική λειτουργίας της νέας πορθμειακής γραμμής, ενώ του ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 28 Απριλίου 2009 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ με την συμμετοχή του Υπουργού Γιώργου Σουφλιά, με αντικείμενο την χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης του δρόμου Σαγιάδα – Ηγουμενίτσα, με προοπτική ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, ως τμήμα της παραθαλάσσιας διακλάδωσης της Ιονίας Οδού, που θα συνδέει την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα και τη Σαγιάδα με τους Άγ. Σαράντα της Αλβανίας.
Οι δέκα λόγοι για τη νέα γραμμή


Υπενθυμίζεται ότι ο Νομάρχης είχε επισκεφτεί στις 6 Νοεμβρίου 2008 τη Σαγιάδα, για να δει από κοντά τις δυνατότητες λειτουργίας της νέας πορθμειακής γραμμής. Τότε, από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας είχε εκδοθεί ανακοίνωση με ενδιαφέροντα στοιχεία για την υπό συζήτηση πορθμειακή γραμμή, που θα φέρει πιο κοντά, πιο γρήγορα και πιο φθηνά την Κέρκυρα με την Ηπειρωτική Ελλάδα και τα Βαλκάνια, στην οποία αναφερόταν τα εξής:

«Τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας επισκέφθηκε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008 ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη Χρήστο Σκούρτη προκειμένου να δουν από κοντά τις δυνατότητες πορθμειακής σύνδεσης με την Κέρκυρα.

Αφορμή για την επίσκεψη αυτή, υπήρξε η σχετική πρωτοβουλία των Δήμων Κερκυραίων και Σαγιάδας η οποία συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων.

Από την επίσκεψη και την ενημέρωση που έκαναν στο Νομάρχη ο Δήμαρχος Σαγιάδας Βαγγέλης Μάστορας και ο αντιδήμαρχος Λάμπρος Φερεντίνος προέκυψαν τα εξής:

1. Η απόσταση Κέρκυρας – Σαγιάδας είναι 12 μίλια έναντι 18 που είναι η απόσταση με Ηγουμενίτσα.

2. Η είσοδος στο λιμάνι της Σαγιάδας δεν απαιτεί επιβράδυνση της ταχύτητας των πλοίων που απαιτεί ο δίαυλος της Ηγουμενίτσας.

3. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι διαθέσιμοι χώροι της χερσαίας ζώνης είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας μιας πορθμειακής γραμμής.

4. Στο λιμάνι της Σαγιάδας λειτουργεί λιμενικός σταθμός και καταστήματα εστίασης και αναψυχής που μπορούν να εξυπηρετήσουν την αναμονή των επιβατών.

5. Η γραμμή Κέρκυρα – Σαγιάδα μπορεί να εκτελείται με ανοιχτού τύπου φέρυ μποτ ή αμφίδρομα σε χρόνο που κυμαίνεται από 35-45 λεπτά.

6. Το κόστος των ναύλων – εισιτηρίων μπορεί να είναι τουλάχιστον 30% μικρότερο από τη γραμμή της Ηγουμενίτσας.

7. Η Σαγιάδα μετατρέπεται σταδιακά σε κυκλοφοριακό κόμβο που συνδέει της Ελλάδα με την Αλβανία καθώς κατασκευάζεται με χρηματοδότηση του Ελληνικού κράτους ο δρόμος που θα συνδέει το συνοριακό σταθμό Μαυρομάτι με τους Αγίους Σαράντα και θα εξυπηρετεί πολλά από τα χωριά της ελληνικής μειονότητας και όχι μόνο.

8. Ο Δήμος Σαγιάδας διαθέτει ειδική προβλήτα για την φόρτωση αδρανών υλικών τα οποία ήδη χρησιμοποιούμε στην κατασκευή της επέκτασης του λιμενοβραχίονα κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Κέρκυρας.

9. Ως σημαντικό μειονέκτημα καταγράφεται η κατάσταση του δρόμου από Σαγιάδα προς Ηγουμενίτσα που εκτείνεται σε μήκος 20 περίπου χιλιομέτρων και η διαδρομή αυτή απαιτεί χρόνο 15-20 λεπτών. Η διαδρομή αυτή έχει γεωμετρικά χαρακτηριστικά ενός επαρχιακού δρόμου ο οποίος χρειάζεται σημαντική βελτίωση ή νέα χάραξη.

10. Σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας και διατίθενται στην κερκυραϊκή αγορά θα μπορούν να έχουν μειωμένα ναύλα, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες τιμές των προϊόντων αυτών στον καταναλωτή.

Ο Δήμαρχος Σαγιάδας και ο Νομάρχης ανέλαβαν να διερευνήσουν περαιτέρω την ύπαρξη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την δρομολόγηση κατάλληλου πλοίου στην προθμειακή γραμμή που θα φέρει πιο κοντά, πιο γρήγορα και πιο φθηνά την Κέρκυρα προς την ηπειρωτική Ελλάδα.»

Στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο Υπ. Δικαιοσύνης


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην του λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη.

Κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής ο Υπουργός δήλωσε:

« Όπως εσείς, έτσι και εγώ, έχουμε ακούσει στο διάστημα της ζωής μας δεκάδες λογύδρια που αφορούν ανθρώπους που έζησαν χρόνια μακριά από εμάς, που δεν τους γνωρίσαμε και που δεν συμπορευτήκαμε μαζί τους.

Το διαφορετικό στην περίπτωση του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη είναι ότι υπήρξε ένας άνθρωπός με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς συμπορευτήκαμε, συνυπήρξαμε στον ίδιο χώρο. Υπήρξε ένας άνθρωπος που έζησε και έδρασε δίπλα μας, μαζί μας, για την προστασία της δικής μας ζωής, της δικής μας οικογένειας, των δικών μας παιδιών.

Έτσι, κάθε φορά η αναφορά στη μνήμη του έχει κάτι το τελείως διαφορετικό. Έχει την εγγύτητα της ατέλειας και της ανάμνησης του δικού μας ανθρώπου και πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργείται το ερώτημα της αξιολόγησης του γεγονότος. Ήταν ένα κακό και τυχαίο συμβάν, ήταν μια μάταιη απώλεια η απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου ή πρέπει και μπορεί κανείς να το δει διαφορετικά;

Υπάρχει μια άλλη αξιολόγηση, ένας άλλος τρόπος θεώρησης. Θα μου επιτρέψετε να πω ξεκάθαρα και χωρίς καμία διάθεση παρηγορίας, ιδίως προς τους γονείς του, ότι δεν πρόκειται για μια απώλεια χωρίς νόημα . Η ελληνική κοινωνία, η Ελληνική Πολιτεία, το Κράτος, εκφράζει μια πρόταση ζωής. Μια συγκροτημένη θέση μέσα στον κόσμο, μέσα στην Ευρώπη και κάθε φορά που μια κρατική οντότητα εκφράζει μια πρόταση ζωής σημαίνει έναν τρόπο επιβίωσης των πολιτών που την απαρτίζουν.

Εν τάχει, υπάρχει πάντα η ανάγκη ανθρώπων όπως εσείς, που με αυτοθυσία και με αυταπάρνηση θα υπερασπίζονται τα εξωτερικά σύνορα της οντότητας και τον τρόπο αυτής της ζωής. Και χωρίς εσάς, χωρίς αυτό τον τρόπο θεώρησης, η κοινωνία, η ζωή, τα αγαθά αυτά που θεωρούνται αυτονόητα δεν θα είναι αυτονόητα. Θα είναι υπό αίρεση, θα είναι υπό αναίρεση.

Λέω λοιπόν, και το λέω όχι μόνο σε σας που είστε εδώ αλλά στην Κερκυραϊκή Κοινωνία στο σύνολό της, ότι οφείλει μέγιστη χάρη, διότι στο κρίσιμο σημείο βρίσκονται άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να υπερβούν το μέγιστο των ενστίκτων, το ένστικτο της επιβίωσης και να δίνουν τη ζωή τους υπέρ του τρόπου ζωής των συνανθρώπων τους, υπέρ της επιβίωσης της κοινωνίας την οποία υπηρετούν. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τη δουλειά τους, ούτε με το μισθό τους, ούτε με τη στολή τους.

Έχει να κάνει ξεκάθαρα με τον τρόπο που μέσα στην ψυχή τους έχουν κατατάξει τα πράγματα, έχουν ιεραρχήσει τις αξίες, έχουν αξιολογήσει τι τελικά οφείλει και πρέπει να υπηρετεί η ανθρώπινη ζωή .

Θα είναι λοιπόν παράληψη, ηχηρή παράληψη, να μην υπογραμμίσουμε την απώλεια της ζωής αυτού του νέου ανθρώπου, του ΜΑΡΙΝΟΥ ΖΑΜΠΑΤΗ εις υπεράσπισιν της Κερκυραϊκής και της Ελληνικής Κοινωνίας .

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ
».

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Στην Κέρκυρα ο υφυπ. Οικονομικών Αντ. Μπέζας-Επίσκεψη στη ΝΟΔΕ, συνάντηση με Νομάρχη και συνέντευξη τύπου





Στην Κέρκυρα βρέθηκε χθες ο Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, με αφορμή την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και την πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.


Ο Υφυπουργός στις δηλώσεις του από την Κέρκυρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τον Ιούνιο, άφησε ανοιχτό το θέμα της επιβολής νέων φόρων στο τέλος του εξαμήνου, επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και σε ότι αφορά τα τοπικά θέματα ήταν θετικός στο θέμα της πιθανής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας – Σαγιάδας και ανακοίνωσε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση της μελέτης νέου οδικού άξονα που θα συνδέει τη Σαγιάδα με την Ηγουμενίτσα.

Στο θέμα των εκλογών


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, ήταν επιφυλακτικός λέγοντας χαρακτηριστικά «Να δούμε πρώτα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής και να το μελετήσουμε. Είναι νωρίς να μιλήσουμε αφού δεν έχουμε δει ακόμη το πόρισμα». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών επανέλαβε ότι «κανείς δεν μπορεί να συζητήσει για θέματα εκλογών αν δεν δει μπροστά του το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής».

Επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Eurostat


Ο Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, επιβεβαίωσε τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat ότι το έλλειμμα ανέρχεται στο 5% και όχι στο 3% του ΑΕΠ, όπως είχε προϋπολογιστεί. Εξήγησε στη συνέχεια ότι η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι σε ορισμένα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπήρχαν μικρότερα πλεονάσματα από εκείνα που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης, και αφετέρου διότι είχαμε μεγαλύτερες δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου. Επιπλέον, είπε, ότι οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν κάποιες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2008, τις οποίες θα έχουμε στο 2009 με ανάλογες μειωτικές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2009.


Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι φόροι στο τέλος του εξαμήνου, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι «έτσι όπως είναι η κατάσταση μέχρι σήμερα, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, όμως στο τέλος του εξαμήνου θα ξαναμελετήσουμε την κατάσταση και θα δούμε αν χρειαστεί να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας».

Το δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Ο Υφυπουργός Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο φύλλο του Σαββάτου, με τίτλο «Κυνηγοί» οφειλετών στις ΔΟΥ για ληξιπρόθεσμα χρέη», το οποίο μιλούσε για την πρόσληψης ειδικών συμβούλων των εφοριών, που θα αναλάβουν τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και επίσης ανέφερε ότι θα αναζητούνται εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία του βασικού οφειλέτη και η περιουσία των στενών συγγενών του, αν τα δικά του δεν καλύπτουν το ποσό της οφειλής, αλλά και των συνεταίρων του αν πρόκειται για επιχειρηματία.
Ο κος Μπέζας διευκρίνισε ότι πρόκειται για ειδικούς συμβούλους των εφορειών που όμως δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν το ρόλο των δημοσίων υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν θα εισπράττουν οφειλές.

Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας – Σαγιάδας και οι οδικοί άξονες


Υποστηρικτής ήταν ο κύριος Μπέζας της πιθανής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας – Σαγιάδας και υπερθεμάτισε λέγοντας ότι είναι σε καλό δρόμο τα οδικά έργα σύνδεσης της Σαγιάδας με την Ηγουμενίτσα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού που φέρνει νέα αναπτυξιακά δεδομένα όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για την Κέρκυρα. Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Ιονίας Οδού, έχει δημοπρατηθεί το τμήμα Αμβρακία – Αμφιλοχία, τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθεί ένα τμήμα του παραλιακού άξονα δυτικής Ελλάδος, το τμήμα από τον κόμβο του Καρτερίου της Θεσπρωτίας μέχρι τον κόμβο της Πάργας, θα υπάρξουν δημοπρατήσεις και στα υπόλοιπα τμήματα μέχρι την Πρέβεζα. Επιπλέον είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο του Ελληνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων κατασκευάζεται ήδη στο Αλβανικό έδαφος ο οδικός άξονας Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να αναβαθμίσουμε το τμήμα Σαγιάδα – Ηγουμενίτσα. Την επόμενη Τρίτη 28 του μηνός γίνεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ μια μεγάλη σύσκεψη, με την παρουσία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κυρίου Σουφλιά, όπου θα εξεταστεί στις λεπτομέρειες του και θα ανακοινωθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της μελέτης για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Σαγιάδα – Ηγουμενίτσα, μαζί με την παράκαμψη του Ασπροκλησίου και της Σαγιάδας».

Το σχέδιο για την κρίση


Ο Υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι και τα προηγούμενα χρόνια η πολιτική της στοχεύει να βελτιώσει όλους τους οικονομικούς δείκτες της χώρας και να πετύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης τόνισε είναι να στηρίξει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Το χρέος της χώρας, το οποίο υπογράμμισε ότι κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οφείλουμε να το μειώσουμε όχι γιατί το επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γιατί το υπαγορεύει το συμφέρον της χώρας.
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελληνικής οικονομίας συνδυάστηκε με τη μείωση των φορολογικών βαρών για τους πολίτες και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συνεχή άρνηση, προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και σκανδαλολογία.
ert.gr.